Romániában élsz, román vagy?Kell e ez erdélyi magyaroknak román identitást is érezni a magyar mellett?
"#3: A diaszpórákban élők nyilván asszimilálódnak folyamatosan, de a székelyföldi tömbmagyarság azért elég stabil. Ha fogy is, az egyáltalán nem azért van, mert elrománosodik, hanem mert kivándorol."
Azzal nem vitatkozom, hogy Székelyföld sokkal lassabban asszimilálódik. De azért Marosvásárhely (ami Székelyföld fővárosa lenne) sem magyar többségű már. A színmagyar kisvárosokból, falvakból meg igen, sok fiatal költözik el, mert jobb életet szeretnének. Erre is mondtam, hogy nem a skanzenszerű kép, a faragott székelykapu meg lovasszekér Erdély jövője, hanem inkább a múltja.
Erről jut eszembe Kárpátalja példája, ahol a magyarság nem (csak) asszimilálódott, hanem leginkább elsorvadt. Már régebb óta költöznek el tömegesen a kárpátaljai magyar fiatalok, de a háború óta meg főleg.
Mégis honnan kéne legyen román identitásom, mikor:
- Alig tudok románul.
- Magyar nevem van.
- A felmenőimet visszavezettem az 1800-as évek elejére, és egy román sincs köztük.
- Gőzöm sincs, hogy mikor vannak a románok ünnepei (bár a magyarokkal is csak azért vagyok tisztában, mert bele vagyok kényszerítve...)
- Egy szál román népdalt nem ismerek.
- Román népmesét dettó nem.
- Nem hogy román népviselet nem járt még rajtam, de ha bevegyítenék 10 másik közé, az sem biztos, hogy felismerném.
- Románul nem tudok álmodni.
Hm?
Még a pasim sem tartja magát románnak, pedig nála az egyik nagyszülő az volt és a neve is az...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!