Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogy értékelitek, hogy Csehors...

Jeffrey Spender kérdése:

Hogy értékelitek, hogy Csehországban lassan alkotmányos jog lesz a fegyvertartás?

Figyelt kérdés
[link]
2017. jún. 30. 15:20
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:

"Dehogy védi a bűnözőt a jog. Pontosan mit értesz ez alatt?"

Bizony van ilyen és elég sokszor. Az én községemben volt olyan hogy betörtek a vadász otthonába, ö pedig rálőtt (nem halt bele a sérüléseibe). A betörő kapott 2 évet a vadász aki az otthonát védte pedig 6-ot

2017. jún. 30. 17:35
 22/45 anonim ***** válasza:

"Most akkor mi van? Támogatod, de azért mégsem."

Mely szavakat nem értetted az első hozzászólásomban? Elvben támogatom, de fenntartásaim vannak.

Lőni nem könnyű. Pontosan, felelősséggel, egy életveszélyes helyzetben (hiszen mikor máskor használnád, a lőteret leszámítva?) hidegvérrel, mérlegelve a helyzetet, a következményeket, ki képes erre átlagemberek között?

Mert ha nem képes, akkor csak veszélyt jelent saját magára és a környezetére.

Ha komoly vizsgákhoz kötik, és nem alanyi jogon jár, akkor támogatom.

2017. jún. 30. 17:35
 23/45 anonim ***** válasza:
49%

[link]

Nem olvastad el figyelmesen, amit írtam. Ez egy elöltöltős, tehát muzeális gumilövedékes fegyver, amit otthon tarthatsz engedély nélkül, de utcán csak engedéllyel viselhetsz önvédelmi célra, amit ugye általában nem kapsz meg. Amiről te írtál, azok a hobbi lövészetre való fekete lőporos muskéták másolatai... na, ezek önvédelemre nem alkalmasak nyilván.

A két szituáció szélsőséges példa, bedobhatok én is olyanokat, hogy késesek körbevesznek, és akkor nem tudsz menekülni, meg olyat is, hogy nálad lőfegyver van, a három támadónál meg kés... de annyi variáció lehetséges, hogy ezzel nem megyünk semmire.

Nem az oldalamon, képzeld, létezik rejtveviselés, tudod gázpisztolyra azért kapnak engedélyt az emberek, és azzal is bemennek a boltba, nyilván tokban, ruha alá rejtve senkit se zavar.

Amúgy meg ne az USA-val hasonlítsuk már! Annyira liberális törvényeket én se szeretnék, ott szinte gond nélkül automata fegyvereket is tarthatnak otthon... jó, hogy nem Mexikóval jössz?! De Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Ausztriában sokkal normálisabbak a fegyvertörvények, és mégsincs anarchia, és nem is "amerikai" állapotok uralkodnak.

A gettó kölykök meg ha nem is 18 évesen, de előbb-utóbb ha akarnak, szereznek majd fegyvert maguknak, ha "kitanulják" a szakmát, és kapcsolatokat szereznek.

2017. jún. 30. 17:43
 24/45 anonim ***** válasza:
22-es, én is azt írtam, hogy a pszichológiai vizsgálat mellett vizsgához kötném... de szerintem Szlovákiában például így is van.
2017. jún. 30. 17:44
 25/45 anonim ***** válasza:

" na, ezek önvédelemre nem alkalmasak nyilván."

Nyilván alkalmatlan önvédelemre, ahogy a késre is ezt mondják. Ezzel is csak ölni tudsz, nincs olyan, hogy csak egy "kicsit" lövöd cafatokra a tüdejét valakinek egy huzagolt csövű elöltöltős puskával.

2017. jún. 30. 18:11
 26/45 anonim ***** válasza:

Nem ezért alkalmatlanok önvédelemre, hanem mert huzagolás híján pontatlanok, egylövetűek, rettenetesen lassú újratölteni őket, és képtelenség rejtve viselni őket. Csupán csak ezért. Huzagolt csövű elöltöltős puska/pisztoly szerintem nincs.

Egyébként meg a gumilövedékkel képtelenség ölni(megnézted egyáltalán, amit linkeltem?), a gumilövedék sosem hatol be az emberi testbe, az energiáját a felületen szórja el, kvázi olyan, mintha bevinnének egy komoly ütést. Oké, kicsit nagyobb távolságból lehet ugye ezzel a szerszámmal bevinni azt az ütést, de pont ez a lényege! Tökéletes önvédelmi fegyver, és engedélyhez kötött, amit sosem kapsz meg a gyakorlatban.

Egyébként pedig egy 9 mm-es Parabellum lőszer stophatása tökéletesen megfelelő, ámde egy belőle általában nem ölő hatású, így kiváló lehet szintén önvédelemre. A már emlegetett HK P30-as pedig ilyen lőszert tüzel.

Ja, és még annyit a fekete lőporos elöltőltősökhöz, hogy ugyan magát a fegyvert tarthatod otthon engedély nélkül, de csappantyút és fekete lőport tárolni lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésnek számít, ezek nélkül meg nem lehet lőni vele, szóval otthonvédelemre max bunkósbotként szolgálhat a tusa, de hát arra meg jó a baseball ütő is, nem? Szóval még nem is alakulhat ki olyan szituáció, hogy az elöltöltős fegyvereddel védekezz...

2017. jún. 30. 19:11
 27/45 anonim ***** válasza:

"Nem ezért alkalmatlanok önvédelemre, hanem mert huzagolás híján pontatlanok, egylövetűek, rettenetesen lassú újratölteni őket, és képtelenség rejtve viselni őket. Csupán csak ezért. Huzagolt csövű elöltöltős puska/pisztoly szerintem nincs. "

Már hogy a bús fenébe ne lenne huzagolt elöltöltős :D De amúgy amekkora távnál te önvédelemnél lőnél vele (5-10 méter), addig bármilyen huzagolatlan fegyver is elég pontos ahhoz, hogy eltaláljad vele valaki mellkasát.

[link]

"Egyébként meg a gumilövedékkel képtelenség ölni(megnézted egyáltalán, amit linkeltem?), a gumilövedék sosem hatol be az emberi testbe, az energiáját a felületen szórja el, kvázi olyan, mintha bevinnének egy komoly ütést. Oké, kicsit nagyobb távolságból lehet ugye ezzel a szerszámmal bevinni azt az ütést, de pont ez a lényege! Tökéletes önvédelmi fegyver, és engedélyhez kötött, amit sosem kapsz meg a gyakorlatban. "

Nem, egyébként nem olvastam el amit linkeltél és nem is tervezem, a kérdésben nem gumilövedékes fegyverekről van szó, vagy legalábbis semmi sem utal rá.

Azt én is röhejesnek tartom, ha ezt engedélyhez kötik.

2017. jún. 30. 19:27
 28/45 árokpart ***** válasza:
Mint szakértőként mondom, hogy a pszichológiai vizsgálat mellett, (a legtöbben ezen mennének át egyébként) nagyon komoly lőtéri gyakorlásra lesz szükség, minden egyes lőszertípust a legkisebbtől a legnagyobbig a bárnyomásaik általi hatásmechanizmusaikat a gyakorlati életben a lőtéren meg kell ismerni és ennek a tudásnak a birtokában elgondolkozni, hogy ki mire szeretné használni. (sportlövészet, önvédelem, vadászat). Ennek a gyakorlati tudásnak a megismerése után fel fogja tudni majd mérni, hogy egy kötekedőbb emberek lakta környéken nem biztos, hogy azonnal éles fegyvert kellene tartani. A legkisebb 25 acp központi gyújtású lőszer is nem kevés roncsolást tud végezni. Ez a kispuska lőszer közvetlen "felettese". Akkor még nem beszéltünk a 38 acp-ről a 9mm Luger típusról és főleg nem a 45-ös acp-ről. Nekem egy élesből átalakított a Monarchia idejéből származó 9mm-es forgótáras Gasser Montegrin gázpisztolyom van. A 9mm-es Victory és a walther r-knall típusú riasztópatronnak 250 max. 300 bárnyomása van és a elsütés után bizony sokszor egy kicsit ugrik is a hangszer és a csöve is meleg. Egy ugyanilyen nem átalakított éles Gasser Montegrin pisztolyba 9mm Gasser lövedék megy aminek a bárhatása kb. 1700-1800 bar. Na most ismeretek híján ha valamelyik felelőtlen ember egy ilyen pisztolyt visszabuherál és beleteszi az egyébként bele való lövedéket, a cső és a sátorvas úgy robbanna szét a kezében, hogy az nem kifejezés. Ugyanis egy több mint 100 éves fegyver rozsdái, sérülési a csövön akármilyen tisztogatás után sem jön helyre, ugyanis még ő sem fiatalodik mint ahogyan mi sem emberek. Aki nem vizsgázik le lőszer tipológiából az ezeket az ismereteket nem fogja tudni és bizony baleset érheti. Na ezért kell ezeknek a hatásmechanizmusoknak a megismerése a gyakorlatban.
2017. jún. 30. 22:13
 29/45 anonim ***** válasza:

Na, most ez érdekes, mert itt konkrét példát nem ír huzagolt csövű elöltöltős fegyverre, ugyanakkor elismeri, hogy a 19. század derekáig huzagolatlan csövű fegyvereket használtak a seregek. Ez így is van, de... 1841-től a németeknél már ez( [link] ) volt rendszerben, itt pedig pontosan kiolvashatóak a breech loading és a bolt action szavak, tehát ez egy hátultöltős, tolózáras puska. Innentől kezdve az iparosodott országokban áttértek az ilyen típusú fegyverekre... de ha tudsz nekem linkelni egy konkrét fegyvert, ami elöltöltős, fekete lőpor meg muskétagolyó megy bele, és csappantyús, akkor készséggel hiszek neked. :)

A pontosságnál már rájöttem, hogy tévedtem, de ettől eltekintve se hatékony önvédelmi fegyver egy csappantyús pisztoly. :D

2017. jún. 30. 23:03
 30/45 anonim ***** válasza:

"22-es, én is azt írtam, hogy a pszichológiai vizsgálat mellett vizsgához kötném... de szerintem Szlovákiában például így is van."

Felvidéki vagyok és rendelkezem A osztályú engedéllyel(fegyverviselési engedély), pszychológiai tesztek vannak + egy vizsga a rendőrségen a törvényekről

Csehországban eddig is viseléshez kellettek pszychotesztek viszont fegyvertartáshoz (hogy csak otthon tarthatod) elég volt csak az erkölcsi(hogy nem vagy büntetett előéletű) semmilyen vizsga nem kellett hozzá, ami azt jelenti ha akartak volna mindenkit gyilkolászni megtehették volna eddig is gond nélkül

2017. jún. 30. 23:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!