Géppuskával lehet pontosan lőni?
Mármint úgy, mint egy puskával vagy karabéllyal, pont lövést leadni.
Vagy ez a fegyver kialakítása, rendeltetése, működési elve, lőszere, stb miatt nem lehetséges?
A géppuska nem golyószóró.... Fogalmakkal nem árt tisztában lenni.
Golyószóró = RPK pl.
Géppuska = PKM
Tapasztalatból mondom hogy egy darab lövést is lehet vele leadni (persze épp hogy meg kell húzni hozzá az elsütőt). Habár alaprendeltetésétől ez baromi távol áll, de kérdésedre a válasz az hogy igen!
"lehet pontosan lőni"
Kérdésed relatív, (ezt már előttem is felvetették) mennyire pontosan és milyen körülmények között? Viszonyítás kérdése.
/Nyílt irányzékot feltételezve/
Térdelve nehezebb lőni vele és pontatlanabb mint egy karabély ami viszont pontatlanabb mint egy puska (pl. 98 Mauser).
Fekve villával szerintem jobb lőni vele mint karabéllyal (és tapasztalatból mondom pontosabb is már csak a "nyugodtsága" miatt is).
Sztyepanovról lőve meg pláne. Mindezt nyugodt ujjat feltételezve, egyes lövést leadva. De szerintem sorozatnál is hasonló.
Nincs 100%-osan pontos fegyver
Egy mesterlövész puskával sem tudsz 100%osan pontos lövést leadni.
A géppuska nem erre lett kifejlesztve hanem megfelelő tűzerő biztosítására nagy tömegben támadó sereggel szemben.
De ha megfelelően rögzíted a fegyvert akkor sem lesz olyan pontos mint egy mesterlövész puska mert valószínűleg nagyobbak a tűrések (de nyilván ez változhat gyártmányonként). De nincs értelme túlságosan szigorú tűrésekkel dolgozni egy géppuska esetében mert úgy is kikopna pár tízezer vagy százezer lövés után.
Ha le tudsz vele adni egyes lövést (pl a PKM) meglepően pontos. Kisebb a szórása mint az AK-nak. Sorozatlövésnél- logikusan- nem lehet vele pontos lövést leadni mivel a fegyver célontartása igen problémás.
A PKM lőszere megegyezik a Dragunov lőszerével, csőhosszuk azonos, ezért a lövedék röppályálya és szórása is közel azonos...de mint írtam, csak egyes lövésnél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!