Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Volt olyan, hogy egy középkori...

Volt olyan, hogy egy középkori csata után patakokban folyt a vér vagy bokáig ért?

Figyelt kérdés
"A csata olyan véres volt, hogy patakokban folyt a vér" Áll egy középkori idézetben, mely a Total War nevű pc-s játék betöltésekor olvasható. Nagyon sokszor hallom spektrum, discoveryn, azaz tudományos csatornákban, hogy a krónikások szerint a középkorban némely nagyon véres csata után, ha nem is patakokban folyt a vér és vér borította a harcszinteret. Ha nem is patakokban, de lehet, hogy úgy, mint nálunk egy gyors nagy esőzés után, amikor ömlik le a csatornába a víz és a mezőn tapicskolni lehet a tócsákban meg elcsúszni, hogy olyan lehetett egy csata a középkorban, csak víz, helyett ugye vér volt ott?
2016. okt. 29. 14:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
93%
Bár egyetlen középkori csatában sem voltam ott, úgy gondolom, a bokáig érő, patakokban folyó piros lé nem vér volt. A vér eléggé hatékonyan színez, aki próbálta már ruhából kimosni, jól tudja. Ha esik egy kis eső, a véres víz folyik mindenfelé, te pedig azt hiszed, bokáig jársz a vérben.
2016. okt. 29. 15:18
 2/16 anonim ***** válasza:
81%

Csata közben folyt patakokban, nem utána...

Másrészt ez egy szólás, nem szó szerinti patakot kell alatta érteni.

2016. okt. 29. 15:22
 3/16 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy csak hasonlat. Olvasd el mégegyszer. A nagymamám szerint 56-ban bokáig ért a vér. Számomra ez hihetetlen. Egy emberbe 7 liter vér van, az mind kifolyik ?
2016. okt. 29. 16:05
 4/16 anonim ***** válasza:
89%
Nyilván gyakran túlzó az állítás, de én is olvastam már erről hiteles forrásból. Szóval ahol elég ember gyűlt össze, ott a széttrancsírozott hús és a testnedvek elegye simán érhetet bokáig, a vérgőztől nehezebb volt lélegezni is.
2016. okt. 29. 16:18
 5/16 anonim ***** válasza:
88%
A 2.világháborúban Rzsev városa mellett több szovjet katona halt meg, mint Sztálingrádban. Amúgy ez csak egy kifejezés a csatában tapasztalt mészárlás során.
2016. okt. 29. 17:23
 6/16 anonim ***** válasza:
71%

Ember! A középkorban férfi volt a férfi. Igazi harc karddal.

Most meg puskáznak,tankban ülnek... nagyon gyerekes.

2016. okt. 29. 20:53
 7/16 anonim ***** válasza:
58%

Francia forradalom.

Tudod, mi volt ott? Az emberek egymás ették meg, hasonló még nem volt a világon. Az emberek halomra ölték egymást. Ha lesz időgéped néz meg, ott térdig ért a vér.

2016. okt. 30. 01:18
 8/16 A kérdező kommentje:
Hogy ért volna térdig a vér, ha egy kiadós esőzés után sem lesz odáig víz? Simán elfolyik.
2016. okt. 30. 12:12
 9/16 anonim ***** válasza:
57%

"Hogy ért volna térdig a vér, ha egy kiadós esőzés után sem lesz odáig víz? Simán elfolyik"

Nem ott ér térdig a véres víz, ahonnan elfolyik. A gödör alján, ahová megérkezik, ott áll mérhető szinten. Azt pedig megjegyzi a nép, kicsit még rá is erősít emlékeimben (nem is ért térdig, csak bokáig, de "hát az téédig vót, én mondom neked") és kész is a legenda.

2016. okt. 31. 11:07
 10/16 anonim ***** válasza:
57%
szerintem is csak átvitt értelemben értették, esetleg ha tényleg esős időben felhígult a pocsolyákban a harctereken és úgy tűnt mintha az egész vér lenne tapicskoltak benne esetleg. ez a korhoz tartozott, inkább komorsággal tölthette el az akkori kor emberét szomorú vagy sokkos megnyilvánulások helyett. viszont eszembe jutott hogy gondoljátok el a harctereket a középkorban egy-egy csata után ahol ott maradt több száz vagy ezer halott az milyen lehetett? igaz akkoriban jobban az élet része volt a bűz is, de napjainkban még az egy-egy későn felfedezett halott is milyen szagot áraszt pár nap után, ha a múltban nem takarították el frissen, szerintem simán fizikailag megközelíthetetlen volt egy ilyen csatatér utána, ehhez képest semmi némi véres tócsa
2016. okt. 31. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!