Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Támogatnád világ szinten a...

Támogatnád világ szinten a túlfogyasztás radikális büntetését? Tehát aki jóval többet fogyaszt a szükségesnél, annak a büntetését?

Figyelt kérdés

Károsanyag kibocsátás jelentős részét a túlfogyasztás okozza. Agyatlanul repked mindenki össze-vissza, a szomszéd sarokra is autóval jár, tonna számra veszi a ruhát magának, a vásárolt kaja 2/3-a kukában landol stb... stb...

Ha az egész világon mindenkinek lekövetnék a fogyasztói szokásait, akkor büntetni lehetne az ilyen embereket. Tehát ha egy amerikai állampolgár 10x annyi környezet számára terhelő terméket/szolgáltatást vásárol, mint ami indokolt lenne, akkor először figyelmeztetést kapna, utána pénzbírságot, majd még pénzbírságot, végül pedig bírósági eljárás indulna ellene, szélsőséges esetben pedig börtönbe zárnák.

Nagyon komplikált lenne egy ilyen lextúlfogyasztás törvény gyakorlati alkalmazása igazságos keretek között, illetve rettentően anti-demokratikus is lenne. De szerintem a környezetszennyezés és globális klímaváltozás indokolja legalábbis a fogyasztáson keresztüli lebontását a demokráciának.

S ha pl. akár Cr7 vagy Angelina Jolie a figyelmeztetések utáni bírósági eljáráson nem tudja megindokolni, hogy miért épített 6.-ik villát, mikor a másik 5 is kihasználatlan vagy Jeff Bezos űrakciójáról kiderülne, hogy túlmutat az abban résztvevők ökolábnyomának mértékén a szennyezés, akkor mennének a dutyiba, nem számítana hogy te ki vagy vagy mi vagy. Egyáltalán nem vicces, ha valaki környezeti szennyezést hajt végre csak azért, mert nem tudja hova tenni a pénzét. (A két megnevezett alany csak random példa volt, nem tudom, hogy ők büntetendőek-e vagy sem, nem ez a lényeg).

2021. nov. 11. 09:41
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
76%

#19 a vagyoni egyenlőtlenség nem azt jelenti hogy akinek 100x több pénze van az 100x többet fogyaszt mivel a gazdagok felhalmozzák és nem eltapsolják a pénzüket. Lehet 20 kocsija van de csak egy s.gge, nem mind a 20-at vezeti egyszerre szimultán. Lehet 20 litert zabál ama egy, egy luxusautóra jut 500 nem luxusautó amivel dolgozni jár az egyszeri ember és azok összfogyasztása többszöröse mint ama egy luxusautóé.

Szóval lehet szidni a gazdagokat - tényleg irritálók - de a fogyasztás zömét mi egyszeri átlagemberek adjuk, akik biz' többet fogyasztunk mint a világ legszegényebb országaiban. Mert biz' a mi őseink dolgoztak, felhalmoztak, mindent megtettek hogy jobban éljünk, s azon szerencsések közé tartozunk akik ide születtünk nem pedig 8. gyereknek egy már eleve éhező, full nincstelen családba ahol az addigi 7 gyereknek sem jutott elég kaja.

2021. nov. 11. 12:19
 22/29 A kérdező kommentje:

Azt a 21 autót is lekell gyártani, ami szennyez. De nem azzal van a bajom, hogy nekem egy Dacia Sanderom van, neki meg egy Porsche Panamerája, ez így rendben van, ugyanannyi a bűnünk: vettünk magunknak 1-1 kocsit. De az, mikor valakinek 20 autója van, az kb. olyan, mintha én egy közepes gazdag pronyó lennék, s vennék 5 Skodát, 5 Daciát, 5 Toyota Yarist, csak mert van rá pénzem, s élvezettel tölt el az, hogy tonna számra széndioxidot nyomtak a levegőbe, azért hogy én itt bohóckodjak.

"Tegyük fel a leggazdagabb 1% háromszor annyit fogyaszt..."

Nem 1%-ról van szó szerintem, átlag amerikai vagy nyugat-európai bőven belefér ebbe a túlfogyasztó fogalomba. Mikor egy kisbabának van 50 ruhája, és minden rokontól kap még 10 játékot is, mert ez a szokás, az ott már hihetetlen mennyiségű szemetet jelent. Az, hogy egy amerikai úgy érzi, hogy neki 10x annyi környezetpusztítás jár, mint egy normális embernek, az szerintem a probléma. Azzal nincs bajom, hogy ő gazdagabb, neki Iphoneja van, vagy Macbookja vagy Porscheja, azzal viszont már igen, mikor mindenből még 10x annyi is van, mint amennyire szüksége lenne.

2021. nov. 11. 12:39
 23/29 anonim ***** válasza:
79%

#22 segítek: az átlag Kelet-Európai is beletartozik világviszonylatban a túlfogyasztók csoportjába. Bizony te is. Gondolom egynél több ruhád van, még áramot is használsz (valahogy csak kommentelsz nem?), néha még ételt is dobsz ki, virágokat öntözöl a drága vízzel, sőt anyák napjára még lehet veszel is Hollandiából/Tunéziából ideimportált virágot, esetleg a Daciáddal nem csak a melóba jársz be (bár mehetnél tömegközlekedéssel is), hanem még szülőt látogatni, kirándulni is stb. Bizony ezek a dolgok a globális átlagnépességnek NEM adatott meg.

Attól még igaz, hogy USA és "nyugat" többet fogyaszt nálunk, de mi is többet a legcsóróbbaknál.

Szóval ha nagyon spórolni és példát mutatni akarsz akkor kezd nyugodtan magadon. Máris nem lenne annyira fancy ugyi? Mindenki hű de nagy környezetvédő, de amikor saját magán kellene spórolnia, kicsit több kényelmetleneséget vállalnia, vagy több adót fizetni akkor egyből csökken a lelkesedés. Mindenki a másikon akar megtakarítani, de nem saját magán.

2021. nov. 11. 12:46
 24/29 A kérdező kommentje:

Az adó tökéletesen alkalmatlan ennek a problémának a megoldására. Pl. most a benzinár növelés bár nem a környezetvédelem érdekében történt, de megint az az eredménye, hogy aki szegény, az leteszi az autót, mert ezt már nem tudja megfizetni, aki pedig gazdag, az meg se érzi ennek a hatásait. Tehát megint ott tartunk, hogy bár meg akarjuk védeni az élhető bolygót, de ezt úgy akarjuk megtenni, hogy aki szegény az nyomorogjon legalább kétszer annyira, mint eddig, aki pedig gazdag, annak fel se tűnjön, hogy tenni kell itt valamit.

Én nem mondtam, hogy pont rám semmi szankció ne vonatkozzon. Nyilván nem lenne fancy, se nem lenne jó érzés, ha épp vásárlás közben (idézőjelesen) rácsapna valaki a kezemre, hogy én márpedig azt a csomag zoknit nem vehetem meg, mert a hónapban már elég széndioxidot lőttek már a levegőbe miattam, de szeretném, ha korlátoznának, mert szerintem már egyénenként megbuktunk abban, hogy majd mi visszafogjuk magunkat.

2021. nov. 11. 13:12
 25/29 A kérdező kommentje:

Szóval egy lebutított példaként:

Tegyük fel, hogy te havi 1000 pontnyi Co2-ő kibocsátást okozhatsz. Nem számít, hogy ki vagy, lehetsz az atyaúristen is, akkor sem lépheted ezt át, bármennyit fizetsz. Szerintem 2x is meggondolnád, hogy mire költöd a pénzed. S mikor dönteni kell, hogy te azt az üdítőt veszed meg, ami 10 pontot visz le a keretedből, mert mexikóból szállították ide, vagy azt, amelyik csak 2-őt, akkor gyanítom inkább megfizetnéd a drágát, csak ne csökkenjen többet a kereted. S a gyártókra is nyomás helyeződne: ha csak nem gyártja le az IKEA 500 Co2 pontból azt a bútort, kutya nem fogja megvenni, hiába kerül fele annyiba, mint a konkurencia.

2021. nov. 11. 13:24
 26/29 anonim ***** válasza:
#25 jah, csak ez éppen betartathatatlan, ellenőrizhetetlen (s könnyen ki is játszható) szabály és az egyén életébe teljesen beleszól. Az emberek szerintem nem igazán akarnák hogy bármilyen vásárlásuk előtt CO2eq nyilvántartásokban ellenőrizgessék van-e még havi keretre. Ehhez egy bigbrother szintű ellenőrzési kontroll kellene, azt meg érthető módon nem akarják az emberek.
2021. nov. 11. 13:55
 27/29 A kérdező kommentje:

Nyílván nem akarják az emberek, én sem akarom, ahogy azt sem, hogy 100 év múlva élhetetlen legyen a bolygó.

2021. nov. 11. 17:10
 28/29 anonim ***** válasza:
#27 nem lesz élhetetlen, de lesz 1-2 igen kemény történet addig...
2021. nov. 11. 17:15
 29/29 anonim ***** válasza:
100%
Azért nem érdemes ezzel foglalkozni mert a természet elsimitja majd ezeket is. Azzal hogy éhezések lesznek a hiányállapotok miatt.
2022. ápr. 22. 15:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!