Erdélyi magyarok, miért szeretnétek olyan sokan, hogy Erdély önálló ország legyen? (Nagyon kérem, hogy csak erdélyi magyarok válaszoljanak!)
Magyarországi szlovákként kérdezem tőletek: miért lenne előnyös, ha Erdély önálló ország lenne?
Innen nézve nem tűnik ott olyan vészesnek az élet Románia részeként, illetve szerintem nem volt túl rossz Magyarország részeként sem.
Milyen előnye lenne konkrétan neked, illetve milyen előnye lenne az ottani magyarságnak, ha Erdély önálló ország lenne, ahol az ottani magyarság aránya kb 20-25 % lenne?
Kapsz-e magyarként a románoktól bármilyen bántalmazást (szóban, vagy tettben), vagy lenézést, megkisebbítést?
Kapnak-e az erdélyi románok a többi romántól ugyanilyet?
Mi lenne Erdély fővárosa?
Mely(ek) lennének a hivatalos nyelv(ek)?
Tegyük fel Magyarország elfogadná, sőt örülne is egy önálló Erdélynek, de mit szólna hozzá Románia?
Ne értsetek félre, nem kötekedő kérdések ezek, tényleg csak érdeklődök tőletek (mint erdélyi magyaroktól), hogy miért gondoljátok olyan sokan ezeket!
Kedves kérdező!
Erdély lakosságának minimum 70,62%-a román, akik se egy független Erdélyt, de még egy Romanian belüli autonómiát sem támogatnának.
Az Erdély lakosságának jelenleg 17,92%-át kitevő magyarok pedig inkább Magyarországhoz csatlakoznának, nem pedig egy független Erdélyben gondolkodnak.
Innentől kezdve a kérdésednek semmi realitása sincs.
Nekem és a családomnak főleg azért lenne jó, mert a családommal minden évben megyünk Erdélybe, és szerintem sokkal jobb lenne, hogyha Erdély Magyarország része lenne, mint sok évvel ezelőtt. Meg azért is támogatnám, mert apukám onnan származik, és félig erdélyi vagyok. És úgy látom, hogy Erdélynek nem jó, hogy Románia kezében van.
Ja és miért pont Kolozsvár lenne Erdély fővárosa HOGYHA önálló ország lenne (én a Magyarországhoz csatolást támogatom, de muszáj volt megkérdeznem)?
13# Mert Kolozsvár a történelmi fővárosa. Ma is az a legnagyobb és legfejlettebb erdélyi város.
Egyébként Erdély visszacsatolását el lehet felejteni, sose lesz már Magyarország része. A lakosság 80%-a román, a magyarok aránya évről évre kevesebb. Nincs semmilyen esemény hogy ez aktuális legyen, mindkét ország tagja az EU-nak, NATO-nak. De mégha vissza is csatolnák valami csoda folytán, másnap már polgárháború törne ki, az 5 millió ott élő román ezt biztos nem fogadná el, se a Kárpátokon túli románok.
A másik dolog hogy a román politika mindig is nagyon gyakorlatias volt, ahhoz dörgölőznek, ott építenek ki jó kapcsolatokat akik döntő nagyhatalmak, pl Washingtonban, Brüsszelben, a magyaroknak ez nagyon nem megy. Kizárt hogy a Nyugat támogatna bármilyen revíziót a hozzájuk hű és jó kapcsolatokat fenntartó Romániával szemben. Megvolt rá az esély 1000 alatt hogy Erdélyt magyarrá tegyük, elcsesztük, ez a hajó elment.
Ami reális lehet, a határ menti magyar lakta részek visszaszerzése, meg Székelyföld mint enklávé, de ennyi. Egész Erdélyről kár álmodozni.
Valóban Trianon után erdélyi függetlenség, és egy kanton-rendszer kialakítása lett volna a legkedvezőbb opció mindenki számára.
Hargita, Kovászna, Maros, Észak-Bihar magyar kanton
Fehér, Hunyad, Krassó-szörény, Máramaros, Dél-Bihar - román kanton
Kolozs, Arad, Szatmár, Szilágy - magyar-román kanton
Brassó - magyar-román-német kanton (itt élt közel azonos számban a három nemzetiség)
Szeben-Beszterce-Temes - német-román kanton
A három nemzetiségnek egyébként érdekes mód hasonló volt az aránya, mint svájc három nemzetiségéé
(olaszok- szászok/svábok, franciák-magyarok, németek-románok)
4-es,
G*ci volt az öreglány, mert nem értékelte a segítségedet, de ha a szívedre teszed a kezed valahol igaza is volt. Ne haragudj, de az, hogy csak mutogatva "beszéled" az állam nyelvét, ahol élsz, azért eléggé megdöbbentő. Nem atomfizikáról kellett volna beszélni, hanem megmondani, hogy hol szálljon le a buszról, ez nagyjából A2-es szint.
Ha jól tudom első osztálytól kezdve tanultok románul. Lehet akármilyen szar az oktatási rendszer, ha 12 évnyi tanulás után, nem tudsz ennyit elmondani, akkor nem a románokkal van elsősorban probléma, hanem a személyes hanyagságoddal, és a daccal, hogy te márpedig nem vagy hajlandó románul megtanulni.
Én aláírom, hogy a végletekig igazságtalan, hogy Erdélyt elcsatolták, de ez a nyelv nem ismeretére több, mint 100 év után nem mentség. Ennyi időtök volt adaptálódni.
16-os folytatása,
Képzeld el fordított helyzetben, ha a békéscsabai Tescoban a pénztáros csak szlovákul, a pilisvörösvári buszsofőr csak németül vagy a szentendrei pincér csak szerbül tudna. Bármelyik magyar fel lenne háborodva.
Egy hozzád közelebbi példa: még Nagy-Magyarország lenne, elmennél Maroshévízre kirándulni, és mindenki csak románul beszélne hozzád. Még ha segítene is valaki mutogatva, akkor is ki lennél akadva, hogy magyar állampolgárként Magyarországon nem beszél az illető magyarul.
A román öregasszony ugyanígy érzett. Őt nem érdekli Trianon, nem érdekli, hogy 100 éve ez Magyarország volt. Őt az érdekli, hogy ez most itt Románia, már ő is Romániában született, és elképesztő, hogy valaki, aki ennek az országnak az állampolgára, nem beszéli a nyelvet még csak kicsit sem.
Nagyon sok jo dolgot olvasni a korabbi valaszokban.
Szemelyes velemenyem, tapasztalatom alapjan en azert szeretnek egy kulonallo Erdely allamot, mert akkor elmondhatnam, hogy erdelyi vagyok. Jelen esetben kisse hazatlannak erzem magam, ugyanis Erdelyben (ha szorszalhasogatunk Partium) szulettem, de romannak nem tudom mondani magam. Bar magyarnak tartom magam, ez is konnyen megkerdojelezheto egy idegen altal, ugyanis nem Magyarorszagon szulettem es gyakorlatilag eletvitelszeruen nem is eltem ott hosszabb ideig. Angliaban elek hosszu evek ota, de nem mondhatom, hogy angol vagyok, hisz nem itt szulettem es nem angol volt az elso nyelv, amit kezdtem tanulni.
Peldak jol mukodo tobbnyelvu orszagra/orszagreszre vannak (lasd Svajc, Kanada, Wales), es mig egy olasz, retorman, francia vagy nemet szarmazasu svajci azt mondhatja magarol, hogy o svajci, en nem mondhatom magamrol, hogy erdelyi vagyok (gyakorlatilag igen, de az tovabbi magyarazatot igenyel es a konkluzio egy idegen szamara ugyis az lesz, hogy akkor roman vagyok).
A lehetoseg viszont jelen korulmenyek kozott mindenkepp targytalan.
#16 amit leírtál az kereken baromság.
"Ne haragudj, de az, hogy csak mutogatva "beszéled" az állam nyelvét, ahol élsz, azért eléggé megdöbbentő. Nem atomfizikáról kellett volna beszélni, hanem megmondani, hogy hol szálljon le a buszról, ez nagyjából A2-es szint." - fogadjunk ezt te sem tudnád elmondani egy olyan nyelven amit nem beszélsz, hiába, hogy nem atomfizika :)) Ezen mi olyan megdöbbentő?
"Ha jól tudom első osztálytól kezdve tanultok románul. Lehet akármilyen szar az oktatási rendszer, ha 12 évnyi tanulás után, nem tudsz ennyit elmondani, akkor nem a románokkal van elsősorban probléma, hanem a személyes hanyagságoddal, és a daccal, hogy te márpedig nem vagy hajlandó románul megtanulni." - ha nem értesz valamihez, minek szólsz hozzá? Az a 12 évnyi román semmi több mint hasztalan nyelvtan és műelemzés. Dolgok, amiket előre megszabott módon kell visszaadni. Konkrétan anyanyelvi szinten tanítanak dolgokat olyan embereknek, akiknek nincs semmilyen alapja az adott nyelven.
Ezért van az, hogy az angol vagy a német sokkal jobban megy a többségnek, mint a román. Az egész 12 évet végig tudod járni tiszta magolással, ahogyan az érettségit is. Azok, akik jól beszélnek románul, nem az iskolában tanultak meg, legalábbis nem az órák alatt.
"100 év után nem mentség. Ennyi időtök volt adaptálódni" - most tényleg a személy nyelvi tudását azzal kifogásolod, hogy a területen ahol él, mióta más a hivatalos nyelv? Nem neki volt 100 éve megtanulni románul, így ez semmit nem számít.
"Még ha segítene is valaki mutogatva, akkor is ki lennél akadva, hogy magyar állampolgárként Magyarországon nem beszél az illető magyarul." - mégis miért kellene bárkinek is kiakadnia, ha valaki, akinek ez a nyelv nem az anyanyelve, csak mutogatva beszéli azt? Mindegy, hogy kié a terület, azzal nem jár eredendő nyelvi tudás és nem is elvárt hogy legyen.
"Őt az érdekli, hogy ez most itt Románia" - jó, és? Nem szabad egy országban rosszul beszélni egy nyelvet amit nincs honnan tudj? A románok kívül senki nem várja el, hogy jól beszéld a nyelvet (nem beszélve, hogy ők sem beszélik azt valami tökéletesen :)), és egyedül csak őket zavarja ennyire, hogy így fennakadjanak rajta.
"elképesztő, hogy valaki, aki ennek az országnak az állampolgára, nem beszéli a nyelvet még csak kicsit sem." - az állampolgárságot születésedkor megkapod. Semmi köze ennek a nyelvhez. Lépj túl azon, hogy nem mindenki beszéli jól az állam nyelvét, mert nem mindenkinek az anyanyelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!