Putyinnak lehet, hogy igaza van?
"Ukrajna nem tisztelte az orosz nagyhatalom, testvérnép igényeit arra, hogy az ukránok ne fenyegessék atommal 300 kilométerről."
Sosem fenyegették atommal. Nem is lett volna mivel fenyegetniük, mivel nincs atomfegyverük. Nem szúr szemet ez a paradoxon?
Arról volt szó, hogy azt mondták, utólag láthatóan kár volt lemondaniuk az atomfegyverekről azért cserébe, hogy az oroszok garantálták a területi sértetlenségüket, mert be lettek csapva, és ha nem mondtak volna le róluk, most nem kellene orosz inváziót elszenvedniük.
"A nato ellenséges az oroszokkal."
A NATO-ból Oroszország csinál ellenséget. A NATO egy védelmi szövetség, amibe mindenki menekül előlük. A NATO nem hódít, sehova nem vonul be, mint anno a VSz tette, mindenki önként kérheti a csatlakozást, és ki is léphet belőle - erre is volt példa. A csatlakozást népszavazás is megerősíti. Oka van, hogy Finnország és Svédország is belépett most - és ez az ok maga Oroszország. A NATO eddig is felvette volna tagoknak - nem kérték. Most kérték.
Látjuk, mi történik Oroszország azon szomszédaival, Georgia, Ukrajna, akik nem tagok.
Komolyan ez jelent úgymond fenyegetést Oroszországra? Az ICBM-ek korában?
Mellesleg Oroszországnak nem most, már 20 éve(!) van közös határa NATO-tagországokkal. Emellett ha a NATO _valóban_ el akarná pusztítani Oroszországot, bármikor megtehetné. A NATO katonai ereje sokszorosa Oroszországénak. Ehhez pont Ukrajna kellene...?
"Ezenkívül Ukrajna fele orosz, akiket sikeresen erőszakosan ukránosított, ami nem volt szép."
Ez is hamis állítás, sőt, ennek pont ellenkezője igaz. Valójában eredetileg még jóval keletebbre is ukrán nyelvterületek voltak:
Ez szovjet kori térkép. Nehezen lehetne vádolni az ukránok felé való részrehajlással.
Csakhogy Sztálin idején mintegy 10 millió ukránt irtottak ki a holodomor során, és szisztematikusan oroszokat telepítettek be. A Krímben egy darab orosz sem élt, amíg a helyi krími tatár lakosságot nem deportálták onnan, és helyükre oroszokat nem költöztettek. Aki ennek tapsol, az tapsoljon a Ceausescu által a magyar városok szisztematikus elrománosításának is. Mert ugyanaz zajlott le.
Te is áldozata vagy a háborúnak. Csak téged nem az orosz bombák találtak el, hanem a propaganda.
6, én is így kezdtem, még 22 előtt, mindenki ellenem vokt akkor, azt hittem, az ukránoknak van igazuk. Próbáltam utánanézni az etnikai viszonyoknak, nem sikerült. De amiket írsz, azt sosem mondták az ukránok, pedig ezerrel hazudoznak. Nem hozzák fel a holodomort. Az ukránok tűnnek sokkal gonoszabbbak. Pl. nem akarnak békét! Inkább meghalnak. A krím sosem volt ukrán!
Egy ukrán atombomba veszélyes lenne. A balti államok kicsik.
"6, én is így kezdtem, még 22 előtt, mindenki ellenem vokt akkor"
Minden, amit leírtam, tényadat. Tény, hogy Ukrajnának nincs atomfegyvere, tehát eleve nem más, mint hazugság, hogy fenyegette az oroszokat.
Tény, hogy a NATO nem most, hanem 20 éve lett határos Oroszországgal.
Tény, hogy nemhogy orosz volt Ukrajna keleti fele, amit elukránosítottak, hanem fordítva, ukránokat irtottak ki, majd oroszokat telepítettek a helyükre. Ezzel nem lehet vitatkozni, csak tudomásul venni, mint történelmi eseményt.
"De amiket írsz, azt sosem mondták az ukránok, pedig ezerrel hazudoznak."
Na, mit?
"Nem hozzák fel a holodomort."
Tökmindegy, attól még tény, hogy megtörtént, ahogyan az is, hogy ennek során oroszosították el a korábbi ukrán nyelvterületeket.
"Az ukránok tűnnek sokkal gonoszabbbak. Pl. nem akarnak békét! Inkább meghalnak."
Ezt máshol úgy hívják, hazaszeretet. Neked Dobó István is gonosz volt? Hunyadi János? Netán Zrínyi Miklós?
Tudom, Orbán Balázsod is megmondta, hogy ők nem védenék meg az országot egy orosz támadástól.
A megtámadott ország védekezik. Ki hallott már ilyet?
"A krím sosem volt ukrán!"
Megint elmondom, hátha felfogod: a Krímben egy szál orosz sem élt, mígnem Sztálin kiirtotta/deportáltatta a helyi népességet, és oroszokat telepített be.
"Egy ukrán atombomba veszélyes lenne."
Tökmindegy, mert nincs. Egyébként merőben helytálló, hogy amennyiben megtartották volna, az oroszok sose támadtak volna.
"A balti államok kicsik."
És Lengyelország? Mielőtt azt moondanád, hogy az is kicsi, megsúgom, hogy pöccre pontosan ugyanakkora népességű, mint Ukrajna (a km2 nem számít, nem a feudalizmusban élünk), de ami sokkal lényegesebb, hogy összehasonlíthatatlanul modernebb haderővel bírt.
Hagyjuk a mellébeszélést. Ne csináljunk az agresszorból könnyes szemű áldozati bárányt. Oroszország robbantotta ki a háborút.
Az egyik oldalon sarló-kalapácsos zászlót tűznek ki a megszállt területeken, a másik oldalon Sztálin-szobrokat döntenek le.
Nekem, mint egy olyan nemzet tagjának, aminek identitásának egy sarokköve október 23-a, nem kérdés, mit támogatok erkölcsileg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!