Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Romániában élsz, román vagy?Ke...

Romániában élsz, román vagy?Kell e ez erdélyi magyaroknak román identitást is érezni a magyar mellett?

Figyelt kérdés
Az alábbi videóban egy részben magyar fiatalember szerint az erdélyi magyaroknak román identitást is kellene érezni. https://www.youtube.com/watch?v=Czgw9ZHjUFM

tegnapelőtt 20:10
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez hülyeség. Magyar az anyanyelvem, anyám és apám is magyar, magyar a vezetéknevem is. Már hogy lennék román?
tegnapelőtt 20:23
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
A nemzetiség és az állampolgárság nem ugyanaz, nem mindig fedik egymást. Az ember identitását sok minden befolyásolja, ha kisebbségi csoporthoz tartozik akkor a többséggel szemben határozza meg magát. Szerintem a mi térségünkben elsődleges szempont az anyanyelv, az adja főleg a nemzeti identitást, illetve a vallás is számít valamelyest, mert a románok jellemzően ortodoxok, a magyarok meg katolikusok és reformátusok.
tegnapelőtt 20:27
 3/19 anonim ***** válasza:
28%
Kelleni nyilván nem kell, és örülök neki, ha minél többen tartják a magyarságukat. De az sem várható el Magyarországról, hogy a kisebbségben élő magyarok párhuzamos társadalomban éljenek, és kvázi gettósítsák magukat, zárkózzanak el. Az úgy működik, hogy a magyarországi kisebbségek is szinte teljesen asszimilálódtak, és az a kevés, aki még beszéli is anyanyelvi szinten a német, szlovák, ruszin, horvát, stb. nyelvet is rendelkezik magyar identitással. Szóval ugyanez a folyamat játszódik le a határon túliakkal, csak sokkal lassabban, mivel többen vannak. Ez egy nagyon szomorú folyamat, de a faragott kapus, lovasszekeres, románul egy kukkot nem tudó, nagy bajszos székely bácsika nem a jövő, hanem a múlt. Hangsúlyozom, nem azért mondom mindezt, mert ennek szurkolok, vagy ennek örülök, hanem mert ez van!
tegnapelőtt 20:37
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
#3: A diaszpórákban élők nyilván asszimilálódnak folyamatosan, de a székelyföldi tömbmagyarság azért elég stabil. Ha fogy is, az egyáltalán nem azért van, mert elrománosodik, hanem mert kivándorol.
tegnapelőtt 20:39
 5/19 anonim ***** válasza:
20%
Ha a Magyarországon élő nemzetiségektől elvárja a magyar állam,és a magyar társadalom, hogy magyar identitást is érezzenek, akkor szerintem az erdélyi magyaroktól is jogos elvárás, hogy legalább némileg román identitást is magukénak valljanak.
tegnapelőtt 20:40
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
#5: A magyar nemzetiségek száma elenyésző, a legtöbbnek már első nyelve a magyar. Ellenben Romániában 1 millió magyar él, akik nagy része nem vagy csak alig tud románul! Azért ez két teljesen más szituáció.
tegnapelőtt 20:46
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

"#3: A diaszpórákban élők nyilván asszimilálódnak folyamatosan, de a székelyföldi tömbmagyarság azért elég stabil. Ha fogy is, az egyáltalán nem azért van, mert elrománosodik, hanem mert kivándorol."

Azzal nem vitatkozom, hogy Székelyföld sokkal lassabban asszimilálódik. De azért Marosvásárhely (ami Székelyföld fővárosa lenne) sem magyar többségű már. A színmagyar kisvárosokból, falvakból meg igen, sok fiatal költözik el, mert jobb életet szeretnének. Erre is mondtam, hogy nem a skanzenszerű kép, a faragott székelykapu meg lovasszekér Erdély jövője, hanem inkább a múltja.

Erről jut eszembe Kárpátalja példája, ahol a magyarság nem (csak) asszimilálódott, hanem leginkább elsorvadt. Már régebb óta költöznek el tömegesen a kárpátaljai magyar fiatalok, de a háború óta meg főleg.

tegnapelőtt 20:55
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
7-esnek igaza van, jelenleg Erdélyben azokban a gazdaságilag erős városokban (Kolozsvár, Brassó, Nagyszeben, stb), ahol jobbak a bérek, magasabb az életszínvonal masszív román többség van, a magyar közösségek elöregedtek és egyre fogynak, a tömbmagyar vidékekről odaköltözők egyszerűen felolvadnak a fogyasztói kultúrában. Székelyföld pedig gazdaságilag valószínűleg mindig hátrább fog kullogni, akik ott maradnak, azoknak nyilván fontosabb a magyar identitásuk, de ott is meredeken fogy a lakosság az alacsony születésszám és a kivándorlás miatt.
tegnapelőtt 21:03
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Mégis honnan kéne legyen román identitásom, mikor:

- Alig tudok románul.

- Magyar nevem van.

- A felmenőimet visszavezettem az 1800-as évek elejére, és egy román sincs köztük.

- Gőzöm sincs, hogy mikor vannak a románok ünnepei (bár a magyarokkal is csak azért vagyok tisztában, mert bele vagyok kényszerítve...)

- Egy szál román népdalt nem ismerek.

- Román népmesét dettó nem.

- Nem hogy román népviselet nem járt még rajtam, de ha bevegyítenék 10 másik közé, az sem biztos, hogy felismerném.

- Románul nem tudok álmodni.

Hm?

Még a pasim sem tartja magát románnak, pedig nála az egyik nagyszülő az volt és a neve is az...

tegnapelőtt 21:04
 10/19 anonim ***** válasza:
47%
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a székelyek jelentős része valóban nem tud jól románul és ez zavarja a románokat, viszont az ilyen nyelvi kérdések nem tudom mennyire lesznek relevánsak a jövőben, mert minden abba az irányba megy, hogy mindenhol egy-két generáción belül az angol lesz a domináns, legalábbis a közvetítőnyelv.
tegnapelőtt 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!