A Budapestiek miért háborognak, hogy nem kap támogatást a város?
> "tehát azt mondod hogy szedjen be még több adót a helyiektől."
Karácsony vinnyog, hogy nincs pénz semmire. De adóztatni nem akar. Hát akkor így miből lesz pénze Bp.-nek? Miért csodálkozik azon, hogy nincs, amit eleve nem is hajlandó előteremteni, mert a saját pozícióját félti? Miért a kormánytól várja a pénzáradatot, amikor semmi köze nincs hozzájuk, lévén ellenzéki polgármester? Olyan, mintha a Ford tulajdonosa az Opeltől várná el, hogy adjanak már pénzt a gyártásra, mert nincs nekik.
> "Pedig már elszedik az önkormányzati pénzeket is.Ha az EU nem adna segélyt,már tavaly elértük volna az államcsődöt."
Nem szednek el semmit, egyszerűen visszakérik azokat a kiváltságokat, amik eddig jártak a kormányközeli polgármester számára. Hangsúlyozom, a választók akarták ezt, tudták jól, hogy ellenzéki polgármesternek nem fognak járni ezek a javak.
> "Nincs olyan pályázat, ami kipótolná a főváros likviditását, abszolút nem vagy képben."
Én a fejlesztésekre gondoltam a pályázatok alatt, a likviditást nyilván más forrásokból kell kipótolnia a polgármesternek. De erre is írtam példát: Adóztasson. Biztosan van még tengernyi más opció is, de nem vagyok közgazdász, nem az én dolgom érteni hozzá. Karácsonynak és bandájának dolga érteni ehhez, csak az a baj, hogy eszük ágában sincs ezzel foglalkozni, pedig Bp. elvi szinten tele van kimagasló szakemberekkel.
> "pörög a cirkusz az EU-ban, mert Karácsony azt szeretné elérni, hogy városok is pályázhassanak, ne csak a kormány legyen az elosztó."
Nonszensz. Az olyan lenne, mintha a Ford gyárában egy sokadik műszakvezető döntene a cég üzleti ügyeiről. Magyarországot a kormány irányítja, ő dönt róla, pont. Jó hogy nem egy falu polgármestere dönti majd el, hogy mit csináljanak és mit ne csináljanak az országban. Ha a szavazók azt akarták volna, hogy Bp. kapja az EU-s pályázatokat, akkor nem Karácsonyra szavaznak, ennyi, mert ő egy sokadik polgármester, nulla kormányközeli kapcsolattal.
> "Szó nincs erről, egyszerűen törvényben megtiltották."
Idézd be! Nem egyértelmű, hogy melyik törvényre gondolsz.
> "melyik alapszolgáltatást mondanád le először? A fővárosi közlekedést? Mondják fel a háziorvosokkal a szerződéseket? Ne legyen szemétszállítás?"
Egyiket sem mondanám le, emelném a díjakat vagy átcsoportosítanám máshonnan. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell. Gondolom emlékszel arra, amikor belebegtették, hogy legyen ingyenes a fővárosi tömegközlekedés. A sok birka meg támogatta is és megmagyarázta, hogy ez tényleg így jó. Hát ilyen tervekkel persze hogy nem lehet megoldani a hiányt, mert ez csak arról szól, hogy presztízst ad a polgármester személyének, de biztosan nem a város érdekeit nézi.
"Karácsony vinnyog, hogy nincs pénz semmire. De adóztatni nem akar...
Na innentől vagy te egy buta orbánista hegyi troll. Mit nem értettél azon, hogy nem vethet ki új adókat és nem emelheti a meglévőket?
#21 a helyzet ugyanaz mint volt mindig is Demszky alatt. A főváros balliberális vezetése képtelen kezelni a helyzetet, vezetni felelősen a várost és mindig - kivétel nélkül mindig a zorbánék voltak érte a felelősek. Ja nem, ebben tévedtem, mert 1990-1998 között az mdf-t hibázatatták a pénztelenségért, a fejlesztések, beruházások elmaradásáért meg az adókért.
Akkor is a jobboldaliak voltak a hibásak szerintük amikor balliberális kormányzat volt, csak akkor visszamutogattak, hogy amiatt nincs semmi eredmény, mert a korábbi négy évben nem adtak nekik a jobbosok pénzt vagy éppen mert ELLENZÉKBEN leszavazták a kormány döntéseit és amiatt nincsen semmi. Most mitől lenne más a helyzet?
Minden város, település bajban van, sehol nincsen annyi pénz mint egy évvel ezelőtt és mindenhol nagyobbak a kiadások az egészségügyi költségek miatt. Budapest még most is kiváltságos helyzetben van, mert rendezett költségvetéssel vehette át Karácsony a város vezetését, a cégek 90%-a nagy cég akik most ugyanúgy a teljes iparűzési adót oda fizetik be és ráadásul rengeteg beruházást, feladatot át is vett tőlük az állam.
Mit vársz olyanoktól akiknek a Lánchíd pályázatának kiírásához 1 év kellett, miközben már megvolt a pályázat első fordulója 2019 októberében és csak azt kellett volna újra szabni a döntéshez illesztve?
"Mit vársz olyanoktól akiknek a Lánchíd pályázatának kiírásához 1 év kellett, miközben már megvolt a pályázat első fordulója 2019 októberében és csak azt kellett volna újra szabni a döntéshez illesztve?"
Ezek nyilvános adatok, cáfolj meg ha tudsz, de itt eleve sarkítasz.
1. Az előző, Tarlós által elutasított tender hivatalosan 2020. január 21-én járt le. Ebben az időszakban Karácsony tárgyalásokat kezdett a kormánnyal +forrásért, amit lássuk be, hogy nem bűn, egy nemzeti jelképről van szó.
2. A tárgyalások eredménye nélkül egyértelműen nem írunk ki új beszerzést. Illetve technikailag már jan. 22-én kiírhattak volna egy újat, de senkinek se volt ilyen elvárása.
3. Márciusban bejött a koronavírus járvány, állami elvonások, bevétel kiesések és +kötelezettségek termelődtek a fővárosnál. Ilyen körülmények között szemrehányást vetni rájuk, hogy megfontoltabbak voltak a pályázatnál eléggé fals. Vagy legalább is hozzá kéne tenni valahogy, hogy ha ez felháborító, akkor amit Tarlós csinált, hogy békeidőszakban tele bukszával rinyált a saját ajánlatán, akkor az egyenesen nemzethalál szintű bénaság volt.
4. A BKK július 24-én írta ki a feltételes beszerzést. Azért feltételeset, mert a kormány még akkor sem volt hajlandó írásos garanciát adni az ígért 6 milliárdra. Ami azért vicces ebben a vitában, mert a kérdező is "garanciákról" beszélt, amit ironikus módon pont a kormány nem volt most hajlandó megadni. Ebben a kiírásban egyébként 2021 februárjára mondták, hogy meglesz az új kivitelező és mehet a munka.
4. A 10 vs 8 év referenciaidőszak miatt visszadobták a tenderkiírást, aminek a vitájába most nem mennék bele. Nem világos most számomra, hogy ez mikor lett javítva, vagy mikor írtak ki új beszerzést, de ugorjunk a következő pontra.
5. 2021. februárban megkötötték a kivitelezővel a szerződést (A-Híd Zrt.). Tehát a júliusi elképzelések ütemterve szerint haladt a dolog, a késedelem így, ha a feltételes beszerzéshez mérjük 6 hónap (január 22 - július 24). Megjegyzem, most (2021 februárjában, ahogy legutóbb olvastam) sincs állami garancia a beígért 6 milliárdra, ez még mindig csak Orbán napi hangulatától függ.
Néhány forrás:
És megjegyzem, a pályázati anyag sem ugyanaz, de ez már nagyon hosszúra nyúlna. Lényeg a lényeg, ez az "1 év kellett a pályázat kiírásához" a fentiek függvényében egy nettó...tévedés.
#26 Szép mese, csak nem igaz mese.
1. Mivel a Tarlós féle Lánchíd tenderen eredményt hirdettek még az önkormányzati választás előtt, így nincs olyan, hogy "hivatalosan 2020. január 21-én járt le"
A tender lezárult, elbírálták és eredményt hirdettek benne. Ez után vette át Karácsony a fővárost és onnantól neki kellett volna gondoskodnia az új tender kiírásáról. Megtette? Nem. Már márciusban a szemére vetették, hogy mire kell neki több hónap, ennek ellenére még hónapokig tököltek vele.
2. A korábbi tender kiírása előtt sem kellett az államtól más mint ami most is a kezükben volt, hogy az államtól megkapják ugyanazt a pénzt amit Tarlós is megkapott volna, még úgy is hogy csökkentett tartalomra írják ki. Ezt már decemberben tudták. Erre kellett volna kiírni a tendert, majd ha az állam többet tud adni akkor kevesebbe kerül a fővárosnak.
3.a koronavírus járvány semmiben nem változtatott azon, hogy a Lánchíd felújítása sürgős és a pályázat kiírása online történik meg.
4.a referenciaidőszak még az első tender kiírása előtt törvényben volt szabályozva, akinek az a munkája hogy kiírja a pályázatot annak ezt tudnia kellett volna. Menjünk bele nyugodtan, elqrták, ezt is. De ha a pályázatot kiírják még a télen, akkor ez is kiderült volna már tavaszra és nem hónapokkal később augusztusban.
5.te kijelöltél egy dátumot miközben a valóság az, hogy a pályázat 2019. július 16-án jelent meg, határideje 2019. augusztus 21. volt. A beérkezett ajánlatokról eredményhirdetés szeptemberben volt, nem hírdettek nyertest, mert Tarlós szerint túl magas volt a beérkezett összes árajánlat.
Értem én, hogy neked jobban hangzik, hogy 2020. január 22-től számolsz, de ettől még a pályázatkiírásra Karácsony hivatalba kerülését követően már lett volna lehetőség szinte azonnal. Adjunk neki pár hetet hogy észrevegye meg kellene csinálni azt amivel kampányolt ő maga is, hogy sürgős a Lánchíd felújítása, de akkor is október 14-én lépett a hivatalába és azért decemberig lett volna ideje bőven rámutatni az illetékesre, hogy neked kellene megcsinálni, hát csináld meg.
Menjünk sorban:
1. Erre is kitér az eredeti válaszom, január 21-e arra vonatkozik, hogy az eredeti tendernek az eredményhirdetése (illetve eredménytelensége) akkor kerül hivatalosan bejegyzésre.
2. Nem mennék bele olyasmibe, hogy egy állami ígéret attól hatályos e, hogy Orbán a kamerába mondja. Ha megjelent a magyar közlönyben, akkor én kérek elnézést, de eddigi tudomásom szerint a beígért 6 milliárdnak nincs lenyomata, csak szóban.
3. Nem is állítottam, hogy azon változtatott volna. Azt állítottam, hogy a járvány okozta költségvetési bizonytalanság hezitálásra ösztönözte a fővárost, egyrészt, hogy mi kerüljön bele a pályázatba (min spóroljanak pontosan), illetve a fenti 2. pont kérdése.
4-5.
Nem lehet egyidőben 2 tendert kiírni ugyanarra. Decemberben már tudni lehetett, hogy nem fogják elfogadni az ajánlatokat, de az eljárás január 21-én zárult le, annál előbb nem lehetett újat kiírni. Cáfolj rám, de nekem ez a legutóbbi tudomásom a közbeszerzésekről. Karácsony azt tehette volna meg, hogy a Tarlóshoz beérkezett ajánlatok egyikét elfogadja január 21-ig, azaz kvázi a régi tendert viszi tovább, de ahogy azt az előző válaszomban mondta, erre senkinek sem volt kimondott igénye.
Szóval lényeg a lényeg, szerintem ez konkrétan nem igaz: "a pályázatkiírásra Karácsony hivatalba kerülését követően már lett volna lehetőség szinte azonnal."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!