Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Svájc maga a földi paradicsom?

Svájc maga a földi paradicsom?

Figyelt kérdés
Vagyis, ha nézzük milyen fizetések vannak ott, felakad a szemünk és nem csak nekünk, hanem a nyugat-európaiaknak is. Emellett a tisztaság, sok hegy, környezet is messze földön híres. Nekem a főnököm mondta, hogy Zürichben a legolcsóbb autók is luxusnak számítanának nálunk és az elektromos biciklik is alap mindenkinél. Tényleg ekkora jólét van ott?

nov. 24. 14:48
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
4%
Ha Svájcban élnél nem írnál ilyen hülyeségeket.
nov. 24. 18:07
 12/31 anonim ***** válasza:
48%

Vagyis mit?

Szerinted enciklopédiából elolvasni valamit egy országról ugyanaz mint ténylegesen ott élni és fizetni a világ legdrágább árait, Európa egyedüli magánegészségügyét, a 330 frankos "tv adót", több száz frankos büntetéseket csak mert a szomszédodnak épp olyan kedve volt, hogy rád hívja a rendőrséget mert 3 centivel félre parkoltál, a benzinnél 3x drágább vonatjegyeket, illetve a 30 éve egy rappent sem emelkedő nyugdíjról meg stagnáló fizetésekről ne is beszéljünk.

nov. 24. 18:22
 13/31 anonim ***** válasza:
64%

Nem fizeted Svájcban a világ legdrágább árait, de tény hogy nem olcsó viszont ezt kompenzálja a fizetés.

"Európa egyedüli magánegészségügyét"

Olyan egészségügyet ami jól működik, nincsenek ellátási problémák és a kórházban étlapról választhatod az ebédet? Mennyit fizetsz a Krankenkassenak havonta? 300-330 frankot? A 300 frank az jelenleg 133 000Ft. A KSH szerint a bruttó magyar átlagbér 605 000Ft amiből 111925Ft TB-járulék jön le. Az KSH átlagfizetést megkereső magyar akinek a nettója 909 Frank közel ugyanannyi TB-t fizet, mint te bazzki. Vagy erről nem is tudtál? Nem a svájci EU a drága, hanem a magyar.

De ha már itt tartunk mennyi is a te Quellensteuered? Hány százalék? 15%, mint Magyarországon?

" a 330 frankos "tv adót""

Magyarországon is volt TV adó, bár most nincs a közmédiára mégis eltapsolnak 145 milliárdot évente, a mi adónkból. Neked mennyi is Svájcban az állami elvonás a fizetésedből? 17-18%? Addig ez Magyarországon karcolja a 40%-ot. Nálunk a különbözetből fizetik a SERAFE-t.

" több száz frankos büntetéseket csak mert a szomszédodnak épp olyan kedve volt, hogy rád hívja a rendőrséget mert 3 centivel félre parkoltál"

Megbüntettek mert szabálytalankodtál? Na még ilyet...

"a benzinnél 3x drágább vonatjegyeket"

Mert Magyarországon szerinted a MÁV olcsó? Cserébe még szar is, ellenben az SBB azért etalonnak számít.

"illetve a 30 éve egy rappent sem emelkedő nyugdíjról"

Mi nem emelkedett? Az állami rész? A BVG vagy a dritte Seule?

"stagnáló fizetésekről ne is beszéljünk."

Ha normális fizetésed van akkor abban van inflációkövető kitétel is, ahogy a legtöbb nagy cégnél és állami alkalmazottnál ez benne van. Nem te vagy az aki pár hónapja ugyanígy telesírta a gyakorit, mert lehúzta a főnöke és nem volt semmi Rechtschutza ? :D

nov. 24. 18:45
 14/31 PMC Wagner ***** válasza:

Az a baj sok embernél hogy ha valamiről elolvas egy cikket máris szakértőnek gondolja magát. Talán a covidnál volt ez a legfeltűnöbb

nov. 24. 19:11
 15/31 anonim ***** válasza:
72%

A havi 300-350 csak a legideálisabb magas Franchise-al rendelkezők havidíja. Ha van betegséged vagy idősebb vagy máris sokkal drágább.

Ez a magas Franchise azt jelenti, hogy hiába fizeted ki a havi ~350 frankot ha elmész orvoshoz ugyanúgy ki kell fizesd a költséget rá 2500 frankig. Tehát erre rámegy még +2500 frank költség.

Ha pedig nem akarod, hogy legyen további költséged a havidíj befizetése után, akkor ez a havidíj inkább 500 frank lesz. De pl Genfben idősebbek esetén láttam már havi 750 körüli összeget is.

Nekem a bruttó fizetésemből kb 30% vonódik le minden jarulék után (nem csak Quellensteuer létezik), azaz nem sokkal kevesebb mint Magyarországon.

Csak nekem ez a 30% után még pluszba kell fizetnem az egészségügyet meg egy rakás más kiadást is.

"Megbüntettek mert szabálytalankodtál? Na még ilyet..."

Látszik, hogy soha életedben nem éltél Svájcban. Svájc nem jogállam, ez tulajdonképpen egy diktatúra ahol kényük-kedvük szerint osztogatnak számlákat. Svájc ugyanolyan korrupt mint akármelyik kelet európai banánköztársaság, csak itt a korrupció legalizálva van. Albániában pl megállít a rendőr és oda kell add neki zsebbe a pénzt X dologra hivatkozva. Svájcban ugyanez postán számlán érkezve jön, ahol be kell fizesd az összeget X dologra hivatkozva. Azaz az eredmény ugyanaz, csak Svájcban ez már legalizálva lett.

Svájc egy kakukktojás a többi nyugati ország között. Mert Svájc a legkeleteurópaibb ilyen szempontból.

Érdekes módon Németországban, Hollandia, Belgium stb sosem terrorizálják az embereket ilyen fizesd be ezt meg azt dolgokra hivatkozva.

"Mert Magyarországon szerinted a MÁV olcsó? Cserébe még szar is, ellenben az SBB azért etalonnak számít."

- Az SBB-hez számítva zsebpénz. Egy 4-fős családnak Zürichből Bernbe 200 frank az út. Nekem Genfből Zürichbe sokkal olcsóbb volt a repjegy mint a vonatjegy, kb 120 frank volt egyirányba.

"Mi nem emelkedett? Az állami rész? A BVG vagy a dritte Seule?"

- Az OASI pension. A harmadik pillér a magánnyugdíj, az teljesen egyéni, azt felesleges is idekeverni. Ez az OASI összeg (nem emlékszem pontosan mennyi) már évtizedek óta szinte változatlan. El tudsz képzelni más európai országokban olyat, hogy húsz éve nem emelik a nyugdíjat?

"Ha normális fizetésed van akkor abban van inflációkövető kitétel is, ahogy a legtöbb nagy cégnél és állami alkalmazottnál ez benne van. Nem te vagy az aki pár hónapja ugyanígy telesírta a gyakorit, mert lehúzta a főnöke és nem volt semmi Rechtschutza ?"

- Nézz meg egy munkahirdető oldalt, hogy most mennyiért hirdetnek állásokat. Betanított munka esetén kb br. 24-31 Fr az órabér, szakmunkások esetén kb br. 28-40 Fr órábér. Tudod mi ezzel a gond? Hogy 15 évvel ezelőtti álláshirdetéseken is kb ugyanekkora béreket láttam. Ellenben pl Németország, Ausztria vagy akármelyik másik európai ország esetén elég nagy emelkedést látok a mostani és 15 éves bérek közt. Ezt akárki megnézheti saját maga is. Nem kell beugrani a buborékban élő ultranacionalista helvét propagandának, akii komolyan elhiszik, hogy Svájc a világ legtökéletesebb országa (miközben többségük életében nem járt Svájcon kívül, de még a Heimatkantonján kívül sem)

"Nem te vagy az aki pár hónapja ugyanígy telesírta a gyakorit, mert lehúzta a főnöke és nem volt semmi Rechtschutza ?"

- Tehát akkor ezek szerint Svájcban bárkit le lehet húzni következmények nélkül? Ezek szerint Svájcban külön fizetni kell az alapvető jogokért is? (hogy jogod legyen nem kirabolva lenni). Milyen ország az ahol csak akkor vannak jogaid ha külön fizetsz ezért?

nov. 24. 19:54
 16/31 anonim ***** válasza:
40%

"Ez a magas Franchise azt jelenti, hogy hiába fizeted ki a havi ~350 frankot ha elmész orvoshoz ugyanúgy ki kell fizesd a költséget rá 2500 frankig. Tehát erre rámegy még +2500 frank költség."

Szerinted Magyarországon nem kell? Próbálj meg MRI-re időpontot szerezni ha sürgős problémád van. Mész szépen a magánba és perkálsz, ha kapsz időpontot.

"Nekem a bruttó fizetésemből kb 30% vonódik le minden jarulék után (nem csak Quellensteuer létezik), azaz nem sokkal kevesebb mint Magyarországon."

Melyik kantonban? Kíváncsi lennék mire vonnak 30%-ot. De ha így is lenne, akkor is kevesebb az elvonás a jóval magasabb fizetésedből, mint Magyarorszgáon.

"Csak nekem ez a 30% után még pluszba kell fizetnem az egészségügyet meg egy rakás más kiadást is."

Ahogy Magyarországon is teszed ezt 40% elvonás után.

"Svájc nem jogállam, ez tulajdonképpen egy diktatúra ahol kényük-kedvük szerint osztogatnak számlákat."

Ez kizárt. Milyen számlákat osztogatnak kényük szerint?

"Albániában pl megállít a rendőr és oda kell add neki zsebbe a pénzt X dologra hivatkozva. Svájcban ugyanez postán számlán érkezve jön, ahol be kell fizesd az összeget X dologra hivatkozva. Azaz az eredmény ugyanaz, csak Svájcban ez már legalizálva lett."

Ez nettó hülyeség, már bocs.

" Az SBB-hez számítva zsebpénz. Egy 4-fős családnak Zürichből Bernbe 200 frank az út. Nekem Genfből Zürichbe sokkal olcsóbb volt a repjegy mint a vonatjegy, kb 120 frank volt egyirányba."

kivéve ha van GA-d vagy Halbtaxod, igaz? Vagy ha a gyereknek ki van váltva a Juniorkarte évi 30 frankért és máris ingyen utazik egész évben a szülő mellett és ez esetben egy négy fős családnak mindenféle kedvezmény nélkül az út 106 Frank.

"Ez az OASI összeg (nem emlékszem pontosan mennyi) már évtizedek óta szinte változatlan. El tudsz képzelni más európai országokban olyat, hogy húsz éve nem emelik a nyugdíjat?"

Az AHV nem változatlan, folyamatosan emelkedik. Nyugodtan összevetheted a 20 évvel ezelőttivel:

[link]

"Tehát akkor ezek szerint Svájcban bárkit le lehet húzni következmények nélkül? Ezek szerint Svájcban külön fizetni kell az alapvető jogokért is? (hogy jogod legyen nem kirabolva lenni). Milyen ország az ahol csak akkor vannak jogaid ha külön fizetsz ezért?"

Tehát ha Svájcban élsz akkor tudod mit jelent ez a szolgáltatás és nem mellédumálsz. A jogsegély szolgáltatás és jogvédelem sehol sem olcsó. Magyarországon 70-100Frank/óra egy ügyvéd és ha jogi segítségre vna szükséged valami visszaélés miatt akkor ugyanúgy kifizeted, mint Svájcban a Rechtschutztot, csak ott más biztosításokhoz kötve kapcsolt szolgáltatásként egy évre ennyi a díja.

nov. 24. 20:23
 17/31 anonim ***** válasza:

Az igazat megvallva neked én soha életemben nem dolgoztam Magyarországon, így sajnos nincs releváns összehasonlítási alapom a magyarországi helyzetről. Az összes munkahelyem nyugat-európai országokban volt, csak azokhoz viszonyítva tudok nyilatkozni.

De ha neked Magyarország a viszonyítási alap akkor az azért elég elgondolkodtató, hogy csak akkor tud sikert felmutatni Svájc ha az EU második legszegényebb, posztkomcsi putrijához képest hasonlítod össze. Esetleg Bangladeshez vagy Koszovóhoz nem akarod összehasonlítani, hogy elképedjünk azon a hatalmas jóléten?

nov. 24. 20:41
 18/31 anonim ***** válasza:
44%

"Az igazat megvallva neked én soha életemben nem dolgoztam Magyarországon"

Akkor így már érthető mi a probléma a válaszaiddal. Fogalmad sincs a magyar valóságról.

"De ha neked Magyarország a viszonyítási alap akkor az azért elég elgondolkodtató, hogy csak akkor tud sikert felmutatni Svájc ha az EU második legszegényebb, posztkomcsi putrijához képest hasonlítod össze."

Sajnálom, hogy neked ebből ennyit sikerült megértened. A statisztikai bruttó éves átlagbér Svájcban 81 000Frank, míg Magyarországon a KSH

hazugrága évesnte 17100 frankot jelent. Bemutattam neked, hogy te 81 000 frankból bizonyos dolgokra ugyanannyit fizetsz, mint mi 17 000-ből, miközben te panaszkodsz hogy milyen drága... A számokból is látszik, hogy nekünk relatív drágább és még szarabb is minden mert ahogy írtad nagyon helyesen ez egy posztkomcsi putri, főleg Svájchoz képest.

Lehet Norvégiához vagy Hollandiához képest más a helyzet de ez egy magyar oldal.

nov. 24. 20:53
 19/31 anonim ***** válasza:

"Szerinted Magyarországon nem kell? Próbálj meg MRI-re időpontot szerezni ha sürgős problémád van. Mész szépen a magánba és perkálsz, ha kapsz időpontot."

- Miért szerinted Svájcban mindenkit azonnal ellátnak?

Nekem a sürgősségin 3 órát kellett várnom mire sorra jutottam, és sokszor nekem is hetekig kell várnom mire időpontokat kapok.

"Melyik kantonban? Kíváncsi lennék mire vonnak 30%-ot. De ha így is lenne, akkor is kevesebb az elvonás a jóval magasabb fizetésedből, mint Magyarorszgáon."

- Bern. A kb 30% az a különbség a bruttó bér és az az összeg között ami a kontómra érkezik meg minden levonás után.

"kivéve ha van GA-d vagy Halbtaxod, igaz?"

- A GA ára több mint három és félerez frank egy személyre. A 190 frankos halbtax után pedig az 50% még mindig drágább mint az üzemanyag ára (hacsak nem a legnagyobb SUV-al hasonlítod össze).

"Tehát ha Svájcban élsz akkor tudod mit jelent ez a szolgáltatás és nem mellédumálsz. A jogsegély szolgáltatás és jogvédelem sehol sem olcsó. Magyarországon 70-100Frank/óra egy ügyvéd és ha jogi segítségre vna szükséged valami visszaélés miatt akkor ugyanúgy kifizeted, mint Svájcban a Rechtschutztot, csak ott más biztosításokhoz kötve kapcsolt szolgáltatásként egy évre ennyi a díja."

- Svájcban pedig 500 Fr / óra az ügyvéd.

Ismertem egyébként olyanokat akiket nem fizettek ki, kifizették ezt az összeget az ügyvédre és azóta is zajlik a bírósági tárgyalás, már hónapok óta, ők pedig várnak a bejeletett szerződéssel legálisan ledolgozott munkabérükre.

A helyzet az, hogy volt tapasztalatom a svájci bírósági rendszerrel (mint felperes) és eléggé kiábrándító élmény volt. Svájcban mindig a munkaadó oldalán állnak és itt gyakoriak a "nem fizettek ki" esetek (teljesen mindegy, hogy legális bejelentett munkáról van-e szó). Más európai országokban a törvény a munkavállalók oldalán áll. Ha pl egy Benelux vagy Skandináv országban vagy Németországban csak gondol egyet a munkaadó és nem fizeti ki a munkavállalókat akkor szanaszéjjel büntetik mindenféle Rechtschutz nélkül is, ez Svájc szégyene, hogy csak akkor csinálnak bármit is ha fizetsz ezért, mert különben következmények nélkül ellopják a pénzed. És a legtipikusabb svájci válasz az, hogy "Ha nem tetszik menj haza. Senki nem hívott meg ide". Ha pl Norvégiában nem fizetné ki a munkaadó a külföldi munkavállalót akkor nagyívbe tesznek arra, hogy ki a norvég ki a külföldi, nem fizette ki a törvény szerint járó ledolgozott bérét, megbüntetik és pont.

nov. 24. 20:54
 20/31 anonim ***** válasza:

"- Miért szerinted Svájcban mindenkit azonnal ellátnak?

Nekem a sürgősségin 3 órát kellett várnom mire sorra jutottam, és sokszor nekem is hetekig kell várnom mire időpontokat kapok."

Tesó, nálunk nemrég halt meg egy ember az orvosnál mert a mentők nem mentek ki. A sürgősségin mindenhol vársz az esetek függvényében az nem mérvadó, olyan tekintetben nálunk sincs általában gond. Az összes többi ellátásnál viszont van. Sok esetben hónapokra vagy akár 1+ évre kapsz időpontokat vizsgálatokhoz olyan esetekben, amikor a várhatóan ellátás nélkül nem élsz túl egy évet.

"Bern"

Pedig én már azt hittem Solothurn. Költözz át Zugba.

"A GA ára több mint három és félerez frank egy személyre. A 190 frankos halbtax után pedig az 50% még mindig drágább mint az üzemanyag ára (hacsak nem a legnagyobb SUV-al hasonlítod össze)."

Viszont a GA mindent lefed és nem kell autót használnod. A GA és a Halbtax az állandó tömegközlekedők fegyvere, egyszeri utasnak a vasút mindenhol drága, otthon is. Otthon is olcsóbb egy 4 fős családnak autóval, mint vonattal. Csak otthon van aki nem teheti meg, hogy autózzon míg te Bern kantonban...Igaz?

"- Svájcban pedig 500 Fr / óra az ügyvéd."

Amire alapesetben nincs szükséged, ha van Rechtschutzod.

"ez Svájc szégyene, hogy csak akkor csinálnak bármit is ha fizetsz ezért, mert különben következmények nélkül ellopják a pénzed. És a legtipikusabb svájci válasz az, hogy "Ha nem tetszik menj haza. Senki nem hívott meg ide""

Igen ez gáz,de ha kinézel a határon kívülre most épp ugyanez a nacionalizmus és protekciunizmus indult hódító útjára Európában. Egyelőre még csak a politikai hullám, de ki tudja mi lesz ebből...

nov. 24. 21:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!