Miért nem valósítható meg az Európai Egyesült Államok?
Ez nem is lenen rossz ötlet de én nem tudom elképzelni. Ez nem a politikusokon múlik hanem rajtunk átlag embereken. Túl nagy a nyelvi különbség szerintem. Én egy olyan integritást tudnék elképzelni amiben minden tagállam kulturálisan óriási függetlenséget kapna. A tagállamok önállóan meghatározhatnák a hivatalos nyelve stb.. (persze az angol mindenhol hivatalos lenne)Szerintem nem úgy kéne ezt csinálni hogy egyik napról a másikra egyesítjük mind a majd 30 országot hanem fokozatosan. Pl. a Skandináv országok egyesülhetnének hiszen kulturálisan nagyon hasonlók, aztán ott van Nagy-Britannia és Írország helyzete(nyelvileg azonosak). Itt az a gond hogy Írország rengeteget háborúzott az Egyesült Királysággal hogy független legyen nem hiszem hogy ezt csak úgy feladnák(és nemet mondtak a Lisszaboni törvényre is először). Németország és Ausztria is egyesíthető lenne csak erről sokaknak az Anschluss jutna eszükbe - miután kihal ez a generáció ez a probléma szerintem megszűnik. Csehek és a szlovákok éltek már együtt de a szlovákoknak nem jött be így ők is külön váltak. (talán meglehetne újból próbálni hisz ketten erősebbek lennének) A lengyelek is társulhatnának a csehszlovák unióba. A balti államok nyelve, kultúrája és történelmük is rendkívül hasonló ők is alkothatnának egy országot. Spanyolok és Portugálok is hasonló a helyzet... stb...stb..stb..
Szóval szerintem ezeket a "mini" 2-3 országból álló uniókat kellene eggyé formálni bár a végkifejlet ugyanaz: több különféle népcsoport, közös nyelvet a lakosság talán fele beszéli jó esetben!
Viszont tegyük hozzá ha valamelyik nagyhatalomnak érdekében állna sokkal gyorsabban is haladhatna ez az egyesülés.
Szerintem ha kulturálisan nem is de gazdaságilag/oktatásügyileg/egészségügyileg lehetne egyesülni. Minden tagországra ugyanaz a törvény vonatkozna ezekben a kérdésekben. Egy nyugat-európai egészségügyi rendszert itt is eltudnék képzelni már csak nyugat-európai fizetések kellenének :)))
20:54
Azért ez nem egészen így van, ott is sok kultúrális különbség van. Például ott van Texas, teljesen más "kultúra", mivel azt régebben Mexikótól csatolták el és ott anno a spanyol volt a hivatalos. Másrészt már írtam, de olyan hogy magyar kultúra már nincs, a globalizáció részben elvégezte a dolgát! Már csak nyelvben és mentalitásban kölönböznek az EU államai. Az Egyesült Királyság azért nem jó példa arra, hogy kisebb integrációk során egységesítsük Európát, mert az Egyesült Királyság a legnagyobb ellenzője ennek. De Gaull úgy hívta őket, hogy az USA trójai falova! Nem hiába az USA-nak nem érdeke egy erős EU, Bush is úgy félt tőle mint a tűztől. Gondolj bele, ha te lennél az USA neked hiányozna egy olyan politikai entitás, ami ha lábra áll (egyesül), akkor az minden tekintetben erőssebb lenne annál, hiszen a válság előtt már gazdaságilag le is köröztük őket.
21:20-as vagyok
Hallottam még olyat is, hogy azért nem olyan sikeres az EU projekt mert nincs egy olyan város, mint az USA-ban. Tehát egy olyan olvasztótégely, ami senkihez sem tartozik, de külön "városállam", amolyan EU főváros. Szerintem megoldódna minden, a muszlimokat itt lehetne intágrálni a romákkal együtt.
Régen is ezt akarták: Római Birodalom, Napóleon...
Én sem tartom rossz ötletnek bár nehezen tudom elképzelni a megvalósítását
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!