Mi az oka, hogy az iszlámban sokkal több a fanatikus ember, aki vallási alapon képes háborúzni, mint a többi vallásban?
Biztos belejátszik, hogy a Korán egy kimondottan összeszedetlen, csapongó mű, amit emiatt sokféleképp lehet értelmezni. Vagyis ha valaki akarja, simán összeszed belőle egy rakás dzsihádra buzdító verset, amikkel könnyű a fanatikusabb hívőket radikalizálni.
Plusz pont a tanulatlanságból eredő könnyű befolyásolhatóság, márpedig az arab világ jelentős része igen elmaradottnak számít.
Szerintem a radikalizmus és a terrorizmus politikai hátterű történetek. Van ugyanakkor néhány előfeltételük: elégedetlenség, közös ellenség és valamilyen identitásképző érték. Az első kettő a közel-keleten pipa, a harmadik lett a vallás.
Szerintem ebben az iszlám nem gerjesztő erő, hanem szimpla eszköz. Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire jó eszköz, de szerintem fontosabb az, hogy a közel-kelet erősen vallásos közeg, ezért maga a vallás egy erős csatorna.
8-assal teljesen egyetértek.
A vallás nem gerjesztő erő, hanem csak a politika eszköze.
Egy vallás fejlődésénél nem lehet megspórolni az időt, ami a konszolidációhoz szükséges.
Az iszlám pont azzal a 600 évvel van lemaradva a kereszténység mögött, amennyi ahhoz kellett hogy a keresztények ne öljék egymást felekezeti alapon.
Bár szerintem a vallás jellemzően csak ürügy ahhoz, valami hatalmi tébolyban szenvedő kiskakas nagyobb hatalmat próbáljon szerezni magának mint amennyit anélkül tudna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!