Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Romániában élsz, román vagy?Ke...

Romániában élsz, román vagy?Kell e ez erdélyi magyaroknak román identitást is érezni a magyar mellett?

Figyelt kérdés
Az alábbi videóban egy részben magyar fiatalember szerint az erdélyi magyaroknak román identitást is kellene érezni. https://www.youtube.com/watch?v=Czgw9ZHjUFM

nov. 2. 20:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
23%
9 "Alig tudok románul." Itt kezdődik a probléma, hogy nem beszéled annak az országnak a nyelvét ahol élsz, így nem tudod megismerni a román kultúrát sem."- Gőzöm sincs, hogy mikor vannak a románok ünnepei (bár a magyarokkal is csak azért vagyok tisztában, mert bele vagyok kényszerítve." A magyar ünnepekbe miért vagy belekényszerítve? Ez utóbbit nem értem. Ki kényszerít bele?
nov. 2. 21:11
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
7 Igazad van, az egykoron Székelyföld fővárosának tartott Marosvásárhelyen már 40% körüli a magyarok aránya.
nov. 2. 21:16
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
8 Igen Hargita és Kovászna megyékből egyre több ember megy román többségű városokba dolgozni,a nagyobb fizetés miatt(Kolozsvár, Brassó, Nagyszeben,). Én azért még megemlítenem a román fővárost Bukarestet is.
nov. 2. 21:20
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez így van, bár én azt látom, hogy a székelyek jelentős része azért ragaszkodik a szülőföldjéhez és inkább ilyen kétlaki életet próbál élni, nagyvárosban dolgozik ottani bérért, de azért otthon is próbál valami házat venni, építeni, barátokkal, családdal kapcsolatot tartani, majd hazatér. Az, hogy valaki letelepedjen mondjuk Bukarestben és ott alakítsa ki a baráti körét, ott házasodjon szerintem csak egyetemet végzett, magasabb státusú emberek körében fordul elő.

nov. 2. 21:29
 15/20 anonim ***** válasza:
62%
14. Azért elég sok székely dolgozik Bukarestben fizikai munkát is, például építkezéseken, és sokan ott maradnak és letelepednek. Főleg a fiatalok akik ott lesznek szerelmesek és román párt választanak és ez egyre gyakoribb.Az egyetemet végzeteknél valószínű, hogy magasabb a szám.
nov. 2. 21:44
 16/20 anonim ***** válasza:
69%

11

Mert ateista vagyok, és tulajdonképp az összes magyar "hagyományos" ünnep abból fakad, hogy 1000 éve egy királynak politikai érdeke volt megkeresztelkedni. A kereszténység elterjedése meg tulajdonképp olyan volt, mintha most idejönne pár muszlim, és géppuskával fenyegetnének, hogy térj át az ők hitükre, így már csak ezért is undorítónak tartom.

Amúgy az ősi kelta ünnepekről többet tudok, mint az ortodoxokról, pedig a gael nyelvet egyáltalán nem beszélem. :D

nov. 2. 22:11
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Gyergyószentmiklós környékén, egy igazi, büszke székelycsalád hangoztatta, hogy az Ő fiuk csak székely vagy legalábbis magyar feleséget választ magának.Román lány szóba sem jöhet. A fiú is sokáig hangoztatta amit a nagyszülei és a szülei mondtak neki.Aztán a fiatalember elment Constancába szakácsként dolgozni. Ott megismerkedett egy román lánnyal, nagy szerelem lett, majd egy év után közölte a szülőkkel, hogy készüljenek mert esküvő lesz. Hát a család majdnem elájult, de nem tudták a fiatalembert lebeszélni. A román lány családja nem háborgott. A román tengernél laknak. Megszülettek az unokák és a székely család is megnyugodott.
nov. 2. 22:20
 18/20 anonim ***** válasza:
46%
Constanța környékén is több ezer magyar lakik, akiknek egy része még tartja a magyart identitást, más részük már inkább románnak tartja magát.
nov. 2. 22:25
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan felvidéki vagyok, de azért válaszolnék. Anyám-apám magyar anyanyelvű, én is. Ovitól kezdve szlovák intézményekbe jártam, szlovákul tanultam. Ezért sajnos nem is tudok helyesen írni magyarul. Sok szlovák barátom van már csak a sulik miatt is. Pozsonyba jártam egyetemre. DE egyáltalán nem tartom magam szlováknak. Magyarul énekelt nekem édesanyám, magyar népmeséket olvastak nekem, vagy néztem a TV-ben Szabó Gyulát hallgatva. Péntek este magyarul néztem a Dallast, nem az STV1-en, vártuk a Friderikusz showt, a Szomszédokat, vasárnap meg a Disney-t. A rádióban Szabó családot hallagattunk, igaz, nagyon gyerek voltam még. Sok dolog van, ami a szlovák nyelvől szivárgott be az itteni magyar nyelvbe. Vannak ízek, édességek, amikkel felnőttem és Magyarországon nincsenek. Kofola, Treska, Termix, aki ismeri-ismeri :) de akkor sem éreztem magam egy percig sem szlováknak soha. Pedig fun fact:a végzettségem szlovák nyelv és irodalom tanár.
nov. 2. 22:29
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
19-es, ez lenne az ideális életút minden felvidéki magyarnak. Szlovák nyelvű oktatás az anyanyelvi szintű nyelvtudásért. Ezáltal olyan értelmiségi réteg (orvosok, bankárok etc) kinevelése, akik helyt tudnak állni otthon, miközben őrzik magyar identitásukat. Sajnos azt kell látni, hogy a többség, ha szlovákul tanul, elkerül szlovák többségű városba, szlovák párt választ magának, és asszimilálódik..
nov. 5. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!