Miért folyik háború Izrael és Palesztina közt?
Kérdezném az 1,számú válaszadőtól!
Viatal Palesztin lányok, miért is robbantják fel magukat Izraeli településeken, kimondottan civil áldozatokat szedve?
Köszí a választ!
Miért hullanak a bombák Gázára?
A palesztinhatóság felügyelete alatt álló Gázai övezet jelentős és eddig még nem kitermelt olaj és főleg földgáz készletekkel rendelkezik (forrás: [link] [2]).
A palesztin földgáz készletek feltérképezését 2000-ben adta át a British Gas cég a Jasszer Arafat által vezetett palesztinhatóságnak. Ekkor olyan megállapodás jött létre a palesztinhatóság, a British Gas és egy arab energetikai mérnöki cég közt, amely szerint a palesztin földgáz kitermelésből keletkezett haszon 60% az angol céget, 30% az arab céget és 10% a palesztinhatóságot illeti (forrás: Haaretz, október 21/2007). Ez a földgáz gyakorlatilag a palesztin hatóság felügyelete alatt álló, Gázához tartozó, Mediterrán tengerparti sávban rejlik és a British Gas felbecslése szerint legalább 1.4 ezermilliárd (trillió) köblábról, de talán sokkal többről van szó.
A nemzetközi törvények szerint, a Gázai földgáz a palesztin nép tulajdona, de Ariel Sharon izraeli miniszterelnök egyértelműen kijelentette 2001-ben, hogy Izrael igényt tart rá. Ezt követően, a palesztin hatósággal létrehozott megegyezés ellenére a British Gas nem mert neki vágni a földgáz kitermelésének. Miközben egyre erősebbé vált a konfliktus az Arafat hatóság és a Sharon kormány közt, 2004 áprilisában Sharon kijelentette, hogy Arafat „potenciális célponttá” vált Izrael számára (forrás: [link] [3]). Néhány hónappal később, 2004 decemberében, Arafat meg is halt vérmérgezésben...
2005 decemberében Sharon agyvérzést kapott és azóta is állítólag vegetatív állapotban van. Sharon után ismét volt remény, hogy a palesztin földgáz kitermelésre kerüljön a palesztin nép javára és 2006 tavaszán a British Gas már készült is aláírni egy szerződést Egyiptommal, aki ezt a földgázt felvásárolta volna (forrás: Times, május 23/2007). Az izraeli Ehud Olmert és az angol Tony Blair kormányok ezt a szerződést azonban megakadályozták. Ezt követően, az Olmert kormány elkezdett tárgyalni a British Gas céggel a Gázai földgáz ügyében, kizárva a palesztin hatóságot a tárgyalásból. 2007 decemberében a British Gas és az izraeli kormány közti tárgyalások eredménytelenül megszakadtak.
Az izraeli napilap Haaretz szerint, a jelenlegi izraeli támadást Gáza ellen már 2008 júniusában kezdte el tervezni a hadsereg (forrás: [link] [4]). Érdekes módon, szintén 2008 juniusában kereste fel újra az izraeli kormány a British Gas céget azzal, hogy tárgyaljanak meg egy olyan szerződést, amelyben a Gázai földgáz készleteket Izrael és az angol cég értékesítenék együtt, kizárva a palesztin hatóságot (forrás: Globes Online – Israel`s Business Arena, június 23/2008).
2008. december 27-én, az izraeli hadsereg elindított egy nagy erejű támadást a Gázai övezet ellen. E támadásnak ma (2009. január 11) már több mint 800 halálos áldozata és 3,500 sebesültje van a palesztin lakosságban. Az áldozatok fele civil, a harmada gyerek. 2009. január 10-én, az izraeli légierő elárasztotta Gáza egymillió hat százezer lakosát röplapokkal; ezek arra buzdítják a palesztinokat, hogy haladéktalanul hagyják el otthonaikat és tömörüljenek be a déli részen fekvő, Egyiptommal határos, 80 ezer lakosú Rafah városba.
Vajon miért hullanak a bombák Gázára? Miért kell szörnyet halni a palesztin gyerekeknek és miért vállalja a cionista állam a világ szégyenfoltja szerepét? Azért, mert el akar számolni néhány száz rosszul felfegyverzett Hamasz "terroristával" vagy talán azért, mert Gáza valóban egy olyan olaj és földgáz Eldorádó, amiről a zsidó állam nem képes lemondani?
Ajánlott olvasmány (angolul):
[link] [5]
Engem az érdekelne miért nem tesz senki semmit. Tegnap olyan megrázó képeket láttam halott palesztin gyerekekről, amiket míg élek nem fogok elfelejteni.
Gyalázatos.
Az első válaszoló vagyok, most olvastam a kérdést, amit nekem címeztek.
Nos, leírom, ami ezzel kapcsolatba eszembe jut, és fontosnak tartom megosztani:
1. nincs pénz rendes sereget felszerelni, ezért azzal az eszközzel harcolnak az ügyükért, amivel tudnak (sajnos csak ez maradt)
2. mivel palesztin oldalon a civil áldozatok, NŐK ÉS KISGYEREKEK száma olyan mérhetetlenül magas a zsidó civil áldozatok számához képest, hogy valószínűleg bárki megtenné, hogy bombával a testén civilekre vadászik, miután egy bombázásban a fél családja odalett.
talán a kérdező is látta a magyar híradóban azt a kendős palesztin kislányt, aki a házuk romjain bukdácsolt és közben elmesélte, hogy szinte mindenkije meghalt a bombázásokban, anyukája, testvérei... lehetett vagy 12-13 éves.
Én láttam az arab Tvben nyilatkozni azt a palesztin kisfiút, aki 11 évesen megvakult a foszforos bombától (amit ugyebár nem is használtak...) és azt mondta, hogy megvakult ugyan, de hálát ad Istennek, mert legalább él, a többiek pedig meghaltak...
Arról nem is beszélve, hogy itt sok embernek fogalma sincs arról a több évtizedes elkeseredettségről, igazságtalanságról, ami a palesztinokat az öngyilkos merényletekre készteti... ők se így kezdték.
valószínűleg akármelyik magyar ugyanúgy megtenné, ha 50 éven keresztül azt csinálná velük a világ a saját földjükön, mint amit a palesztinokkal.
Occupation 101 c. dokumentumfilmet ajánlom mindenki figyelmébe.
Unatkoznak, semmi nem megy ott a tv-ben.
Gondolj bele, ott még a Barátok közt sincs!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!