Morális szempontból oké, hogy a gazdagabb országok csábítják a képzett munkaerõt magukhoz?
Beszélgettem nemrég pl. indiai fiatal orvossal. Indiában diplomázott, szinte ingyen, nem volt különös tandíj. Vagyis az állam állta.
Most Németország is ezerrel csábítja az eü-be a hiányzó munkaerõt.
Most ott él, dolgozik ez az indiai orvos.
De a skandináv államok is ha jól tudom, nem igazán foglalkoznak orvosképzéssel. Az állam nem fizeti.
De elszipkázzák a szegényebb országokból az orvosokat.
Tehát ez esetben India elvesztett egy orvost, noha õk fizették a képzését.
Németország meg „élvezi“ a munkáját. Csak úgy. Mert õk többet tudnak fizetni.
Ez teljesen oké így szerintetek?
Persze, hogy megértem a munkavállaló szempontjából. Nem ez volt a kérdés.
A szegényebb állam fizeti a számlát, a gazdagabb - nekik miért nincs elég orvosuk, ápolójuk, ha olyan szuperek és faszán fizetnek?? - meg elviszi. Ingyen. Szarik rá, hogy mi lesz abban az országban az egészségügyben. Csak neki legyen jó, INGYEN.
Magyarországon az ilyesmire találták ki a tanulmányi szerződést.
Ha valaki állami ösztöndíjjal (ingyen) diplomázik és egyből megy ki külföldre, vissza kell fizetnie a tandíjat.
Kivéve, ha annak az időnek a másfélszeresét ledolgozza, ahány félévet tanult az egyetemen.Ha utána megy ki, akkor nem kell visszafizetnie.
És az szerinted oké, hogy 2 erős diplomával és 4 felsőfokú nyelvvizsgával (igen, beszélem őket, és ebből 3 távolkeleti) Pesten egyetlen megpályázott állásra sem hívtak be, még csak interjúra sem?
(11 ezer kilométerre pedig egy hónap alatt lett 4 állás ajánlatom, még választhattam is, melyiket fogadom el.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!