Milyen magyarként Romániában élni manapság?
Ezen az oldalon kötelező gyűlölni a külhoni magyarokat. Szerintem biztos írt már egy pár túlbuzgó ballib is, hogy tegyék bele az oldal szabályzatába is (gondolom jó stresszes lehet itt modiként dolgozni). Ugyanis ezen az oldalon, meg alapvetően a ballibek körében egy íratlan szabály, hogy a külhoni magyarokat jobban kell gyűlölni mint a helyi fasiszta-soviniszta ultrajobbos erők. Pl amikor annó valaki beszólt Tusnádon, hogy "Erdély örökre román föld" akkor a ballibek mind hangosan éljenezték és hősként ismételték mind utána, és tele volt pl az atv, 24, hvg stb kommentmezője is erdélyieket fújoló ballibekkel akik együtt skandálták, hogy "Erdély örökre román föld!"
De sokszor tettem fel itt olyan kérdéseket is, hogy ha választaniuk kellene, hogy az ukrán szélsőjobbosok vagy a kárpátaljai magyarok mellé állnának-e akkor mind egybehangzóan az ukrán szélsőjobbosok mellé állnának.
Szóval a kérdésre válaszolva, nem kellenek ide a románok. Bőven elég magyar ballib is gyűlöli őket a románok nélkül is.
Erdéliy magyar vagyok, aki pár éve Magyarországon él, a családom egy része azonban még Romániában lakik, így egész tájékozott vagyok mindkét ország állapotával.
Őszintén szólva én szerettem Erdélyben élni. Nem igazán tudok felidézni olyan esetet, amikor románok a magyar identitásom miatt bántottak volna. Ezzel persze nem a többi honfitársam rossz élményeit akarom megkérdőjelezni, de 20+ év tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy a román egy viszonylag békés, viszonylag kooperatív nemzet.
(És persze mindenhol megtalálhatóak a helyi migatyánkosok, ez kétségtelen…)
Az viszont biztos, hogy az erdélyi románok és magyarok nagyobb tisztelettel és megértéssel vannak egymás iránt, mint Magyarországon a jobb- és baloldal képviselői.
A 2-es válaszoló (egyébként szerintem csak részben igaz) gondolatait azzal egészíteném ki, hogy magyarországi tartózkodásom során engem kizárólag jobboldaliak románoztak, amint megtudták, hogy elképzeléseikkel ellentétben nem vett meg kilóra a Fidesz.
Előre tisztázzuk, hogy magyarországi magyar vagyok, nem első kézből vannak a tapasztalataim.
Internetes fórumokon is mindig azt olvasom szlovákoktól meg románoktól, meg személyesen is kérdeztem rá erre szlovákoknál meg románoknál, akik megerősítették, hogy akkor van bajuk a magyar kisebbséggel, ha nem beszélik rendesen az ország nyelvét.
Magyar szemszögből ennél bonyolultabb a helyzet, mert volt például egy máig feldolgozatlan fekete március Marosvásárhelyen 1990-ben. De én abból a szempontól megértem a románokat és szlovákokat, hogy én is nagy szemekkel néznék, ha egy magyarországi sváb (vagy szlovák, román, ruszin, stb.) a falujából bejönne a megyeszékhelyre, és nem tudna kommunikálni a hivatalokban vagy az orvosi rendelőben, de még a visszafele szóló buszjegyet is csak kézzel-lábbal mutogatva tudná megvenni.
Radikális jobboldaliként nem egyszer csalódtam már a határontúli magyarokban!
Felvidéken, Erdélyben járva is azt tapasztalom, hogy egyre kevesebben küzdenek NagyMagyarországért, egyre több az idegenlelkű, aki magyar beszéde ellenére is románnal, tóttal több közösséget vállal, mint az anyaországi hazafiakkal. A mélypont az volt, mikor magyar többségű faluban szóltak be nekem Felvidéken a nagymagyarországos pólómért, magyarul! Gondolom ezek az idegenszívűek a területrablókkal közösen ünneplik Trianont...
Nem ünnepeljük Trianont, pusztán van háromnál több agysejtünk, és felfogjuk, hogy egy százéves, igazságtalan békediktátumot talán érdemes lenne ennyi idő itán tudomásul venni, és kihozni a helyzetből annyit, amennyit lehet.
Iszonyat irritálóak a hős irredenta jobber amőbák, akik úgy osztják az észt a külhoniaknak, hogy öt percet nem éltek Felvidéken vagy Erdélyben. Ami engem illet, örülök, hogy a hazámat nem egy Orbán-féle élősködő vezeti.
8#
Engem meg a magyarul beszélő hazaárulók irritálnak jobban még a szomszédos országok szélsőjobbosainál is...
Gyáva népnek nincs hazája, ezt kéne már felfogni!
9
Fogadni merek, hogy több magyar irodalmi művet olvastam, mint te, és jobban ismerem a történelmet is nálad, óh, becses nagymagyar. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!