Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért esik nehezére lecserléni...

Jeffrey Spender kérdése:

Miért esik nehezére lecserléni a 70M sisakot a tártáskát a Honvédségnek legalább PASGT sisakra és valami mellényes rendszerű málhára?

Figyelt kérdés
A sisak és a mellény a legolcsóbb és látványosabb beszerzés az egész költségvetésből, mégis ezek megragadtak a 70M sisaknál és a tártáskánál, amik nem olyan "high-speed" cuccok, nem csak a kinézet miatt, hanem a használhatóság miatt is fontosak.
2016. ápr. 1. 14:25
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Nem a katonák számától függ a modernizáció ára, hanem a kiegészítők / részek árától, pl a kombinált optika / ACOG 4x32 távcső alapból 300.000 és így tovább, ilyen esetben pazarlás volt, de nem csak ennél, ha M4-esekre vagy valami modern Kalákra (74-esektől kezdődően) cseréltük volna, ahhoz is lehetett volna külön venni 300-ért egy erősebb optikát, így egy M4-es / AK-74M is 600.000-ba került volna, legjobb ebből a szempontból a G36-os, mert annál alapból van egy 3X-os irányzék, a hordfogantyúba építve, afölé az 1x-es vöröspontos irányzék, és mégis 1200 - 1300$-ba kerül darabonként, egyedül a válltámaszt és a tokot kell rajta cserélni, mert az alap válltámasz nem állítható, és úgy kényelmetlen lehet, míg a műanyag tok meg gyorsan megolvad, alu tok kell a helyére, mint más normális gépkarabélynál.

Pironkodva vallom, elakadtam a maradék 4000 modernizált 63-as sorsánál, de felkértem szakit, mert én meg csak civil érdeklődő vagyok, egyetem után leszek én is hivatásos.

2016. ápr. 3. 17:20
 12/25 Gugu Gabor ***** válasza:

Igen erősen a katonák számától a függ a modernizáció költsége.

Misszóban részt vesz X katona ennek van X váltása és legyen Y tartalék Na pont ennyi AK-t kell modernizzálnunk ha azt akarjuk hogy minden missziós katonának legyen egy modernizált AK-ja.

Na ezt számoltam én mondjuk 4000db-al

(bár gyanítom hogy ezzel a számmal is jócskán fölé lőttem a tényleges szükséges számnak)

Amiről te beszélsz az már csak a darabárat határozza meg. Arról hogy milyen fegyvereket lehetne beszerezni, valószínűleg nálunk sokkal okosabb emberek tudnak dönteni, de a modernizáció kapcsán nekem nagyon úgy tűnik hogy megint a szokásos magyar -közbe-szerzés volt az irányadó.

2016. ápr. 3. 17:59
 13/25 anonim ***** válasza:

Mint fegytekes mondom, a modernizált AK olyan, mint Colombo felesége: mindenki ismeri, hallott már róla, csak nem látta még senki.

Természetesen túlzok, találkoztam már párral, és azt kell mondanom kitettek magukért a beszerzők, végre nem valami fost raktak elénk. Sajnos egy jó optika-rendszer 10 ezer dollár körül van, akkora tétel meg egyszerűen nem kell, hogy számottevő kedvezményt kapjunk.

Az igazság az, hogy számot mondani nem tudok hány darab lehet a rendszerben, de olyan 150-200 körül lehet.

Ezt megdobja még a gránátvető, a speciális railezés, az NVG-kompatibilis lézerirányzék, stb. Ettől függetlenül nem tudjuk hol az 7,2 milliárd amit erre akartak költeni, valószínűleg megy a modernizálás, csak rohadt lassan.

A 4000 gyönyörű szám lenne, majdnem minden harcoló beosztású katonának modernizált AK-ja lenne!

2016. ápr. 5. 19:30
 14/25 A kérdező kommentje:

A mi AK-63 modernizációnk és az oroszok AK-74M modernizációja mennyire állítható egymással párhuzamba ?

Egy fegyvertekes alegységnél mennyien foglalkoznak a fegyverek szerelgetésével ?

Remélem nem mondok ökörséget, azért kérdem, mert egy régi 74M-et 15-20 percbe telik modernizálni, és ha ilyen alapon könnyen megy a 63-asok modernizációja is, akkor nálunk is 250 fegytekes elintézhetné is az egészet napi 8 órával, miután már rendelkezésre állnak felrakandó válltámaszok / tokfedelek / markolatok / stb.

[link]

[link]

Legégetőbb szerintem nem az optika hiánya, hanem az állítható válltámasz, kényelmes markolat és előagymarkolat hiánya, de azért ha van optika, az sem baj, de annak sincs "elszaladva" az ára, tudomásom szerint "csak" a hőképes irányzékok (AN/PAS-13C V3 stb...) kerülnek tízezer dollárokba, addig egy EOTech EXPS2-2 3X-os nagyítóval "csak" 1000 dollárba kerül, ebből a szempontból legésszerűbb a G36-os, 2 féle irányzékkal adják alapból, mégis 1200 - 1300$-ba kerül, ha elszaladnak ott az árak, akkor is 1600$-nál többe nehezen fog kerülni.

2016. ápr. 5. 20:50
 15/25 anonim ***** válasza:

Nem tudom honnan szeded az árakat, de egy G36-os (legújabb) csupaszon kb 5 ezer dollár, kicicomázva 6500.

De mindegy is. A mi modernizációnk és az oroszoké szinte ugyanaz, csak más beszállítóktól, meg "kicsit" más volumenben.

Egy fegytekes szakaszban alapvetően kevesen vannak akik valóban "szakik", de mindegyik katona el tudja végezni az alapvető feladatokat. Railek felszerelése, meg markolatok cseréje annyira bonyolult kb, hogy egy ügyesebb alsós simán megcsinálja.

Ami sokáig tarthat, az a fegyverek belövése, de 100 karabélyt 3 fegyvtekes egy munkanap alatt be tudna lőni szárazon, a többit meg majd a fegyver jogos tulajdonosa megcsinálja a lőtéren (ezt is van, hogy fegyveresek csinálják - mármint a lövést, a beállítást mindig).

Alapvetően amíg szerkezetében nem módosítják a fegyvert, csak le meg fel kell tenni cuccokat, addig nem egy nagy tudomány, és a lövész katona is meg tudná csinálni magának a körletében.

Nem azért nem halad a modernizálás, mert nincs rá kapacitás, hanem mert nincs rá parancs.

2016. ápr. 5. 21:52
 16/25 A kérdező kommentje:

2007/8/9-ben az FN F2000-es volt a legdrágább a 2200$-os árával a piacon, egy M416-os / G36-os vagy Steyr AUG A3-as fele annyiba került Cifka Miklós szerint. Illetve a gyártó honlapján is utána néztem, nem hagyatkozom mindig a cikkíróra, még most is 2200$ akar lenni egy FN F2000-es az FN USA-tól vadiúj állapotban.

Vagy most is a SCAR-ok, 2500 és 3000$ között váltakoznak, pedig fejlettebbek, mint a G36-os, értem az alapból állítható válltámaszra és sorolhatnám, mégis a G36 néz ki drágábbnak.

2016. ápr. 5. 22:43
 17/25 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy ahol nincs a gyártó oldalán ár, ott csak ilyen félinformációkból tudok tájékozódni én is, az meg vagy igaz, vagy nem.

De hogy 1000 $-ért nem vesz az ember G36-ot, az biztos.

Mondjuk nem is vennék, ha nagyon mást akarnánk használni, akkor M4. Kényes, az irányzék nem kényelmes, de bevált. A G36-tal még lőni is kényelmetlen, olyan fura konstrukció lett.

2016. ápr. 6. 06:34
 18/25 A kérdező kommentje:

Nem 1000-et mondtam, hanem 1200-1300-at, de akkor inkább megyek 1600-ra. Ezeket az SL8-asok árából vettem, az SL8 ill. a hadi G36 között "csak" válltámaszra és automata üzemmód hiányára van különbség, más nincs, ezek nem olyan nagy különbségek.

Miért nem szokta néha feltüntetni a gyártó honlapján az árakat ?

2016. ápr. 6. 16:52
 19/25 anonim ***** válasza:

Ha Cifka Miklós szerint a 2200 feléért lehet venni, az 1100, erre utaltam, hogy nagyon nagyon kevés.

Az SL8 átalakító készlete G36-ra 1500$, szerintem a fegyver ennél jóval drágább önmagában.

Azért nincsenek árak, mert minden megrendelés változó, a fegyverekre árajánlatot kell kérni, ráadásul általában közbeszerzéssel megy a dolog, így teljesen értelmetlen is lenne előre kiírni az árakat. Civilek meg ugye úgysem vehetik meg.

2016. ápr. 6. 19:07
 20/25 A kérdező kommentje:

Mekkora dolog automatából félautomatát varázsolni ill. fordítva ? Pl. egy félautomata, 1600$-ba kerülő Steyr AUG A3-nak mennyire nőnének meg a költségei, ha automatává szerelnék át ?

Az SL8 és a hadi G36 kinézetre is csak azért különböznek, mert volt valami szabály, hogy a civileknek gyártott B7-es fegyvert (ne zavarjon, hogy itthoni kategóriát próbálom az ottaniakra alkalmazni) ne lehessen összekeverni az eredeti hadi fegyverekkel ill. a legnagyobb piac az USA, ahol volt a szabály, ezek szellemében született a torz G36-os, az SL8-as. AK-inkból is voltak ilyen torzak:

[link]

Azóta ezt a szabályozást eltörölték, és az eredeti, hadival kinézetre összekeverhető civil M4 / M416 / FN FAL / Steyr AUG A3 / Kalasnyikovokat gyártanak és árulnak civileknek, de G36-osnál érthetetlen okokból továbbra is a torz változatokat nyomják, pedig akik beruháznak civil G36-osra, próbálják normál kinézetűvé átszereltetni.

2016. ápr. 6. 19:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!