Hány millió fiatal hagyná itt az országot egy hét alatt, ha újra bevezetnék a sorkatonaságot?
"szintén satupaddal finomítani"
Egyes fijam üjjél le! "satupad" helyett nem esztergapadra gondoltál?
6: Az életnek nem az az értelme, hogy túléljük valahogy... én ennél oktávokkal magasabb életminőséget szeretnék.
4: Én konkrétan sorkatonaságban résztvett emberekkel nem tudok mit kezdeni, szinte még gyerekként olyan programozást jelent ez a viselkedésükben, ami képtelenné teszi őket szeretetkapcsolatra.
18-20 évesen szerelmi leckéket kéne venni, nem háborúra képződni.
Teljesen más képességek kellenek a háborúban és mások a békében.
Szeretkezz, ne háborúzz!
25: Mondjuk nem csak az egészségi állapot volt felmentő körülmény, hanem pl. az is, ha családot alapított, vagy egyetemre járt, vagy más nélkülözhetetlen pozíciót töltött be.
Így jött ki a 70%.
ma 12:55
Igaz, de az csak elenyésző %.
Itt első sorban a pszichológiai, szellemi alkalmatlanságról beszélek.
Dehogy hozatnak haza. Gondolkodjunk már. Hogy is volt? Olyan 17 évesen összeírtak, kaptál egy papírt, hogy tudnak rólad, ne érezd jól magad, előbb - utóbb behívnak SOROZÁSRA. De ha addig elköltözöl, külföldre mész, mit csinálnak? Keresni fognak az egész világon? Egy sorozás miatt? Jót röhögök.
Aztán. Aki a felsőoktatásban tanul tovább, eleve halasztást kap. Egy egyetemet meg el lehet húzni a végtelenségig. Közben kitalálsz valamit, orvosi papír, gerincbajok, vérnyomás stb. Egy ideiglenesen alkalmatlan minősítést nem nehéz összeszedni. Megint van fél év nyugalmad. És ezt eljátszhatod 68 - szor.
Ha a sorozásra nem mész el, kiküldenek egy
rendőr járőrt a lakcímedre, de hülye leszel a sorozás napján otthon ülni - de ez sem biztos - lehet, hogy semmi nem lesz, fél év múlva megint hívnak. Könyörgöm, az országon belül nem találnak meg valakit. A határokon nincs ellenőrzés, oda mész ahová akarsz. A mai fiatalok találékonyak, ezer módot találnának, hogy kijátszák. És mondom: ha kerek - perec megtagadod mi lesz? Főbe lőnek, felkoncolnak?
Vársz kb. 40 éves korodig, ha nagyon meg akarnak szivatni, megbírságolnak, hogy nem jelentetted le a tartózkodási helyed.
A legfontosabb, hogy a szülőknek meg kell mondani: semmit ne vegyenek a nevedben át a postástól! Akárhogy ugat a postás, akkor sem. Nincs itt. Hol van? Nem tudjuk, elköltözött. Ha 18 elmúltál ők nem felelnek érted, nem kötelesek átvenni a behívót.
De úgysem lesz belőle semmi. Egyszerűen nem éri meg a fiatalságot magukra uszítani, meg pénz sincs rá. Ha most visszaállítanák, katasztrofális körülmények lennének.
Tekintve, hogy a korfán a 2000-ben születettek száma úgy 100.000 körül van, akiknek a fele férfi, tehát kb 50.000 fő lenne érintett egy év alatt a sorozásokon, máris nem beszélhetünk milliókról.
Az kérdéses, hogy hány hónap lenne a sorkatonaság, a megszüntetésekor kilenc hónap volt.
Legroszabb esetben ennyi lenne, ha bevezetnék, de szerintem ma már mindenképp kevesebb lenne. Elképzelhető, hogy csak a három hónap alapkiképzésen kellene részt venni, ami a középiskola utáni nyári szünetre eshetne. Érdekes kaland is lehetne. Akik voltak katonák egész életükben tudják mesélni az izgalmas történeteiket.
Engem soroztak még 2003 előtt, de mire bevonultam volna, megszűnt a sorkatonaság. Mindenesetre, ha nem jelenik meg az ember a sorozáson katonai bíróság elé állítják.
Szóval a kérdés az, hogy évente az 50.000 emberből hány mondana le arról, hogy Magyarországra belépjen az elkövetkező 10-20 évben, azért, hogy ne kelljen részt vennie egy 3-tól 9 hónap közé eső időtartamú alapkiképzésen. Feltéve, hogy nem akarják bevállalni a katonai bíróság előtti eljárást.
Véleményem szerinr 1 és 10 közé eshet a szám.
Amikor a 90-as években már lehetett nyugatra utazni nem hallottam senkitől sem, hogy erre hivatkozva külföldre távozott volna.
Egy olyen ismerősöm volt, aki nem sorkatonai katonai szolgálatra nem jelent meg, ő Szerbiában élt, és ottani magyar volt. Köztudott volt, hogy a szerbek az ottani magyarokat küldték előre golyófogónak. Szóval ő inkább átköltözött Magyarországra.
"ha nem jelenik meg az ember a sorozáson katonai bíróság elé állítják"
Ez nem igaz.
24: Meg mondjuk szerintem pszichológiai alkalmatlanság az is, ha valaki képtelen ártani egy másik élőlénynek - és én ezt legkevésbé sem nevezném - nem emlékszem, hogy fogalmaztál, mert már nincs meg a hozzászólásod - sajnálatra méltónak.
Egyre több a vegán például. Na ők biztosan alkalmatlanak pszichésen arra, hogy emberre lőjenek.
26: Jó, de a hozzátartozók is érintettek.
Őket is bele kell számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!