Erdélyi magyarok, miért szeretnétek olyan sokan, hogy Erdély önálló ország legyen? (Nagyon kérem, hogy csak erdélyi magyarok válaszoljanak!)
Magyarországi szlovákként kérdezem tőletek: miért lenne előnyös, ha Erdély önálló ország lenne?
Innen nézve nem tűnik ott olyan vészesnek az élet Románia részeként, illetve szerintem nem volt túl rossz Magyarország részeként sem.
Milyen előnye lenne konkrétan neked, illetve milyen előnye lenne az ottani magyarságnak, ha Erdély önálló ország lenne, ahol az ottani magyarság aránya kb 20-25 % lenne?
Kapsz-e magyarként a románoktól bármilyen bántalmazást (szóban, vagy tettben), vagy lenézést, megkisebbítést?
Kapnak-e az erdélyi románok a többi romántól ugyanilyet?
Mi lenne Erdély fővárosa?
Mely(ek) lennének a hivatalos nyelv(ek)?
Tegyük fel Magyarország elfogadná, sőt örülne is egy önálló Erdélynek, de mit szólna hozzá Románia?
Ne értsetek félre, nem kötekedő kérdések ezek, tényleg csak érdeklődök tőletek (mint erdélyi magyaroktól), hogy miért gondoljátok olyan sokan ezeket!
"miért lenne előnyös, ha Erdély önálló ország lenne?"
Főleg azért mert Bukarest szívja el a régió erőforrásait, ha Erdély önálló lenne akkor ezt a pénzt Erdélyre kellene csak költeni, ami sokkal nagyobb fejlődést eredményezne.
"Innen nézve nem tűnik ott olyan vészesnek az élet Románia részeként, illetve szerintem nem volt túl rossz Magyarország részeként sem."
Erdély akkor volt a leggazdagabb amikor önálló volt és nem más országok gyarmata.
"Kapsz-e magyarként a románoktól bármilyen bántalmazást (szóban, vagy tettben), vagy lenézést, megkisebbítést?"
Kaptam már többször is.
"Kapnak-e az erdélyi románok a többi romántól ugyanilyet?"
Etnikai alapú bántalmazást? Nem. Viszont van regionális lenézés, pl az erdélyi román lenézi a havasalföldit vagy moldovait.
"Mi lenne Erdély fővárosa?"
Kolozsvár.
"Tegyük fel Magyarország elfogadná, sőt örülne is egy önálló Erdélynek, de mit szólna hozzá Románia?"
Biztos hogy nem fogadná el.
Most nem nézve azt, hogy kik élnek ott, milyen nemzetiségű emberek, kizárólag szem előtt tartva Erdély fejlődését, a legrosszabb ami ezzel a területtel történhetett az az, hogy romániához csatolták. Erdély a kárpát-medence része, a kárpát medence pedig egy tökéletes földrajzi és gazdasági egység.
Kép: [link]
Egyszerűen sehogy nem illik romániához. A kárpátokon túli regáti románia csak lehúzza erdélyt. Ezért lenne jobb egy önálló Erdély, kantonizálva mint svájc. Magyar-román kantonokkal. De ahhoz sokkal több magyar kellene erdélybe, túl nagy a román többség. A német szászok is itt voltak erdélyben, nagyon nagy szerepet játszottak ennek a területnek a fejlődésében, erre a románok csak úgy kidobták őket az NSZK-nak még valamikor a 70-es/80-as években.
Nem tudom milyen érzés úgy elolvasni egy szerződést, vagy csak egy banktól vagy telefonszolgáltatótól származó üzenetet, hogy értem is mi van benne, úgy hogy 22 éves vagyok, és nem az értő olvasásommal van a baj.
Ez gondolom sokmindent elmond.
Vagy szerintem az is, hogy Félixfürdőn a hotelben a kitöltendő lapon megvolt az írás románul, angolul, németül és olaszul, de magyarul nem.
Cseszett sz.r érzés, ha a szülőföldeden úgy kezelik az anyanyelvedet, mintha nem is létezne.
Igen, lehetne jönni azzal, hogy Magyarországról is sok ember költözik nyugatra vagy tovább, s nekük nem probléma a nyelvtanulás, tessék szépen nekiállni, de ezt ŐK VÁLASZTOTTÁK. Nekem viszont nincs opcióm arra, hogy az anyanyelvemen otthon bármilyen beszélgetést nyugodt szívvel lefolytassak bárkivel. Legyen az egy bolti vásárlástól elkezdve bármi, ami nektek viszont magától értetődő.
Én pl még úgy is kaptam lenézést és kioktatást egy román nénitől a buszon, hogy kifejezetten segíteni akartam neki.
A Mures Mall plázába akart eljutni, de a sofört hiába kérdezte, nem volt valami segítőkész. Én tudtam hogy helyileg hol van, de a megállókat s az útvonalat fejből nem, így a buszos appon elkedztem neki keresni, hogy melyik az amelyiken most vagyunk. Mivel a busz késésben volt, s az elméletileg már elment járatokat sehogy se tudtam megtalálni, de a szándékot ekkor legalább még megköszönte. Aztán szépen mentünk tovább a Sapientiára, ahol én leszálltam, csak bár elméletben hiába van Maroson az egyetem, gyakorlatilag a helységnévtáblát elhagyod. Ő meg megijedt, hogy ő városi buszra szállt fel, s azt kb tudta is, hogy a központ fele kéne menjen, mégis elhagytuk Marost. Én akkor elmondtam volna, hogy ez a busz felmegy a Sapira, ott megtér, s így megy tovább az útvonalán a városban, de nem tudtam, így elmutogattam. Visszakérdezve elmondta, amit akartam, amire igennel is feleltem, szóval az üzenet át is ment. Viszont míg a Sapira mentünk fel a hegyen, azt szajkózta nekem, hogy Romániában vagyunk s meg kell tanulni Románul, meg hogy neki az unokája az orvosin van, s 4 nyelven beszél folyékonyan, meg nekem is úgy kellene...
Szépen levezettem volna neki, hogy nem hiába nem az orvosira járok, meg a lakosság elég kevés része potenciális orvospalánta. Meg hogy tudok magyarul, olyan közép szinten angolul, kezdő szinten románul, plusz németül szavakat. Meg hogy ha így beszél azzal, aki segíteni akart neki, miközben mindenki más lesz.rta, pusztán azért mert nem sikerült neki az anyanyelvén kívül magtanulni egy kényszerített mocskos nyelvet, jobb lett volna, ha inkább teljes tudatlanságban ott szopik továbbra is a szoför mellett, s nem ül le mellém. Csak ugyebár nem tudok románul...
Szomorú történet... legalább annyit elmondhatsz magadról, hogy előítélet nélkül segítettél egy nem magyar erdélyit is! Ennyivel már mindenképpen több vagy nála, mert fordítva úgy tűnik nem volt elmondható...
De amúgy ezek szerint te nem támogatnád Erdély önálló országgá válását, hanem Magyarországhoz csatlakozását. Vagy rosszul értem?
# 1
IDÉZLEK: "Erdély akkor volt a leggazdagabb amikor önálló volt és nem más országok gyarmata."
Erdély sokkal elmaradottabb és szegényebb volt önálló fejedelemségként is 1541 után, mint a Habsburgok Királyi Magyarországa.
Erdély a Magyar Királyságon belül is mindig elmaradott peremterületnek számított.
Nem is a kérdésre válaszoltál, de a válaszod amúgy is értelmetlen és értékelhetetlen!
Te sem a kérdésre válaszoltál. Erdély egyébként valóban 400-500 éve volt független ország. Ennyi idő távlatából nyílván az akkori virágkor már semmit sem számít, de az erdélyiekbe, főleg pedig az erdélyi magyarokba ez az önálló ország víziója erősen belevésődött. Én ezt nekik fejében tiszteletben tartom. Ha önálló országban szeretnének élni (és ha erre adódna is lehetőségük), akkor én biztosan támogatnám! Erdély az ő hazájuk, nem a miénk, ezért döntsenek ők róla!
Ha erdélyi magyar vagy (ami a válaszodból nem jött le nekem egyértelműen), akkor válaszolhatnál a féltett kérdésre!
Te sem a kérdésre válaszoltál, hanem a 7-esnek. Válaszolnál a féltett kérdésre is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!