Az Oroszország elleni szankciók valójában nem az európai lakosságot döntik hosszútávon nyomorba?
[ma 10:21]: Röhejesen történelmietlen, amit írsz. Az amerikai érdekszférához tartozó területeken folyamatosan béke van. Ezekben az országokban választások során egymást váltják a különböző politikai erők, és nem mindegyik szimpatizál túlságosan az éppen aktuális amerikai vezetéssel (ami egyébként szintén 4-8 évente váltódik).
Ellenben a szovjet érdekszférában valóban voltak bábkormányok, folyamatos orosz elkötelezettséggel, és amikor azok ellen forradalmak, népfelkelések törtek ki, akkor jött a katonai beavatkozás a Nagy Testvértől (a mi '56-unk, a Prágai Tavasz).
Nem kommenttárs, a franc se kényszeríti Oroszországot agresszív szerepbe, Putyinnak és körének a döntése ez. Ők maguk is beszállhatnának a nyugati integrációba, a kutya se bántaná őket. Vagy akár kívül is maradhatnának, akkor se bántaná őket a kutya se.
Japán, egy sokkal kisebb területű, nagyságrendileg hasonló lakosságú ország (mint Oroszország), elveszítette a második világháborút, két atombombát dobtak le rá. Mégsem azzal van folyton elfoglalva, hogy őt az USA meg akarja semmisíteni. Eredmény: a világ egyik vezető gazdasága, iszonyú fejlettség, mellesleg jó magas születéskor várható élettartam.
Oroszország (mint a Szovjetunió fő és meghatározó állama) puskalövés nélkül maradt alul a hidegháborúban, és azóta is csak azzal van elfoglalva, hogy őket meg akarja semmisíteni a nyugat. Eredmény: elmaradottság, korrupció (a saját vezetőikben se bíznak az oroszok, még mindig nincs rendesen beoltva az ország fele, pedig Putyin is reklámozta a vakcinációt), szegénység.
Meg kell nézni, hová jutott el egyik és másik Korea (a valóban pusztító koreai háború után). Egyik azt az utat járja, hogy állandóan rettegnek mindenkitől, fegyverkeznek, ha éheznek is, mert szerintük mindenki őket akarja bántani - közben senki nem mozdította a kisujját se, hogy bántsa őket. Másik inkább létrehozott egy nyugis-nyugatias polgári államot.
(ma 10:52)
Saját magadnak mondasz ellen. Nézd meg mit írtál!
(11:06)
Azzal, hogy leírod a hidegháborút, s a koreait...Mindegyiknél van győztes és vesztes(mindig mindent a nép fizet meg), de mit is nyert az összközösség? Hogy senki sem léphetett Hitler nyomdokába, nem tarolhatják le a világot, mert vannak agresszorok akik, ha nyomor is várna rájuk, lépni és ütni fognak, ha kell.
[ma 11:23]: Na neee...
- Saját magadnak mondasz ellen. Nézd meg mit írtál!
- Kétszer is visszaolvastam. Hol az ellentmondás, kommenttárs?
- Azzal, hogy leírod a hidegháborút, s a koreait...
Tudod, mit jelent az a szó, hogy "ellentmondás"? Mit mondtam ellent magamnak azzal, hogy leírtam a hidegháborút és a koreai háborút?
"Mindegyiknél van győztes és vesztes (...)"
- A koreai esetben lényegében nem volt győztes, illetve vesztes fél, az országot kettévágták, földrajzilag majdnem pont a felénél, az egyik fele a kommunista, a másik fele a nyugati érdekszférába került. Aztán dél nyugatiasan szocializálódott, észak meg úgy, hogy "jaj, jaj, mindenki minket akar elpusztítani". Dél virágzik, (a különben mélyre ható társadalmi problémáikkal, pl. a lakhatási válsággal együtt is) százszor jobb az élet ott, mint északon, legalábbis egyik irányba nagyon sokan próbálnak szökni, a másikba meg szinte senki. De bármennyire is rettegnek északon már hetven éve, dél nem támadta meg őket. Nem is fogja, nem is akarja, észak egy álomvilágban él, retteg, fegyverkezik és éhezik. Ha észak tehetné, pont azt csinálná déllel, mint Oroszország Ukrajnával, mellékamuzna ő is valami "mi így védekezünk"-et, csak éppen nincs ereje hozzá.
Mellesleg, de tényleg mellesleg. Az egész koreai háború is úgy indult, hogy a második világháború után szovjetek által pacifikált terület megtámadta az amerikaiak által pacifikáltat. Gondolom, akkor is meg lehetett magyarázni, hogy azt az agressziót is az USA kényszerítette ki. Jó, mondjuk az igazi fekete öves USA-gyűlölők a magyar '56-ot is CIA-akciónak tartják.
(11:43)
Mit gondolsz kik pénzelték, kik fegyverezték a koreai háború két oldalát. Ezen támogatók mennyit nyerészkedtek?
Az orosz az gonosz! Amerika pedig jófej, amikor megszállta Irakot, Afganisztánt. Mindenki terrorista, aki csak ki szeretett volna lépni a dollár alapú kereskedelemből. Aztán jött az, hogy békefenntartóként elvisszük a demokráciát hozzájuk, ha bele is döglenek.
[ma 12:08]: "Mit gondolsz kik pénzelték, kik fegyverezték a koreai háború két oldalát. Ezen támogatók mennyit nyerészkedtek?"
- Az északi oldalt a Szovjetunió és Kína támogatta és fegyverezte, a délit pedig az USA. De én a koreai történetet nem azért hoztam fel, hanem hogy két nagyon hasonló adottságú ország mennyire különböző utat járt be, pusztán azért, mert míg az egyik békésen fejlődött, a másik állandóan attól rettegett, és retteg most is, hogy őket mindenki bántani akarja. És aggasztó számomra, hogy az orosz világpolitikai gondolkodásban is nagyon ez a rettegés van. Most éppen szétvernek egy országot, mert fenyegetve érzik magukat. (Azt csak érdekességképpen jegyeztem meg, hogy Koreában is véletlenül éppen az északi, szovjetbarát fél volt az agresszor, de hogy biztos azt is rá lehetett kenni az USA-ra. Pont mint ezt. Pont mint a mi '56-unkat.)
"Az orosz az gonosz! Amerika pedig jófej, amikor megszállta Irakot, Afganisztánt."
- Egyrészt nem, nem gonosz az orosz. Azt, hogy magát fenyegetve, és ezért az agresszióra feljogosítva érzi, egy problémának tartom. Igen, ez egy probléma az orosz világpolitikai mentalitásban, tízmilliókat ringatnak ebben az álomban. (Putyin nyilván tudja, hogy ez a fenyegetettség mese habbal, csak így jobban tudja a hatalmát koncentrálni.) Másrészt nem, nem jófej Amerika, az amerikai világpolitikai mentalitásban is vannak nagyon súlyos problémák, azok más jellegűek, például ami Irak megtámadásához elvezetett. És amikor Irak a téma vagy Szaddám, akkor ezt el is szoktam mondani. (Afganisztán más tészta, ott az USA-t tényleg megtámadták, több ezer civil halt meg egyetlen nap alatt, és olyanok támadtak, akiket az akkori tálib vezetés futtatott. Ilyenkor egy ország nemigen tud mit tenni, mint hogy visszavág, még ha egészséges is a világról alkotott képe.)
De Európában speciel a második világháború óta az amerikai érdekszférán belül tényleg béke van, ezért írtam, hogy [ma 10:21] hozzászólás röhejesen történelmietlen. És ezt a mostani balhét nem az amerikai, hanem az orosz világpolitikai gondolkodás defektje okozza.
Tudom, hogy itt sokan azt gondolják, hogy "de hát Oroszország tényleg fenyegetve van". De nem. Ez színtiszta "casus belli", "ürügy a háborúra". Irakban is nagyon hasonló volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!