Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Svájc maga a földi paradicsom?

Svájc maga a földi paradicsom?

Figyelt kérdés
Vagyis, ha nézzük milyen fizetések vannak ott, felakad a szemünk és nem csak nekünk, hanem a nyugat-európaiaknak is. Emellett a tisztaság, sok hegy, környezet is messze földön híres. Nekem a főnököm mondta, hogy Zürichben a legolcsóbb autók is luxusnak számítanának nálunk és az elektromos biciklik is alap mindenkinél. Tényleg ekkora jólét van ott?

nov. 24. 14:48
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

"A sürgősségin mindenhol vársz az esetek függvényében az nem mérvadó"

- Pedig nekem máshol nem kellett ennyit várnom. Hollandiában alig negyedórát vártam. Nem sürgősségi esetén sem kellet olyan sokat várni.

"Pedig én már azt hittem Solothurn. Költözz át Zugba."

- Zugban 2000 frank alatt te nem is fogsz lakást találni. Nemrég láttam, hogy szobát hirdettek 1'500 frankért. Érted? szobát annyiért 😂

Egyébként Solothurn se sokkal jobb, szinte a komplett Nyugat-Svájccal egyetemben.

"Viszont a GA mindent lefed és nem kell autót használnod."

- Köszönöm, de maradok az autónál, mert az sokkal olcsóbb. MFK + biztosítással fizetek nagyon durván ezer frankot egy évre, plusz karbantartás meg üzemanyag stb még ezer-ezerötszáz (pedig én azért rendszeresen szoktam utazni nagyobb távokat is). Tehát ez még mindig messze elmarad mindennel együtt összehasonlítva a GA-hoz.

Igazából akárhogy is nézzük objektív fejjel (most az ultrasoviniszta svájciak alternatív válóságait hagyjuk figyelmen kívül) én azt látom, hogy Svájc az elmúlt 10-15 évben elsüllyedt a szonszédaihoz. Míg 20+ éve Svájcban messze jobb életszínvonal volt és sokkal többet tudtál félretenni, addig mára már alig van különbség Svájc meg a többi nyugat-európai ország közt (és nyilván nem Szicíliára meg Portugáliára gondolok most). Tizenöt éve ugyanekkora fizetések mellett 180 frankos Krankenkasset fizettél meg fele ennyibe került egy rakás minden, míg mára ugyanez ~350Fr, az árak meredeken emelkednek míg a fizetések messze nem követik őket. Nemrég láttam ez frissen Svájcba költözött ismerős bérpapírját. Bruttó 3'400 frank, ekkora fizetéseket kapnak a most Svájcba költözők. Ez tizenöt éve is kevésnek számított. Hihetetlen, hogy azóta nem emelkedtek semmit a bérek (szemben a biztosításokkal meg árakkal)

nov. 24. 21:17
 22/31 anonim ***** válasza:
Igazából a legtöbb új beköltöző Svájcba koszovói, afgán menekült, ukránok stb. Azaz a legszegényebb országokból jövők körében népszerű. Egy rakás lengyel, román, litván stb ismerősöm már ki is költözött Svájcból, mert egyszerűen nem érte meg nekik más nyugat-európai országokhoz képest. Azért az elgondolkodtató, hogy azok körében a legnépszerűbb Svájc, akiknek egyébként se lenne túl sok lehetősége máshova menni. Szemben az EU-s útlevelűekkel, akik oda mehetnek ahova akarnak, de valahogy mégsem tolong olyan sok belőlük itt. Míg pl Svédországban vagy Norvégiában nem ezt láttam.
nov. 24. 21:21
 23/31 anonim ***** válasza:
58%

"- Pedig nekem máshol nem kellett ennyit várnom. Hollandiában alig negyedórát vártam. Nem sürgősségi esetén sem kellet olyan sokat várni."

Pedig ha szezon van és sok az eset akkor hidd el, máshol is fogsz ennyit várni. Én is vártam már töréssel is mert túlterhelt volt a sürgősségi. Ez nem országspecifikus.

"Zugban 2000 frank alatt te nem is fogsz lakást találni. Nemrég láttam, hogy szobát hirdettek 1'500 frankért. Érted? szobát annyiért "

De mellé kevés az adó. Solothurn pont a fordítottja, 1500-ért már 100nm feletti lakást kapsz,cserébe a halálba adóztatnak.

"de maradok az autónál, mert az sokkal olcsóbb. MFK + biztosítással fizetek nagyon durván ezer frankot egy évre, plusz karbantartás meg üzemanyag stb még ezer-ezerötszáz (pedig én azért rendszeresen szoktam utazni nagyobb távokat is). Tehát ez még mindig messze elmarad mindennel együtt összehasonlítva a GA-hoz."

Azért olcsóbb, mert nem használod. Ha átszámolom én simán eltankolok 2500 frankot évente és nem is megyek sokat. Van egy ingázási kilométerhatár ami felett megéri a GA, nyilván te ezt nem éred el. 50km-re ingázással évi 250 munkanapban egy 7 literes fogyasztású autó esetében a határ, ha csak az üzemanyag fogyasztást számolod.

Egy-két ismerősömnek csak a biztosítása karcolja a 2000 frankot a vollkasko miatt :)

" Nemrég láttam ez frissen Svájcba költözött ismerős bérpapírját. Bruttó 3'400 frank, ekkora fizetéseket kapnak a most Svájcba költözők."

No offense, de nettó madár aki ennyiért aláír. Ha épp nem talált semmi mást és csak a Bewilligung megszerzése miatt bevállal egy ilyen munkát az elnézhető, de minden más esetben ez egy vicc.

nov. 24. 21:45
 24/31 anonim ***** válasza:

Pedig egy eritreai, afgán vagy mondjuk egy koszovói gyilkolni is tudna a bruttó 3'400 frankért. Ne tudd meg mekkora tömegek tódulnak meg állnak sort, hogy akár bruttó 23 frankos órabérért is munkát kaphassanak. Egy koszovói térden csúszva könyörögne, hogy nem számít ha bruttó 23/St de adjanak neki akármilyen munkát.

És még a legnevetségesebb, legalja zsebpénz munkákra is gladiátorharcokat vívnak és úgy csinálnak mintha az évszázad utolsó munkahelye lenne. Ami logikus, hisz Koszovóban mondjuk keresnének havi 300 eurót, és ha csak 2'500 frankot megkapnak akkor már úgy vannak vele, hogy "Úristen ez a Svájc egy nagyon gazdag ország iszonyú magas fizetésekkel".

Ez történik ha nincs minimálbér. Márpedig Svájc legnagyobb részén nincs hivatalos minimálbér, azaz lényegében annyit fizetnek amennyit akarnak. És ameddig meg fogja érni Pristinához és Aszmarához képest, addig a svájci munkaadónak esze ágában se lesz emelni.

nov. 24. 22:58
 25/31 anonim ***** válasza:
0%
Nem veletlenül jönnek Svajcba nemcsak, hogy a nemetek, hanem a vilag minden reszeröl. A betegbiztositas es betegellatas rendkivül jol müködik, az iskolarendszer a vilagon az egyik legjobb, a szolgaltatasok minösege rendkivül jo. Van itt a valaszolok között valaki, aki ugy nez ki, rettenetesen rosszul erzi magat Svajcban. Nos ez a tipikus esete annak a tipusu embernek, aki mindenhol csak a hibakat keresi, es talal nem letezö hibakat mindenhol, nemcsak Svajcban. Hat eleg szanalmas az ilyen. Szoval, igen, paradicsom Svajc. Az emberek is kulturaltan viselkednek, es meg lehetne sorolni a pozitiv oldalat.
nov. 25. 07:29
 26/31 anonim ***** válasza:

Ezt Svájcban hol élve tapasztaltad egészen pontosan? Azonnal odaköltözök én is.

nov. 25. 13:10
 27/31 anonim ***** válasza:
41%
Klassz, mikor a valódi tapasztalatokkal rendelkező, reális értékeléseket író hozzászólókat lepontozzák. Akik meg a szomszéd elbeszéléséből - aki Svájcot szintén max. térképen látta - azok meg osztják az észt. Én 13 éve élek ebben a "Tündérkertben", és hát ez minden itt, csak nem a Paradicsom!
nov. 25. 19:38
 28/31 anonim ***** válasza:
Ez kissé túlzás. Inkább azt mondanám svájcba azokon az alkalmakon kívü mikor nagyon muszáj inkább ne menj be.
nov. 27. 19:49
 29/31 anonim ***** válasza:

[link]

Svájc egyáltalán nem arról híres hogy az ott élóknek jó, hanem arról hogy máshol élők ezt hiszik.

nov. 27. 19:54
 30/31 anonim ***** válasza:
Kb ha éltél már nagyon rossz helyen, ilyen Ausztria vagy Németország szintjén, attól egy kicsivel rosszabb. Még több és még értelmetlenebb szabály van.
nov. 27. 20:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!