Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Vajon hogy alakult volna a...

Vajon hogy alakult volna a Dunkerque-i csata?

Figyelt kérdés

Hamarosan megjelenik a mozikban a Nolan által készített Dunkirk film, ennek kapcsán kicsit beleástam magam a témába és érdekelne pár dolog, illetve fantáziálgattam is ezzel kapcsolatban, ha esetleg valaki nagy katonai szakértő, szeretettel várom a véleményét :D

1. Miért állt meg Hitler ? Valóban ennyire féltette a páncélosait vagy tényleg csak Göringnek akart kedveskedni, hogy demonstrálja a Luftwaffe erejét ?

2. Tegyük fel, hogy az a több százezer szövetséges katona kézifegyverekkel lerohanta volna a német páncélos hadosztályt, lett volna bármiféle esélye a győzelemre ? Vagy halomra lőtték volna őket ? Egy ekkora veszteség azonnal térdre kényszerítette volna Nagy-Britanniát ?

3. Tegyük fel, hogy egy mai modern amerikai repülőgéphordozó lett volna a közelben teljesen felszerelve repülőkkel, egymaga porig tudta volna rombolni a közelben lévő teljes német hadsereget ?

Tudom, hogy kicsit elborult fantáziálgatás és ez csak elmélet, de kíváncsi vagyok mások véleményére is :)

2017. júl. 1. 17:07
1 2
 11/16 Mopat ***** válasza:

A németek bizonytalankodását is indokolta pár dolog:

- Egyrészt a vezetőség feltehetőleg hagyta, hogy az angolok kimentsék a katonáikat, nagylelkű gesztust akartak tenni, hogy különbékét kössenek.(Vannak ilyen, nem is egészen elborult ötletek)

- tartottak az RN nagy hadihajóitól. Azért a 38 centis ágyú az 38 centis ágyú. Elsősorban a tankjaikat féltették.

- A német hadsereg zöme végig a háború alatt gyalogos, biciklis egység volt, lovas szekerekkel, lóvontatású ágyúkkal, némi teherautóval megerősítve. (Egy 1940 korabeli gyalogos hadosztályban 3 db páncélautó volt a páncélos fegyvernem)

Szóval ezek zöme a páncélos csapatoktól messze lemaradva bandukolt még valahol Franciába', időre nem is érhettek a hídfőhöz...

2017. júl. 6. 12:00
 12/16 anonim ***** válasza:

Miért állt meg Hitler? Nagyon érdekes kérdés! Ugyanezt a kérdeztem tegnap én is, ott megtalálod a saját elképzelésemet a dologról:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes..

Persze csak találgathatunk.

2017. aug. 3. 10:14
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Kürasszir: "komoly brit sikernek lehet elkönyvelni" Viccelsz ugye?
2017. aug. 3. 10:25
 14/16 Csillagösvényen válasza:

He-e, hö-hö, ha-ha-ha.. :O :P :D

Igen, a történelmet mindig a "győztesek" irják, bár az angolok sem itt nem voltak győztesek, sem az első világháborúban, csak ugye ők is mint a románok, mindig a győztesek oldalára álltak. :P :D

Na, persze tudom, h nem pont igy van, de ez a lényege. :D

Hitler 2 alkalommal is megkegyelmezett az angoloknak és ennek semmiféle tévedése, vagy hadászati melléfogása nem volt, - csak ugye a "győztesek" szeretik ezt igy kihangsulyozni - szóval Hitler szeretett volna kiegyezni az angolokkal a háború alatt többször is, és nem akarta azzal kezdeni a békülést, h belegyalul 400 ezer britt katonát a belga homokba !! :O :P :D

Hitler az oroszok ellen akart háborúzni és onnan akart földet zsákmányolni, mert nagyon jól tudta, h a volt Antant hatalmak már az egész világra gyarmattartóként rátették a kezüket és azt elvenni tőlük nagyon nehéz lenne. Szóval inkább kiegyezni akart volna azzal a dicsekvő disznó csörcsillel. És még arra is hajlandó volt, h az Angliai légicsata idején, miután földbegyalulta a Britt Királyi Légierőt, ne harcoljon tovább az angolokkal, hanem továbbra is kelet felé próbált háborúzni !! Szóval Dönkerknél ennek köszönheti 350 ezer angol az életét és nem csörcsilmalac hihetetlenülszuperfantasztikuselképesztő mentőakciójának ! :O :D

2017. aug. 4. 10:24
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
A britek legnagyobb propagandistája, Szőr Winston, ügyesen ki is használta a tényt, hogy a várakozásokhoz képest sokkal több britet és kanadait ki tudtak menteni a periméter poklából. A német hadseregben (nemcsak a hadvezetésben) pedig már a kezdetektől fogva sok vitára adott ez okot, a későbbiekben, főleg a kritikus, nagy horderejű csatavesztések során pedig ez az akkorra már a közbeszédben is kudarccá érlelődött "mulasztás" - ha nem is sokkal, de - hozzátett a német csapatok demoralizációs potenciáljához és Hitler tekintélyének bomlasztásához.
2017. aug. 20. 11:31
 16/16 anonim ***** válasza:

Azt olvastam, gesztust akart tenni a briteknek, hogy ne sértse meg őket annyira, és könnyebben kössenek békét, ami nagy ostobaság volt és az angolok teljes meg nem értése (kezdettől ragaszkodtak az értelmetlen háborúhoz testvérnépük ellen, a komcsik oldalán).

Azért nem lett volna mindegy, nyilván a brit hadsereg legerősebb, legtapasztaltabb része volt ott, és Anglia megszállása sem lett volna szerintem lehetetlen, csak gyártani kellett volna még pár tengeralattjárót, repülőt, hadihajót, stb. Csak a SZU megtámadása szólt közbe.

2017. okt. 6. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!