Új magyar katonai egyenruha?
Borzalmas, siralmas, elpazarolt lehetőség. Az boldogít, hogy legalább egy teljes egyenruhaszett kerül beszerzésre, mindenre kitekintve, ami nem mutat félvállúságot, de a megvalósítás lehetne jobb, szakmaibb.
Meg kell különböztetni szabásmintát és terepmintát. Szabásmintával kapcsolatban elégedett vagyok, nincs kifogásom azellen, sőt jónak tartom, hogy ACU-ra továbbléptek, meg annak is örülök, hogy a közeljövőben még mindig bocskait fogunk hordani. Vannak hibái a bocskainak, de én nem vagyok hajlandó elengedni, mert túl jellegzetes és szimbolikus, még harctériként is, díszegyenruhánál senki, még a harcitéri változat kritizálói sem hozzák fel a hibákat.
De a terepmintát teljesen eltolták. Az amerikaiak és mások évek óta, szerencsére nem az egész hadseregekre kiterjedően próbálkoznak a Multicam terepmintával és variánsaival, mint ami sorába a Huncam is tartozni fog, de Afganisztánon kívül sehol máshol nem jött be. Ami mindenhová jó, az sehová sem jó. Ugye az új terepmintát így harangozták be, hogy minden hová ez a tuti. És nem csak Afganisztán létezik, mint hadszíntér, hanem sajnos a Baltikum, Lengyelország, Ukrajna és sajnos nélkül, mert minket nemigen érint a közel-keleti és afrikai hadszínterek. Európában, mérsékelt erdei övezetben mind zöld tavasszal - nyáron, mind barna ősszel világít az ilyesfajta Multicam utánzat terepminta, sivatagban meg sötét, egyedül Afganisztánba / Pakisztánba való.
Európában tavasszal - nyáron, zöldellő erdőben
- az amerikai M81 és annak variációi, mint a francia CCE vagy cseh vz.85/95
- a svéd M90 és finn M05
- a dán M/84 Pletsløring
valók, jóindulattal még a MarPat / AOR erdei változatai beleférnek.
Ősszel, barnuló erdőben és mezőkön meg az eredeti, barna Flecktarn / Erbsenmuster és a mi Rábánk valók.
Sivatagban is kell kétféle terepminta, mert a sivatag sem csak világos árnyalatú homokdűnékből áll. Pl. vannak enyhén, vagy nagyon köves/sziklás terültek ahol nem sokra mennének egy egyszínű világos álcával. Ide a hatszínű csoki és háromszínű kávék valók.
A dolog hátterében az állhat, a politikusaink szovjetebbek lenni a szovjeteknél, a feltétlen hűséget bizonyítván, és aképpen anno az ötvenes években mindenki lemásolta a testvéri Szovjetunió szabásmintáit (magyar vonatkozásban például rosszabb csizmára cserélve az eredetileg rendszeresítettet), úgy jelenleg az amerikai fejlesztés jelenti az értelemszerű irányadót, bár akkor sem érthető teljesen, mert az amerikaiaknál sem csak Multicam létezik, csak a Szárazföldi Erőknél van Multicam, a TGY-k elvannak a MarPat-jukkal, a Haditengerészetnél az AOR-al és végül a Légierő és a különleges műveletiek haderőnemtől függetlenül meg az M81 / háromszínű kávé párossal.
Én nem feltétlenül ellenzem az amerikai terepmintát, ha M81 / háromszínű kávé párost, vagy MarPat-ot vagy AOR-t adnának nekünk, nem lenne semmi kifogásom, sőt szívesen, magamtól is váltanám arra a Bocit, de a Multicam kópiával nem tudok mit kezdeni, meg kell szokni :(
Aki még életében nem látott egyenruhát, az menjen már máshová hülyéskedni légyszi!
Fekete? Komolyan? Mutass a természetben homogén fekete színt (kivéve a szénbányát meg a folyók fenekét), és meghajolok előtted! Éjjel is látszik a fekete, teljesen kiválóan. Nem véletlenül használ az SEAL is kéket, de ebbe ne menjünk bele.
Az előttem válaszoló kb mindent leírt, csak én lusta voltam az első kommentben ennyit írni.
A színe szerintem sem jó, de jobb, mint a boci. Magyarországon világos az aljnövényzet, sárgás, nem lesz vészes szerintem.
Mivel szimmetrikus háborúk meg nincsenek a világban, így a felderítés is minimális, látótávolságban dolgozik mindkét fél a legtöbb esetben. Sok helyen még a kék bilit is felvesszük, minek legyen láthatatlan mellé a ruha, nem? Szerintem valami ilyesmi futhatott le a vezetés agyában.
"látótávolságban dolgozik mindkét fél a legtöbb esetben. Sok helyen még a kék bilit is felvesszük, minek legyen láthatatlan mellé a ruha, nem? Szerintem valami ilyesmi futhatott le a vezetés agyában."
Nem akarok ellentmondani, de amikor a németek védekező pozícióba kényszerültek a szovjetekkel, angolokkal és amikkal szemben, és látótávolságon belül vívták a "tiszta" gyalogsági ütközeteiket, akkor a németek próbálták terepmintás álcablúzokkal és terepmintásan nyomott új gyakorlókkal ellátni katonáikat és beleolvadni a környezetbe, és ennek eredményeképp a Kárpátokban, Olaszországban és Belgiumban hónapokig tudták feltartóztatni a többszörös túlerőben levő szovjet / angol / ami erőket.
Vagy a még mindig dúló kelet-ukrajnai háborúban is látótávolságon belül dolgoznak az ukránok és oroszok, és próbálják magukat mindenféle/fajta terepmintával álcázni, hogy javítsák túlélési esélyieket is.
Vagy ismételten az amerikaiak, volt időszak, amikor mind a 4 haderőnemben egyszínű, enyhén sötétlő zöldet ill. világos homokot használtak, de a 80-as években átálltak a terepbe olvadó M81-esre, hatszínű csokira és háromszínű sivatagira, és maradt meg ez a "terepbe olvadni" koncepció "fejlettebb" terepmintákkal, csak a Szárazföldi Erők léptek vissza arra, hogy mégsem kell teljesen beleolvadni a terepbe, nem nagy probléma, ha enyhén világít az erdőben ill. sötétlik a sivatagban a Multicam / Scorpion W2.
Vagy a svédeknél / finneknél is sokáig egyszínű zöld és homok volt, ami enyhén sötétlett / világított, de az M90-est és M05-öst bevezetvén viszont szabályosan beleolvadnak mind a zöldellő erdőikbe, mind a sivatagba.
15-ös, beraktál egy sor rendőrt/terrorelhárítót/SF katonát, teljesen értékelhetetlen a kommented.
Szakadj le a CoD-ról, és állíts ki valakit fekete ruhában az erdőbe sötétedéskor, majd meglátod milyen király kontúrja lesz... Ez a munkám, és egy katonatársamat (semmilyen nemzetből) nem láttam feketét hordani. Még kesztyűt sem, mert világít.
Egy egyenruhának nem egyetlen egy környezetben kell rejtenie, hanem mindenhol. A fekete nem rejt sehol, kivéve 1-2 speciális alkalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!