Romániába mennyire könnyű kivándorolni? Illetve hova
érdemes költözni Románián belül?
Figyelt kérdés
Elegem van a fideszből és Magyarországból. Mivel Románia már mindenben fényévekkel megelőzött minket, ezért ki szeretnék Romániába vándorolni. Orbánisztánból minnél előbb menekülni kell.
Hova érdemes menni Románián belül, illetve mennyire könnyű kivándorolni oda? És román nyelvtudás nélkül mennyire könnyű elhelyezkedni az elején? Nyilván tanulni fogok románul ezerrel majd.
Kérdező, szerintem költözz inkább a Feröer-szigetekre, ott van egy neked való hely: [link]
dec. 3. 13:19
12/23 anonim válasza:
Csak az agymosott, idi@ta fideszkretének nem látják, hogy minden volt riválisunk leelőzött minket jó messzire. Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország Szlovénia mind lehagytak minket a pics@ba. Románia ami pedig egy jóval elmaradottabb, korruptabb szemétdomb volt, mára nemcsak utólért minket, de több dologban meg is előzött. Ez a fidesz kanyarban előzésének az eredménye, hogy árokba borultunk, széthordta az országot a NER magának, eltolvajlották az EU pénzeket gusztustalan, gátlástalan, kapzsi módon. Kirekesztő, aljas, hazaáruló politikát folytatnak. Aki teheti menekül ebből az országból a fideszmaffia miatt.
dec. 3. 23:17
13/23 anonim válasza:
Gyurcsány jobb lenne.
dec. 4. 00:33
14/23 anonim válasza:
13 - Gyurcsány is egy barom, Orbán meg még nagyobb!
Rajtuk kívül BÁRKI jobb lenne!
dec. 4. 03:14
15/23 A kérdező kommentje:
Már visszasírom Gyurcsányt is. Még Csaucseszku is sokkal jobb volt Orbánhoz képest. Csaucseszku idejében legalább fejlődött az ország, de Orbánnal csak lepusztult.
dec. 4. 06:08
16/23 Hermit moldovenesc válasza:
Én 2019-ben költöztem ki Romániába, hasonló okok miatt, azóta sem bántam meg. Bukarestben éltem közel 5 évet, egy hónapon belül sikerült munkát szereznem jó fizetéssel. Beszélek románul, de a munkahelyeimen eddig az angolt kérték inkább, a magyar nyelvtudás csak plusz előnnyel bírt. A fővárosban (és amúgy máshol is) befogadó környezetre számíthatsz. A fizetések nagyságrendekkel jobbak (legalábbis az én munkakörömben), a lakhatás jóval olcsóbb (átszámítva 100ezer forintért béreltem egy 2 szobás lakást). Családalapítás után idén nyáron vidékre költöztem (moldvai régió), saját építésű házba. Hasonlóról odahaza álmodni sem mertem...persze itt is vannak nehézségek, sehol sincs kolbászból a kerítés, bunkó emberekkel pedig bármelyik országban találkozhatsz. Ha több infó is érdekel, nyugodtan írj rám privátban.
dec. 9. 23:32
17/23 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a részletes válaszod. Multumesc
Te teljesen magyarként költöztél ki csak úgy?
Milyen munkakörben dolgoztál, ahol az angolt kérték?
Illetve szerinted kb mennyi idő megtanulni románul?
Szerinted mik a legnagyobb nehézségek Romániában?
dec. 10. 16:38
18/23 Hermit moldovenesc válasza:
Igen, "teljesen" magyar vagyok. :) Én az egyetemen tanultam román nyelvet, két év tanulás után lett meg a középfokú nyelvvizgám, ami persze nem a valós nyelvtudást mutatja, de így tudom most belőni neked. Ha tanultál korábban latin nyelveket (én nem...), akkor könnyebb, amúgy kicsit tanulós, mert ragozós nyelvről van szó. Azonban az angollal magabiztosan elboldogulsz, pláne Bukarestben. Ha nem is beszél mindenki magas fokon angolul, mernek és akarnak kommunikálni idegen nyelven (teljesen más a mentalitás). Először call centerben dolgoztam (magyar nyelvtudással sima ügy), aztán egy tudományos folyóirat szerkesztőségénél (itt csak az angol kellett). Végül sikerült elhelyezkednem a saját szakmámban (kutató vagyok), ahol most elsősorban magyarul, mellette pedig angolul és románul kell értekeznem. Az eddigi munkahelyeimhez hasonló nyugodt, stresszmentes és támogató légkört odahaza sosem tapasztaltam. Legnagyobb nehézség?...Nincs paprikás szalámi. :) Talán az ügyintézés, bárhol, az mindig macerás, sok időt igényel. Ha valóban költöznél, az erdélyi, magyarlakta városokat (Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsi, stb.) nem ajánlom.
dec. 10. 23:00
19/23 anonim válasza:
Hermit moldovenesc egy igazi hazaáruló, korcs. Románia az ősellensége minden magyarnak, területünk egy jelentős részét szerezte meg hazug, ármánykodó helyezkedő tolvaj politikával. Az ott élő magyaroknak ahol lehet árt, a román nép kultúrálisan messze elmaradottabb a magyarnál. Az pedig, a kérdezőnek sem mentség a hazaárulásra, hogy jelenleg egy maffiaszervezet uralja hazánkat élén egy (oláh) cig@ny vajdával.
dec. 10. 23:23
20/23 anonim válasza:
Van baj a toronyban, ha valaki a putriba megy a nyugat helyett....
Nyugat-eu tele van román migránssal, olyan jól éltek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!