Megérdemelte Edward Colston hogy megalázták a szobrát? Egy rabszolga kereskedőnek miért állítanak egyáltalán szobrot?
Egy olyan rabszolga kereskedőnek aki több tízezer embernek a életét nyomoritotta meg és belőlük szerzett hasznot egyáltalán miért állítottak szobrot?
Halála után jótékonykodott mert vagyona egy részét a városra hagyta de ez még nem ad okot arra hogy a emberiség megbocsássa neki azt a rengeteg gonoszságot.
A bristoli tüntetők ledöntötték megalázták és a folyóba dobták a város híres szülöttjének, Edward Colstonnak a szobrát. Colston 1636 és 1721 között élt, parlamenti képviselő is volt, és mesés vagyont szerzett rabszolga-kereskedelemből, Afrikából Amerikába hurcoltatott több tízezer embert.
Én örülök hogy ledöntötték a szobrát már rég meg kellett volna semmisíteni a emlékét.
Ha már ennyire felhergelődtek, akár elutazhatnának Afrikába is, ahol jelenleg is működik a rabszolgaság intézménye és feketék kereskednek feketékkel. Akkor igazi rabszolgatartókat is megdönthetnének.
https://www.youtube.com/watch?v=dV7o31P4q4g
Vagy erről most mindenki hallgatni fog, mert nem illik bele a blm profilba, mert feketék a rabszolga kereskedők?
Azért, mert akik felállították és egészen idáig békében hagyták racionálisan képesek voltak felfogni, hogy a kor szellemiségében Edward Colston példaértékű ember volt.
Azok döntötték le a szobrot, akik a mai korszak erkölcse rendje szerint értékelnek 200-300 évvel ezelőtti eseményeket, holott az egy pillanatig sem fordul meg a fejükben, hogyha ők éltek volna abban a korban, szemernyit sem viselkedtek volna másképp. Ha én a náci németországban születtem volna náci szülőkkel és iskolatársakkal, akkor van annyi belátásom, hogy azt mondjam, valószínűleg én is náci lettem volna, hisz abba születtem, abban éltem volna. De ezek a radikális tüntetők túlságosan is hipokraták ahhoz, hogy elvonatkoztassanak a mától és úgy vizsgálják a múltat.
12:08:
Barcsay Ábrahám
A kávéra*
Rab szerecsen véres veríték-gyümölcse,
Melyet, hogy ládájit arannyal megtöltse,
Fösvény Anglus elküld messze nemzeteknek,
Nádméz! mennyi kincsét olvasztod ezeknek.
Hát te, rég csak Mokka táján termett kis bab,
Mennyit szenved érted nyúgoton is a rab,
A bölcs iszonyodik, látván, egy csészéből
Mint hörpöl ő is részt Anglusok bűnéből.
Ezt a verset Barcsay az 1780-as években írta. Érdekes, ő is abban a korban élt, és mégis tudott disztingválni.
#18 Igen bocsi elírtam. Véleményem szerint nem vitatott hanem egy bűnöző.
#17 A kivétél nem eliminálja a szabályt. Abban az időben a Bécsi természettudományi múzeumban még simán kiállítottak egy feketét kitömve olyan szinten ritkaságszámba ment.
Nem lesz új szobra, Bristol polgármestere is afrikai származású.
https://www.youtube.com/watch?v=WkmMoCIRuKU
Hogy megérdemelte-e Edward Colston? Saját kora erkölcsei szerint sem illet úriemberhez a rabszolgakereskedés, mint ahogy ma már vágóhíd sem illik.
/Akkoriban még arisztokrata tiszt is büszke lehetett arra, ha kis létszámú ágyúkkal, puskákkal fegyverzett alakulata sokkal több lándzsákkal, nyilakkal felszerelt gyarmatosításnak ellenálló "bennszülöttet" lemészárolt. (Egyébként gyarmattartók ellen jellemzően azok a harcos törzsek keltek fel, akik meg ott uralták hasonlóan kegyetlenül a náluk gyengébbeket.)
Edward Colston azért lett Bristol köztiszteletben álló embere, mert iskoláknak, kórházaknak, szegényházaknak, kórházaknak komoly összegeket adományozott. /Persze ezt is azért tette, mert ez is megtérült neki, pár évig Bristol parlamenti képviselő volt./
A korok értékei változnak ma már az a trendi, hogy a volt gyarmatok lakóinak leszármazottjai a brit birodalmi hagyományokból viccet csinálnak:
Sheffield afrikai származású főpolgármestere (Szomáliában született, gyermek menekültként érkezett az Egyesült Királyságba), gengszterrapperesen bakancsban, fekete pólóban guggol a brit birodalmi dicsőség hagyományai szerint berendezett díszes irodája asztalán, nyakában gengszteres fukszként viseli Sheffield város hatalmi jelvényét (arany díszpecsét, vastag aranyláncon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!