Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Sor kötelezettség igen nem és...

Sor kötelezettség igen nem és miért?

Figyelt kérdés

én 20 éves vagyok és én támogatom

szerintem vissza kéne állítani több okból is

sok hasznos dolgot meg lehet tanulni ott

fegyelem tisztelet bajtársiasság

és egy fiatal legnagyobb élménye lehet

gondolom mindenki halott történeteket apjától nagy apjától jót is rosszat is

szerintem jó lenne a sorkatonaság tartást adna a Magyarnak

2010. márc. 12. 20:29
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:

"Már 5 barom mondott ostobának"

És az nem tűnt fel, hogy csak téged?

Ha nem akarsz ölbe tett kézzel várni, akkor nesze, vonulj be! Legyél szerződéses aki talán tanul is valamit, de semmiképp se képzetlen, hasznavehetetlen sorkatona.

Én részemről megvárom, amíg egyáltalán megéri szerződésesnek menni, mert ami most van a Honvédségnél, az nem állapot. Azzal nem teszünk semmit a hazának, ha a a hiányos felszerelésünk, kiképzésünk és ellátásunk miatt döglünk meg, úgy, hogy amit csináltunk az nem osztott nem szorzott, mert átmentek rajtunk mint a szaron.

2010. márc. 12. 22:24
 32/49 anonim ***** válasza:

ma 22:24

Veled egyetértek.

Én is úgy gondoltam, hogy előbb a magyarok lelki alkatát kellene megváltoztatni, majd utána kiképezni őket ténylegesen.

2010. márc. 12. 22:26
 33/49 anonim ***** válasza:
Lelki akarata csak egy önkéntesnek van. Egy sorozottból sosem lehet igazán jó katona. Én arról beszélek, hogy profiknak áll a világ, de először a Honvédségben kéne, hogy legyen profiknak méltó felszerelés és kiképzés.
2010. márc. 12. 22:38
 34/49 A kérdező kommentje:

"Elnézésedet kérem, hogy ilyen hangnemet ütök meg, de nem iagazán szeretem, ha egyesek ilyen langyosan állnak ezekhez a dolgokhoz. Ezt meg kell értened."

61 vissza vonom amit rólad írtam még ha egy kicsit nyersen is fogalmaztál

olvastam a többi kommentált

hát némelyik olyan hangnemet ütött meg hogy az ember esze megáll

ráadásul volt olyan aki úgy ahogy van szerinte a honvédség egy nagy sz@r...

na mindegy van itt egy kettő nem ide való...

2010. márc. 13. 09:31
 35/49 A kérdező kommentje:

"Lelki akarata csak egy önkéntesnek van. Egy sorozottból sosem lehet igazán jó katona."

hát erre több ellenpéldát is tudnék felsorolni

a második világháborúban a német katonán nagy része is sorozott volt

a dezertálás csak 1%

2010. márc. 13. 09:35
 36/49 anonim ***** válasza:
66%

56%

Istenem, micsoda mérhetetlen sötétség lakozik a két füled között!

"nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sorkatonának a modern harctéren, modern hadseregben a harcértéke 0, NULLA!"

Izraeli hadseregről hallottál már, te sötétség királya? Nyilván annak is NULLA a harcértéke. Vagy mégsem???

Nyilván ott sem mindenki egy Royal Marine, de hát ugye ott vannak azok a fránya arányok, hisz hogy is szól a mondás "sok lúd disznót győz"!

Sőt, tovább megyek, sorkatona és sorkatona között is óriási különbség van. Ilyen agymosott prolinak mint te nyilván hihetetlenül hangzik, de sorozott katonaságon belül is vannak önkéntesek azaz olyan átlagon felüli fiatalok akik valamely elit alakulatba önként jelentkeznek. Izraeli hadseregben pl. a Golan Brigád, a II. VH-ban pl. a Waffen SS.

Bizonyára ezeknek is mind mind NULLA a harcértéke!

Háborúban ezek az elit alakulatok alkotják az éket, mögöttük pedig a sok-sok kevésbé elit katona tartja a frontot, szállítja az utánpótlást, stratégiai tartalékot képez, stb. Vagyis egyik kiegészíti a másikat.

De menjünk csak tovább, miből gondolod te, hogy profi hadseregekben mindenki olyan elit, szuper motivált, szinte már Rambo? Mert ott se mindenki olyan. Az USA hadseregében például a túlnyomó többség csak anyagi haszon miatt szolgál: azért hogy ki tudja fizetni az egyetemet, vagy mert otthon nincs munka, vagy hogy megkapja az állampolgárságot, és még sorolhatnám.

Tehát az egész haderőnek csupán egy kis hányada ütőképes, elit katona... Vagyis az arányokat tekintve kb. ugyanott tart a dolog mint mondjuk az Izraeli hadseregben.

Sőt, még tán rosszabb is, hiszen sok egyébként nagyon jó képességű fiatal, akiből remek katona válhatna egyszerűen kiesik a rendszerből, hisz aki nem akar pénzért harcolni vagy például nem éledt fel benne kellőképpen a hazaszeretet azt a seregnek nem áll módjában "megfogni"... ellentétben ugye egy sorozott hadsereggel!

Tehát a profi hadseregnek egyetlen előnye hogy az adott ország arcátlan politikusa kiállhat a nép elé és vigyori pofával kijelentheti, hogy:

"Igen, megcsináltuk! Eltöröltük a sorkötelezettséget."

És akkor a sok barom nyugodtan homokba dughatja a fejét és örülhet mint majom a farkának, hogy milyen jó most neki!

2010. márc. 13. 10:35
 37/49 anonim ***** válasza:
35%

"Istenem, micsoda mérhetetlen sötétség lakozik a két füled között!"

De te már meg is érkeztél, mert mint mindjárt kiderül, hihetetlenül okos vagy.

"Izraeli hadseregről hallottál már, te sötétség királya?"

Izrael nem éppen békebeli ország, nem tudom feltűnt-e. Ráadásul a sorozottak nagy része csak a tartalékot képzi, és a harcoló alakulatok nagy része továbbszolgáló, vagy szerződéses.

"Sőt, tovább megyek, sorkatona és sorkatona között is óriási különbség van. ...sorozott katonaságon belül is vannak önkéntesek, azaz olyan átlagon felüli fiatalok akik valamely elit alakulatba önként jelentkeznek. Izraeli hadseregben pl. a Golan Brigád, a II. VH-ban pl. a Waffen SS."

A sorkatona az sorkatona. Aki sorozott hadseregben, önkéntes az NEM SORKATONA, hanem hivatásos, te korlátolt videojátékhős. Aki a Waffen-SS-ben szolgált, azt hol volt sorkatona szerinted? Hivatásosak voltak, tele hittel és elszántsággal, olyanok amilyen egy kényszerrel a seregbe rángatott ember sose lehet.

"Háborúban ezek az elit alakulatok alkotják az éket, mögöttük pedig a sok-sok kevésbé elit katona tartja a frontot, szállítja az utánpótlást, stratégiai tartalékot képez, stb."

Ez így is van, de a hátországbelieknek sem szükséges sorozottaknak lennie.

"De menjünk csak tovább, miből gondolod te, hogy profi hadseregekben mindenki olyan elit, szuper motivált, szinte már Rambo?"

Ilyet én nem gondoltam, de minden esetre sokkal több ilyen van ott, mint a sorozottaknál. Ami pedíg az USÁt illeti, tényleg egy kis részük az ami valóban ütőképes, a többi meg tényleg kényszerből van ott (hoppá, ha kényszerből van ott, akkor szerinted is tényleg nem ér sokat. Miért lenne ez másképp a sorozottakkal?)

"Tehát a profi hadseregnek egyetlen előnye hogy az adott ország arcátlan politikusa kiállhat a nép elé és vigyori pofával kijelentheti, hogy:

"Igen, megcsináltuk! Eltöröltük a sorkötelezettséget.""

Azért ennél több haszna van.

"És akkor a sok barom nyugodtan homokba dughatja a fejét és örülhet mint majom a farkának, hogy milyen jó most neki!"

Tényleg mekkora barom is vagyok, hogy nem kell bevonulnom a semmiért, egy olyan helyre ahonnan nagyjából ugyanakkora harcértékkel kerülök ki, mint amekkorával bekerültem.

És még arról, hogy "sok lúd disznót győz". Én ezt úgy ismerem, hogy sorozottak a húsdarálóba, amíg el nem fogy az ellen, majd az elit feltakarítja a maradékot. Mert általában így szokott lenni.

2010. márc. 13. 11:30
 38/49 anonim ***** válasza:
58%

látom csak nem érted, és még mindig rengeteg a pontatlanság abban amit felsoroltál...

De szerintem itt leginkább a te felfogásoddal van a gond. Magadból indulsz ki, ezért feltételezed azt, hogy minden sorkatona automatikusan agyenlő az ágyútöltelékkel.

Márpedig ez nem így van.

Amennyiben (és ez nagyon fontos) adott a megfelelő felszerelés, parancsnoki állomány, kiképzés és motiváció (tudom, tudom neked nincs olyan) akkor a sorozott katonaság is lehet éppen olyan hatékony mint a profi.

És persze rengeteget számít a számbeli fölény is, ezt pedig tetszik nem tetszik másképp nem lehet elérni, csak sorozással.

Ha pedig tényleg létre tudunk hozni egy olyan rendszert amiben mindenki részt vesz és ahol a fent említett feltételek teljesülnek, akkor hidd el, nem úgy fognak oda menni az emberek mintha börtönbe vagy rabszolgavásárra vinnék őket.

2010. márc. 13. 14:01
 39/49 anonim ***** válasza:
41%

Nohát, nohát... két érdekes tényező. Na, lássuk csak.

"És persze rengeteget számít a számbeli fölény is, ezt pedig tetszik nem tetszik másképp nem lehet elérni, csak sorozással."

Amivel csak annyi a bibi, hogy szlovákokon kívül ki másnak tudunk még létszámilag fölé kerekedni a környező "potenciális támadók" (mondjuk már ez is hülyeség, de ezt most hagyjuk) közül? Ha egyenként kellene sorra venni őket, akkor Horvátország és Szerbia még talán elmegy, de próbáld csak meg felülmúlni létszámilag románékat meg ukránékat. Ha mindehhez még hozzávesszük azt is, hogy külső ellenség ellen - főleg, ha az épp a magyar - szlávék mindig is nagyon jól össze tudtak fogni a belső ellentéteik dacára is. Igaz, Románia nem szláv, de ha a magyar az ellen, akkor velük is hamar megtalálják a közös hangot. Ha csak két szomszéd is összefog ellenünk, akkor nekünk már sanyi, ha meg még egy harmadik is beszáll a buliba, akkor kész. És ugyan ki támogatna minket? (mint általában...) Osztrákék talán, horvátok nagyon talán. Többi inkább ellenség lenne.

Ennyit a túlerő kérdéséről.

"Ha pedig tényleg létre tudunk hozni egy olyan rendszert [...] a fent említett feltételek teljesülnek"

HA létre tudunk, ez itt a kulcsszó.

De nem tudunk.

És tudod, miért nem?

Azért, mert magyar embernek a szemléletváltás egy iszonyatosan nehéz feladat, ebben sajna sose voltunk jók, isszuk is a levét a mai napig. Igaz ez a katonaságra is, és igaz a népességnek a katonaságról alkotott véleményére is. Csinálhatsz annyi PR-kampányt, amennyit csak akarsz, ez a büdös életbe' nem fog menni épp azért, amiért politikai téren se megy: az ország egyik fele mindig meg lesz győződve róla, hogy a másik hülye, és ő gondolja jól a dolgokat - meg persze a másik is.

Szóval, mindent egybevetve, Mo.-nak most és az előrelátható jövőben katonaságra legfeljebb katasztrófaelhárításhoz és NATO-missziókhoz van szüksége. Utóbbira ott vannak a profik, előbbire meg - legalábbis saját állításuk szerint - a gárdisták. Most akkor hova is akarunk sorozottakat...?

2010. márc. 13. 15:02
 40/49 anonim ***** válasza:
47%

A sorkatonaság legnagyobb baja azonban mindenképp az, hogy MÁS HÜLYESÉGE MIATT SZÍV AZ EMBER.

Mert ha pl. belém kötnek az utcán, és nem tudok védekezni, akkor ÉN vagyok a hülye, mert miért mentem rossz környékre - vagy, ha eleve rossz környéken élek, akkor miért nem tanultam önvédelmet és miért járok egyedül? Netán miért nem tettem meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb elköltözhessek, vagy hogy biztonságosabbá tegyem? Úgy kell nekem.

Ezzel szemben egy HÁBORÚRÓL mit tehet az egyszeri sorkatona? Semmit. Azt kérem szépen mindig az idióta politikusok (vagy egyes esetekben diplomaták, vezérkari fejesek, provokatőrök, stb.) robbantják ki, saját hülye hatalmi játszmáik érdekében teszik tönkre emberek és családok millióinak az életét, teljesen fölöslegesen és értelmetlenül. Ezekben a játszmákban még a hivatásos katona is csak egy eszköz, egy bármikor feláldozható bábu, de a sorkatona meg aztán végképp. A hivatásos legalább maga vállalta, így valamennyire a saját felelőssége is, ha otthagyja a fogát, de magáról a háborúról még akkor se tehet ő se.

Ez hát az egyik, talán a legnagyobb baj, hogy MÁS HÜLYESÉGE MIATT VISZI VÁSÁRRA AZ EMBER A SAJÁT BŐRÉT.

2010. márc. 13. 15:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!