Mi történik most Grúziába?
Mik ezek a hatalmas tüntetések meg zavargások pontosan? Miért?
Milyen hatással lehet ez, az ő későbbi történelmükre, jövőjükre?
"# 2
Most komolyan, azért tüntit kell rendezni, mert nem lesz EU-csatlakozás ?"
A megválasztott elnök megválasztása előtt is kimondta, hogy felfüggeszti az EU-s csatlakozást?
Azt nem értem, hogy Grúzia az eleve hogyan lenne EU-érett ország ?
Nekem a Kaukázusról a mindenki utál mindenkit, több évszázada típusú környék jut eszembe, onnan senki nem való az EU-ba.
én erről beszéltem máskor, mert törökországra mondják hogy minek csatlakozna az eu-hoz mert nem is európa, több mint 80%-a ázsiához tartozik.
szerbia és társai várólistásak évek óta.
de grúzia aztán de fontos...
Azért, mert Grúzia felfüggeszti az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat 2028-ig.
Nem is arról van szó, hogy az EU-nak fontos Grúzia, hanem, hogy a Grúzoknak fontos az EU. Csak nagyon rossz lapokat osztott nekik az élet, és Oroszország mellé kerültek.
Az is növeli az elégedetlenséget, hogy nemrég voltak választások Grúziában, ami szintén nem volt feszültségmentes. Még a Grúz elnök szerint is elcsalta a választást a kormányzó párt.
Ez csak egy újabb dolog, ami növeli az elégedetlenséget, csalódottságot, elkeseredettséget.
Szóval a helyi kormány építi az Orosz befolyást, az emberek meg az EU-hoz akarnak tartozni. Ez a kibékíthetetlen ellentét a tüntetések alapja.
Szóval a jelenlegi elnök a megválasztását megelőzően is azzal kampányolt, hogy offolja az EU-t, vagy a megválasztása előtt azzal kampányolt, hogy törekszik az EU csatlakozáshoz? Nem mindegy. ChatGPT szerint már a választás előtt is azt sugallta, hogy EU az off.
Ha az emberek EU-hoz akarnak csatlakozni, akkor a többség miért egy olyant választott meg, aki nem akar? Vagy ekkora választási csalás lenne? Akkor meg érthető, ha tüntetnek.
#17 válasszuk szét az elnököt és a kormányt.
A jelenlegi elnök már 4 éve van hatalmon, ciklusa végén jár. Ő az EU párti irányvonal támogatója.
A kormánypárt, és a miniszterelnök gáncsolja ezt. Ők egyre nyíltabban az Oroszok érdekeit szolgálják. A választás előtt is tudott volt, hogy mindez.
A választást minden valószínűség szerint elcsalták, hogy hatalmon maradjon az Orosz érdekeket képviselő párt.
A régi-új kormány tovább gáncsolja az Európai integrációt, és fokozatosan vezeti be az Orosz mintájú autoriter rendszert. Na ez az, amiből a Grúzok többsége egyáltalán nem kér. A Grúzok többsége utálja az Oroszokat, ami nem csoda, hiszen semmi jó nem jött még oda Oroszország felől, csak elnyomás, szegénység, lemaradás, rájuk erőszakolt berendezkedés.
Sanyarú sors Oroszország szomszédjának lenni.
Elolvastam a kampány ígéretét az orosz barát "Grúz Álom Párt" (GD)-nek.
- Meglepő módon ők is az itthon megszokott "háború vagy béke" kampányt tolták.
- Be akarják tiltani a 3. legerősebb pártot az UNM-et, mivel őket okolják a 2008-as orosz-grúz háború kirobbantásáért. Megígérte, hogy megtartja a "nürnbergi pert" az UNM számára.
- Családi értékek és a kiskorúak védelme miatt korlátozni akarják az LMBTQ-k jogait.
- A grúz borászat újbóli fellendítését ígérik.
- Orosz támogatással Abházia és Dél-Oszétia újraegyesítését ígérik.
- Ortodox kereszténység államvallássá tétele.
EU tárgyalások felfüggesztése nem volt a kampány ígéretek között, nem véletlen nyilatkozta sok GD szavazó, hogy meglepődött ezen.
Orosz barát GD párta: 1,1 millióan 53%
EU párti liberális CfC párta: 229 ezren 11%
EU párti balos UNM pártra: 211 ezren 10%
EU párti liberális Erős Grúzia párta: 182 ezren 8%
EU párti balos FG pártra: 161 ezren 7%
Eredményekre ránézve kb ugyan az a helyzet náluk, mint nálunk... xD még a mantra is ugyan az....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!