Hány millió fiatal hagyná itt az országot egy hét alatt, ha újra bevezetnék a sorkatonaságot?
8.
Általában felfüggesztett börtönt adtak érte. Legalábbis a '90 - es években már, korábban lehet, hogy keménykedtek. Egyszerűen írásban megtagadja a fiatal a szolgálatot és kész. Ezt így el is mondták a sorozáson.
Plusz: lényeges, ha sorozásra nem jelensz meg, nem fognak külföldön keresni, ez biztos. A lakcímeden keresnek, ha ott vagy, előállítanak. Ha behívót kapsz, és nem veszed át, mert pl. külföldön dolgozol, akkor sem. Saját tapasztalat.
Teljesen más, ha átveszed a behívót, (vagy valaki a nevedben), akkor már keményebb, akkor meg kell jelenned, ha nem, az vétség, és két évig lehet érte kapni.
De ha:
1. Nem mész sorozásra
2. Nem veszed át a behívót (és más sem helyetted)
Ekkor nem fognak körözni, külföldön keresni. A legrosszabb esetben is csak pénzbüntetést kockáztatsz.
13.
Azt értsd már meg, hogy szinte minden sorkatona kb. 5 - 10 lőszert ha kilőtt az egész ideje alatt. Azt is jellemzően a legelején letudva és kész. Ismertem olyat, aki 3 (három) darabot. Akkor minek?
Ezzel hogyan szolgálja a fiatal a hazáját, ezt vezesd végig.
Ahhoz, hogy értelmes sorkatonai kiképzést lehessen csinálni, ahhoz nagyon komoly beruházások kellenének. Mivel a meglévő laktanyák sincsenek talán a topon, megnyitni a húsz éve bezárt, szétrohadt patkányfészkeket, hogy hirtelen plusz húsz-harminc-nyolcvan nem tudom hány ezer embert el tudj tenni, ahhoz igen komoly beruházások kellenének. Ezen épületek zöme épült a hatvanas években, pontosabban fel lett újítva akkor, és mondjuk vizesblokk meg központi fűtés lett beletéve.(Mondjuk...)
De anno az ötvenes-hatvanas-sőt részben a hetvenes években az átlag fiatal részére ez nem jelentett semmi különöset, sőt igen sokan csak a katonaságnál láttak életükben először meleg vizet a csapból folyni! A kisvárosban ahol élek, olyan 1973 körül épült ki a vezetékes vízhálózat. Gáz a megyében Hajdúszoboszlón volt leghamarabb(ott bányászták a környéken) de nálunk csak a rendszerváltás után. Telefon is! Vagyis nem jelentett semmilyen életkörülmény romlást, mert odahaza csak csikókonyha volt meg kerekes kút...Ember, nagyapám úgy volt gyerek, hogy a boci volt a radiátor, mert az istállóban aludtak. Ennél egy korabeli laktanya(40-es évek) jobb volt. Főleg, mert ha nem is irgalmatlan bőségben, de békeidőben azért csak adtak kaját a harcosoknak, még ha az extra ferdén elvágott lecsókolbász volt is. Mert sokaknak otthon az sem jutott!
Hatvanas évek:
Tévé csak a pártházban. Volt a törött üveges bőrtáskás Sokol rádió mint multimédia eszköz.
A fórumtársak zöme azért a rendszerváltás után volt katona. Na akkor a laktanyai színvonal még mindig a hatvanas-hetvenes éveket idézte. Azaz már mobilod volt otthon meg gázkazánod, videód, sőt már talán PC-d. Na, erre beraktak egy penészes(kifestve 1975-ben volt utoljára)romkocsmába...
És akkor egy szót nem ejtettünk a technikai eszközökről. Most milyen fegyvert adnának a sorkatonáknak? Ronggyá rozsdásodott önjáró máglyát? Értsd, T-55-öt? Vagy olyan híradós gépkocsit, aminek a teljesítménye nem ér fel a legolcsóbb kínai okos telefonéval? Vagy csöves, talán tranzisztoros elektronikával vezetett légvédelmi rakétát? Mekkora Mad Max feeling már? Anno sem ért semmit, de akkor a fiatalnak nem volt összehasonlítási alapja. Már a rendszerváltás után is volt. Most pláne lenne...A Szikla vezetési pontok számítógép kapacitása benne van egy mai "buta" telóban...
A katonai szolgálatnak akkor lenne értelme, ha a mai korhoz igazítanák az eszköz állományt, mert lássuk be, kivénhedt, nyugállományba való fegyverzettel max bohóckodni lehet. A 3 lövésből álló lövészet meg nyilván takarékossági intézkedés, csak azt nem vágom, mi a fütyinek kell pont ezen spórolni? :S
Én azt gondolom, hogy a sorkatonai szolgálat úgy volt baromság ahogy volt. Főleg a végén. Persze, volt olyan időszaka a történelemnek amikor igenis szükség volt arra, hogy a nép képes legyen egy esetleges háborús helyzetben helytállni de manapság ez szinte elképzelhetetlen számomra.
Ez a "mi is kibírtuk" mentalitás meg nagyon szánalmas. Rengeteg olyan terület van ahol szakemberhiány van. Sokkal fontosabb volna azokkal foglalkozni, mint egy teljesen felesleges "intézmény" visszaállítását támogatni.
Szerintem is a hivatásos, jól képzett hadseregnek lenne értelme. Én azt a rendszert támogatnám ami pl az USA-ban is van. Ott (mennyire tudom) ha pl nincs pénzed egyetemre / ki akarsz törni abból a közegből amiben élsz akkor jelentkezel a seregbe, fizetik az egyetemet és megkapod a kiképzést. Szolgálsz érte X évet és utána eldöntöd, hogy maradsz a seregben vagy visszatérsz a civil szférába. Ezzel járna jól mindenki. Az alapkiképzéssel csak golyófogót képeznek ezzel a rendszerrel meg jól képzett szakembereket és jól képzett katonákat. A többi csak kidobott pénz.
21.
Nem voltam katona. Jó, tudom, te ott lettél férfi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!