A közép ázsiai országok kihez állnak közelebb Oroszország vagy Kína?
(Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán).
Ugye ezeknek nagy része a poszt szovjet országok, és az eurázsiai unió miatt mondhatni orosz érdekszféra, de azt olvastam hogy Kína gyarmatosítja az "isztán" országokat. Igaz ez?
Vagy van is versenyfutás Kína és Oroszország között kié legyen közép Ázsia? Ha veszít Oroszország akkor közeledhet az EU hoz?
Vagy ha tudtok ezzel kapcsolatos linket küldeni azt megköszönöm! Szép napot!
Szia!
A kérdés feltételezi hogy van konfliktus a két nagyhatalom között. Ez igaz volt még anno a kommunista időkben, amikor egymást ölték lakatlan szigetekért egy folyó közepén, de az elmúlt 2-3 évtizedben Moszkva és Peking egymás legszorosabb szövetségesei lettek.
Személy szerint nem figyelem napi szintem közép-ázsiai térséget, de Kína délkelet, kelet ázsiai működésével tisztában vagyok és elképzelhetetlennek tartom hogy a 2 ország a másik kárára hozna diplomáciai lépéseket bárhol a világon.
Az Orosz-Eu közeledésnek megint könyvtárnyi irodalma van pro és kontra, én azon az állásponton vagyok hogy nem fog megtörténni a jelenlegi civilizációs keretek között.
Azt hiszem nem hangsúlyoztam eléggé, Kína és Oroszország nagyon szoros szövetségesek. Ezzel annyira tisztában kell lennie a közvéleménynek hogy közhellyé kell válnia, mivel a jövő konfliktusaiban ami akár idén vagy jövőre is elkezdhet kirobbanni, kulcsfontosságú faktor lesz, és nem lesz jó számunkra, "nyugatiak" számára.
Köszi!
Utolsó! Akkor mely országok azok ahol erősen jelen van Kína? Világ viszonylatban...
#4-es vagyok.
Kína nagyon elszigetelt, ez a földrajzi történelmi elszigeteltség segített létrehozni a sajátos kultúrájukat.
Kevés országban van nagyon erősen ott, ezek Pakisztán, Nepál, Bangladesh és Sri Lanka. Az utóbbi 3 országban nagyon jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre. Történelmi jó viszony van még Thaifölddel és a koreai félszigettel.
Viszont a főzni országokkal való kereskedelmi volumen a legnagyobb trade partnerekhez képest mint USA, Vietnam, Hongkong, del Korea sehol sincs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!