Sor kötelezettség igen nem és miért?
én 20 éves vagyok és én támogatom
szerintem vissza kéne állítani több okból is
sok hasznos dolgot meg lehet tanulni ott
fegyelem tisztelet bajtársiasság
és egy fiatal legnagyobb élménye lehet
gondolom mindenki halott történeteket apjától nagy apjától jót is rosszat is
szerintem jó lenne a sorkatonaság tartást adna a Magyarnak
15:02
A szemléletváltást elsősorban magaddal kéne elkezdened.
15:13
Ezt bármire el lehet mondani, senki sem a maga ura, sem régen, sem most, sem pedig a jövőben nem lesz így.
Egy rövid kiképzés utáni tartalékos haderőt tartanék a legjobbnak (azthiszem svájcban van hasonló). Ennek sem a nyílt konfrontáció lenne a célja, hanem az alapvető fegyverhasználati és honvédelmi ismeretek átadása.
Én is lassan húsz leszek, és bár belátom nincs szükség tömeghadseregekre manapság, s a sorkatonáknak nem túl magas a harcértéke, de legalább a lehetőségük megvan rá, hogy lőjenek hármat és össze tudják rakni egy kalast.
nincsenek nagy igényeim, de szerintem mindenkinek érdeke legyen az, hogy fiatalemberként szükség esetén legalább alapvető ismereteink legyenek. mivel szemtől szemben egyébként sem lehetne esélyünk senkivel sem, nagy előny lenne, ha legalább ennyiben partizánképes lenne mindenki, hogy látott már fegyvert életében.
Akik itt a sokrkatonság mellett ágálnak, vannak már olyan idősek, hogy behívták őket sorozásra? Netán be is vonultak már a seregbe és teljesítették a kiképzést?
Gyanítom, nincsenek. Pedig nem volt még olyan rég, hogy eltörölték a sorkatonságot...
Várnám olyan emberek válaszát is, akik átestek a kiképzeésen, és nem csak teoretikusan tudnak beszélni róla.
00:56 Ötletét teljes mértékben támogatom. Nem behívni kéne a fiatalokat x. időre, kivonva őket a társadalomból (mintha börtönbe küldenénk őket), hanem adni nekik egy megfelelő színvonalú kiképzést (viszont a Honvédségben először ennek a feltételeit kell megteremteni), aztán hazaküldeni őket. X. idő után újra behívni őket tovább vagy átképzésre, aztán megint hazaküldeni őket.
Persze ennek az ötletnek a legnagyobb akadálya megint csak a pénz.
Én elvből a sorkatonaság ellen vagyok. Szerencse hogy már eltörölték, de engem nem tudtak volna rávenni, hogy bevonuljak, sztem megalázó hogy valakit azért hurcolnak el katonának, mert fiúnak mert születni.
Egyébként meg ha vissza is állítanák, csak akkor értenék vele egyet, ha minde magyar állampolgárra (értsd: nőkre és férfiakra egyaránt) kiterjedne, tehát nem aszerint hívnák be a katonákat mert férfiak, hanem azért mert alkalmasak. Mert igenis vannak olyan férfiak, akik nem alkalmasak, és olyan nők, akik férfiakat pipálnak le, ezt ne tagadjuk.
Egyébként hány éves korig volt valaki sorkötelezett? Ha valaki pl. nem fejezte még be a gimit, vagy egyetemre járt, akkor kirángatták onnan, csakmert 18 éves volt?
18/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!