Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hány millió fiatal hagyná itt...

Hány millió fiatal hagyná itt az országot egy hét alatt, ha újra bevezetnék a sorkatonaságot?

Figyelt kérdés

2018. szept. 26. 00:53
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
67%

8.

Általában felfüggesztett börtönt adtak érte. Legalábbis a '90 - es években már, korábban lehet, hogy keménykedtek. Egyszerűen írásban megtagadja a fiatal a szolgálatot és kész. Ezt így el is mondták a sorozáson.

Plusz: lényeges, ha sorozásra nem jelensz meg, nem fognak külföldön keresni, ez biztos. A lakcímeden keresnek, ha ott vagy, előállítanak. Ha behívót kapsz, és nem veszed át, mert pl. külföldön dolgozol, akkor sem. Saját tapasztalat.

Teljesen más, ha átveszed a behívót, (vagy valaki a nevedben), akkor már keményebb, akkor meg kell jelenned, ha nem, az vétség, és két évig lehet érte kapni.

De ha:

1. Nem mész sorozásra

2. Nem veszed át a behívót (és más sem helyetted)

Ekkor nem fognak körözni, külföldön keresni. A legrosszabb esetben is csak pénzbüntetést kockáztatsz.

2018. szept. 26. 07:15
 12/38 anonim ***** válasza:
8%
Nem elszökni kell előle, hanen végig csinálni, mert a haza védelme elvileg minden magyar felnött állampolgár Alaptörvénybe rögzitett kötelezetsége. A fiatalok nagy többségére ráférne legalább egy alap kiképzés, amit pár hét alatt el lehet végezni, és utána másképpen szemlélnék a világot. Ebbe még én is bele esnék,de ha jönne a behivó, egy percet sem gondolkoznék,hogy telesitsem a parancsot,vagy disszidáljak.
2018. szept. 26. 07:16
 13/38 anonim ***** válasza:
79%

13.

Azt értsd már meg, hogy szinte minden sorkatona kb. 5 - 10 lőszert ha kilőtt az egész ideje alatt. Azt is jellemzően a legelején letudva és kész. Ismertem olyat, aki 3 (három) darabot. Akkor minek?

Ezzel hogyan szolgálja a fiatal a hazáját, ezt vezesd végig.

2018. szept. 26. 07:21
 14/38 anonim ***** válasza:
85%
He he, engem elég gyorsan leszerelnének. Egyébként nagyszerű ez a dögöljön meg a szomszéd tehene. A sorkatonaság értelmetlen. A sorkatonaság csak arra volt jó, hogy eszméletlen mennyiségű alkoholistát termeljen ki. Esetlegesen a kicsit okosabbakat csalni és hazudni tanította meg.
2018. szept. 26. 07:44
 15/38 Mopat ***** válasza:
100%

Ahhoz, hogy értelmes sorkatonai kiképzést lehessen csinálni, ahhoz nagyon komoly beruházások kellenének. Mivel a meglévő laktanyák sincsenek talán a topon, megnyitni a húsz éve bezárt, szétrohadt patkányfészkeket, hogy hirtelen plusz húsz-harminc-nyolcvan nem tudom hány ezer embert el tudj tenni, ahhoz igen komoly beruházások kellenének. Ezen épületek zöme épült a hatvanas években, pontosabban fel lett újítva akkor, és mondjuk vizesblokk meg központi fűtés lett beletéve.(Mondjuk...)

De anno az ötvenes-hatvanas-sőt részben a hetvenes években az átlag fiatal részére ez nem jelentett semmi különöset, sőt igen sokan csak a katonaságnál láttak életükben először meleg vizet a csapból folyni! A kisvárosban ahol élek, olyan 1973 körül épült ki a vezetékes vízhálózat. Gáz a megyében Hajdúszoboszlón volt leghamarabb(ott bányászták a környéken) de nálunk csak a rendszerváltás után. Telefon is! Vagyis nem jelentett semmilyen életkörülmény romlást, mert odahaza csak csikókonyha volt meg kerekes kút...Ember, nagyapám úgy volt gyerek, hogy a boci volt a radiátor, mert az istállóban aludtak. Ennél egy korabeli laktanya(40-es évek) jobb volt. Főleg, mert ha nem is irgalmatlan bőségben, de békeidőben azért csak adtak kaját a harcosoknak, még ha az extra ferdén elvágott lecsókolbász volt is. Mert sokaknak otthon az sem jutott!

Hatvanas évek:

Tévé csak a pártházban. Volt a törött üveges bőrtáskás Sokol rádió mint multimédia eszköz.

A fórumtársak zöme azért a rendszerváltás után volt katona. Na akkor a laktanyai színvonal még mindig a hatvanas-hetvenes éveket idézte. Azaz már mobilod volt otthon meg gázkazánod, videód, sőt már talán PC-d. Na, erre beraktak egy penészes(kifestve 1975-ben volt utoljára)romkocsmába...

És akkor egy szót nem ejtettünk a technikai eszközökről. Most milyen fegyvert adnának a sorkatonáknak? Ronggyá rozsdásodott önjáró máglyát? Értsd, T-55-öt? Vagy olyan híradós gépkocsit, aminek a teljesítménye nem ér fel a legolcsóbb kínai okos telefonéval? Vagy csöves, talán tranzisztoros elektronikával vezetett légvédelmi rakétát? Mekkora Mad Max feeling már? Anno sem ért semmit, de akkor a fiatalnak nem volt összehasonlítási alapja. Már a rendszerváltás után is volt. Most pláne lenne...A Szikla vezetési pontok számítógép kapacitása benne van egy mai "buta" telóban...

2018. szept. 26. 07:46
 16/38 anonim ***** válasza:
80%
Megfelelö tudás szükséges ahhoz,hogy valaki jó katona legyen,az tény. Viszont az alapvetö dolgokat pl tárazz,célra tarts és tüzelj elsajátitása három töltény kilövésével nem lehetséges. Hatékonyabb kiképzési módszer szükséges, amit még nem dolgoztak ki eddig. Anyagi eröforrás is kell, hogy a szükséges és megfelelö löszermennyiség,ruha,surranó, élelem rendelkezésre álljon a katonáknak, nem beszélve a kaszárnyák állapotáról.Ha ezek megvannak akkor lehet normális tudást átadni a fiataloknak a honvédelemről. Egyik naprol a másikra nem lehet ujra inditani az egész rendszert, ahhoz évek kellenek, addig viszont lesz aki amugy is,elmenne külfödre dolgozni, vissza hívni lehet, de haza jönni biztosan nem fognak.
2018. szept. 26. 07:48
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

A katonai szolgálatnak akkor lenne értelme, ha a mai korhoz igazítanák az eszköz állományt, mert lássuk be, kivénhedt, nyugállományba való fegyverzettel max bohóckodni lehet. A 3 lövésből álló lövészet meg nyilván takarékossági intézkedés, csak azt nem vágom, mi a fütyinek kell pont ezen spórolni? :S

2018. szept. 26. 09:18
 18/38 anonim ***** válasza:
100%

Én azt gondolom, hogy a sorkatonai szolgálat úgy volt baromság ahogy volt. Főleg a végén. Persze, volt olyan időszaka a történelemnek amikor igenis szükség volt arra, hogy a nép képes legyen egy esetleges háborús helyzetben helytállni de manapság ez szinte elképzelhetetlen számomra.

Ez a "mi is kibírtuk" mentalitás meg nagyon szánalmas. Rengeteg olyan terület van ahol szakemberhiány van. Sokkal fontosabb volna azokkal foglalkozni, mint egy teljesen felesleges "intézmény" visszaállítását támogatni.

Szerintem is a hivatásos, jól képzett hadseregnek lenne értelme. Én azt a rendszert támogatnám ami pl az USA-ban is van. Ott (mennyire tudom) ha pl nincs pénzed egyetemre / ki akarsz törni abból a közegből amiben élsz akkor jelentkezel a seregbe, fizetik az egyetemet és megkapod a kiképzést. Szolgálsz érte X évet és utána eldöntöd, hogy maradsz a seregben vagy visszatérsz a civil szférába. Ezzel járna jól mindenki. Az alapkiképzéssel csak golyófogót képeznek ezzel a rendszerrel meg jól képzett szakembereket és jól képzett katonákat. A többi csak kidobott pénz.

2018. szept. 26. 09:22
 19/38 árokpart ***** válasza:
36%
Sorkatonaság nélkül is értek a lőfegyverekhez. Sima szögből, köszörű és satupad segítségével bármilyen lőfegyverhez legyártható az ütőszeg, csak a köszörűlésnél mérnöki pontossággal ügyelni kell a vastagításra, esetleges vékonyításra, élesítésre és a szög tompítására. Ezt utána satupad segítségével további mérések után újra ki kell igazítani. Ezután ki kell próbálni, hogy a gyújtóelegyen nyom e akkora rést, hogy elsüsse. Ezen felűl a rúgó erejére is ügyelni kell, hogy majd a kakas kellő erővel üti e meg. Régebbi revolverek esetében már nem lehet ezt szögből megoldani, hanem egy közepes vasanyagból készült, kb. 3 mm gúla alakú ütőszeget kell létrehozni vasból, után aköszörűvel és szintén satupaddal finomítani. Na felmondtam a leckét, szerintem lapozhatunk.
2018. szept. 26. 11:03
 20/38 anonim ***** válasza:
74%

21.

Nem voltam katona. Jó, tudom, te ott lettél férfi.

2018. szept. 26. 12:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!