Hogyan tudnék segíteni az ukrán menekülteknek önkéntes formában? 🇺🇦❤️
Egyszerűen meghasad, megszakad a szívem, látva azt a sokezer gyereket, nőt és férfit, akik földönfutóvá váltak és menekülniük kell. Sírni tudnék, hogy hogy lehet ilyen igazságtalan a sors! Azok az ukrán civiliek, anyák és gyerekek mi rosszat tettek? Néztem videókat erről, tiszta világháborús állapotok vannak pl a Keletinél.
Szeretnék segíteni nekik valamilyen formában, akár önkénteskedni, ételt osztani nekik. Én itthon meresztem a seggemet, ukrán emberek meg szétfagynak a hidegben, éheznek és nélkülöznek. Egyszerűen bűntudatom van, hogy nekem van fedél a fejem felett, van mit ennem, szegény menekültek meg napról-napra élnek.
Gonosz ember vagyok, hogy nem teszek semmit, valami azt mondatja velem, hogy márpedig segítenem kell. Ha egy ukrán bajbajutott bekopogtatna hozzám, örömmel fogadnám őket meleg teával és pogácsával. Szorosan átölelném őket és mondanám nekik, hogy ne féljenek és hogy szeretem őket.
Nem, nem csak pénzzel!
Koordináció is nagyon kéne. Tolmácsolás is nagyon kéne.
Pl. a Facebook csoportban folyamatosan jönnek a felajánlások és a segítségkérések és nincs aki összehozza őket.
Pl. van táblázat a szállásadókról, én is beregisztráltam és nem hívott senki, illetve egyszer igen, de akkor pont volt nálam egy átutazó menekült család.
Sajnos a legelső táblázatot, amit csináltak, nem találom, abban fuvarfelajánlások is voltak.
Hozd össze a szállásadókat a menekültekkel, akik segítséget kérnek az oldalon. Szervezd le nekik a fuvart, ehhez van egy másik táblázat, ahol fuvarfelajánlások is vannak.
Nem mindig van netelérése a menekülteknek, de ha van is, az okostelefonokon nem annyira kezelhetők ezek a táblázatok és nem tudnak benne böngészni.
Sziasztok!
Most jöttem a Nyugatiból. Az önkéntesek nagyon jól szervezettek, gördülékenyen megy minden, mindenre áll fel a rendszer. Holnapra arra is lesz külön két ember, hogy a fuvar felajánlások találkozzanak az igényekkel.
WIFI MEGOSZTÁS
Mi pont két vonat között voltunk, így nem voltak olyan sokan, viszont ami hatalmas segítség az a Wifi megosztása telefonról. Nagyon sokan jönnek konkrét céllal, de szükségük van internetre, hogy eljussanak A-ból B-be vagy felhívjanak valakit.
Erre azt találtuk ki, hogy akik kint voltunk (az eredeti ötlet nem a miénk csak átvettük) , mindannyian ugyanazt a nevet és jelszót adtuk a telefonjainknak, esetünkben iPhone a telefon neve és budapest (végig kisbetűvel a jelszó):
Beszéltem egy kedves lánnyal, aki épp weblapot készít a legfontosabb információkkal (biztosan itt van, szia! 🙂 ) egyelőre ukrán nyelven, azt mondta, kiírja ezt is, hogy opcionálisan így keressenek wifit az ideérkezők.
Tehát aki kint van, és teheti, nevezze át a telefont iPhone-ra és a jelszó legyen budapest a personal hotspot beállítás alatt. (Androidos telefonnál nem tudom hogy működik ugyanez, mindenesetre mókás lesz, ha 15 Samsung fut majd iPhone néven 🙂 )
Sokan érkeznek kutyával, nekik kutyatáp még mindig szükséges, illetve sok didergő kutyust láttunk a hidegben, egy-két kutyaruha is jól jönne.
A szállásfelajánlások továbbra is nagy segítségnek számítanak, már azt is a helyszínen vezetik, gördülékenyen megy.
Ukrán nyelvű tolmács sosem elég, angolul beszélő önkéntesek voltunk jópáran.
Hirtelen ennyi, csodálatos mindenki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!