Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogyan építenétek újra a...

Hogyan építenétek újra a honvédséget? [Lent]

Figyelt kérdés

Ha te lennél a honvédelmi miniszter, hogyan szerveznéd újjá, hogyan építenéd föl a honvédségünket? Itt gondolok először a személyes felszerelésre, majd a gépparkra is.Írjátok le egyenként hogy pl milyen sisak milyen gyakorló, vagy milyen helikopter, milyen tank.

[Aki nem szereti a hadsereg topicot, kérem ne írjon választ! Aki szerint fölösleges a honvédség, az kérem ne írjon választ! Aki csak hülyéskedni jön ide, az kérem írjon választ!]

2015. júl. 22. 18:53
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Érdekes amit mondasz, de tetszik.
2015. júl. 22. 21:52
 12/24 anonim ***** válasza:
80%

Tegyük fel, hogy én vagyok a góré.

Első lépés. Fenyeget-e minket valaki? Nem, akkor nem kell akkora haderő ami a világot leigázza, mert olyanra meg nincs is pénzünk.

Második lépés. Ha elővesszük a NATO-s előírást, miszerint költsük a GDP minimum 2%-át honvédelmi kiadásokra, akkor durván olyan 700 milliárdra jönne ki/év. A jelenlegi 250-260 milliárdos állapotok között.

De hangsúlyozom, hogy nem ismerem a honvédelmi költségvetést, rgo nem tudom mennyi megy el bizonyos tételekre.

Azonban, tegyük fel, hogy játszhatok évi 750 milliárd forinttal. Olyan irdatlan haderőre pedig nincs szükség amibe belerokkan az ország.

Első körben szabadítsuk meg a honvédelmi költségvetést a rá aggatott terhektől.

Kezdjük a személyi állománnyal. Én csökkenteném a bürokráciát nagyban, hivatallal ki, harcolókkal be. Első körben feltölteném a személyi állományt, békeidőbeli létszámra, mondjuk 80 000 fő hivatásos állományra. Külön 25-30 000 fős keretet biztosítanék a szerződéses állományra, korlátlant pedig a kiképzett tartalékos állományra. A tartalékos állományra azért, mert az egyrészt fluktuálódik, másrészt sosem árt ha szükség esetén van mihez nyúlni és nem kell elölről kiképezni a jónépet. A személyi állományt és a személyi állományt érintő anyagi dolgokat én kivenném a honvédelmi költségvetés alól és egy törvénnyel kiegészítő költségvetést biztosítanék neki, egy részét pedig összekapcsolnám a szociális juttatásokkal, egészségügy meg hasonlók.

Katonai életpályamodellt vezetnék be, viszonylag versenyképes fizetéssel. Azért írom hogy viszonylag, mert az sem jó ha egy hadsereg túlfizetett, de kényelmesen meg tudjon élni egy katona, ne legyenek olyan gondjai hogy nincs kifizetve a villany és hasonlók. Ezért írtam, hogy összekapcsolnám a szociális juttatásokkal, például lakhatási támogatásokkal(mondjuk olyan ma is van ha jól tudom) családi adókedvezménnyel, rezsitámogatással miegyébbel. Azért hogy a honvéd, a hon védelmével foglalkozzon és ne a tigázzal.

A másik tétel, amit kihúznék a honvédelmi költségvetésből, az az ingatlanfejlesztés. Rendbe kellene hozni a régi bázisokat, hogy megfeleljenek a mai világnak, és új bázisokat sem ártana felhúzni. Ez szintén egy pótlap lenne a honvédelmi költségvetésben. Hogy az aktuálpolitikát is belecsempésszem a történetbe. Én teljes egészében elvenném a "magyarfoci" állami támogatását, sac per kábé 100 milliárd forintot/év és létesítményfejlesztésre költeném. A klub meg nyerje meg a Bajnokok ligáját ha pénzt akar.

Mondjuk ha olajozottan megy a történet 3 év alatt rendesen fel lehet ekkorára duzzasztani a létszámot, kiépíteni a bázisokat, az újakat megnyitni a régieket kipofozni és felszerelni a kor elvárásainak megfelelően.

Vissza kell építeni (ugyanis a kommer időszakban volt ilyen) a hadsereg teljes háttér infrastruktúráját, kórházakat, üdülőket egyebeket. Ez menne a fejlesztési pénzből párhuzamosan.

Abban a 3 éves időszakban, amíg zajlanak a létesítményes és állományos dolgok, tehát van ember, el lehet kezdeni beszerezni a szükséges eszközöket. Az amerikai filmeken szocializálódott emberek mind Abramsért meg M4-esért kiáltanak, de ennél bonyolultabb a történet.

Kezdjük a kézifegyverekkel. Nem vennék külföldi kézifegyvert, amikor a magyar iparral gyártathatok is. Lásd AMD-65, P9RC, ezek jó fegyverek és hazaiak. Valóban nem olyan csilivilik mint a Hollywoodi filmekbe lévőek, de Hollywood nem itt van.

És itt elérkeztük egy újabb sarkalatos ponthoz. Szintén nem a honvédelmi költségvetés részeként, mert ez lényegében nem is része, de bizonyos szinten feléleszteném a magyar hadiipart. Újranyitnám a FÉG-et például. Hogy tervezzen és gyártson nekünk gyalogsági fegyvereket, puskát, aknavetőt meg a többit. Ezzel egyrészt magyaroknak teremtenénk munkát, magyar mérnököket alkalmaznánk, új szabadalmak jönnének létre és hasonlók. A hadiipar pompás fejős tehén. Ha valaki rácuppan az árunkra jó valutáért odaadjuk neki (persze országoknak, bartiaknak v semlegeseknek). Ruhagyártás az ma is hazai ha jól tudom meg egyéb felszerelések a katonáknak, rohamsisak, ejtőernyő, mesterlövész puska, nehézgéppuska meg a többi.

Élelmezés. A magyar gazdák számára is elfogadható beszerzési áron élelmezném a katonákat. Egyrészt mert a magyar paradicsom jobb a spanyolnál, másrészt a magyar mezőgazdaság is egy fix vevőre tenne szert és nem lenne kiszolgáltatva annyira piaci folyamatoknak. Amit lehet, azt magunknak fejlesztenék ki és gyártanánk, pl tarackot. De ami ma is megvan például teherautó, terepjáró egyebek, azok is hazaiak lennének. Amit lehet, készítsünk itthon. Persze minőségit. Kiegészítő járműgyártást, páldául hídverő gépet, aknamentesítőt, terep egyengetésre való gépet meg ilyeneket is hazai szakemberekkel terveztetnék és gyártatnék.

Na. Különböző nem honvédelmi ágazati címeken már épülnek szépülnek a bázisaink, van gyárunk, ami ellát minket. Van mit ennie és felvennie a katonának. Eddig bár sok tehertől megszabadítottuk, a honvédelmi költségvetésből el is ment egy szép adag. Tekintve hogy ezeket karbantartani és fenntartani is kell, ha csak nem akarjuk hogy a szép új bázisaink az enyészeté legyenek. Nomeg a háttéripar. Az eszközöket, járműveket egyebeket mind itthon kell karbantartani, nagyjavítani, ha van rá mód modernizálni. Újra ki kel építeni a teljes háttériparát a honvédségnek. Persze vennék ezt azt külföldről, pl Javelin rakétát, hamár a KORNET-re hiába pályáznék Moszkvában és hasonlókat.

Van még kb 450 MRD pénzünk.

Jöhetnek a sarkalatos pontok. Első sarkalatos pont, a szárazföldi haderő nehézfegyverzete. A BTR-jeink jók, még egy kis modernizálás és pöpec. Azok maradnának. IFV tehát nem kell, egy gonddal kevesebb.

Mondjuk vegyük az M1-es Abrams harckocsit, azt manapság is gyártják és írták mennyibe kerül. Kerekítsünk, darabárban 10 millió dollár/tank. Nem olcsó. (persze ha amerikai barátaink hajlandók eladni, de miért ne lennének üzlet az üzlet :) ) 400 darab, plusz 50 tartalék elég lenne. Ez 450 millió dollár. Egybe bajosan tudnánk kifizetni, de évenkénti lebontással, 100 millió/év ahol az éppen esedékes 100 millió mindig az adott évi védelmi büdzsét terhelné.

Hozzá kell tenni persze hogy a tankba lőszer sem árt, meg benzin se ha menni akarunk vele. Meg pótalkatrész se ha netán elromolna. Azt a honvédelmi költségvetés kifejezetten az eszközpark fenntartására szolgáló szekciójából fizetném, ami 150 milliárdot tenne ki első körben, később pedig a jobb gazdasági mutatók és az igények végső tudásával rugalmasan változhatna. Így az évi pénz maradék 450 milliárdját megrövidítettem újabb 200-al de van modernizált BTR meg M1-es Abrams (a román már szűköl a félelemtől :D )

Na, a szárazföldi haderő el van boronálva 5 év eltelt, megy a maga útján. Vannak járművei, fegyverei kajája miegyéb.

Jöjjön a legsarkalatosabb és egyben a legdrágább tétel. A légierő. Ha a fenntartási és egyéb járulékos költségeinket levonjuk, maradt még 250 milliárd a 750-ből úgy, hogy számos dolgot eleve mellékvágányra tereltem.

Ugye sokan, megint csak az amcsi filmek okán már mondanák, hogy F-35-ös, F-15-ös és társai. Nem kellenek. Az F-35-ös drága és nem is olyan jó mint amilyennek reklámozzák, a bikaerős, nagy hatótávolságú F-15-ös meg minek ide. Szuhoj 35-ös se kell, mondjuk nem is kapnánk, de az is hasonló. Ilyen bika masinák nem kellenek ide. Persze lehet jönni, hogy Izraelnek is van F-15-öse, de ők annak okán hogy évtizedek óta hadakoznak kedves szomszédaikkal, hát kell is. Vagy Szingapúr, de Szingapúr hatalmas vizeket kell ellenőrizzen.

Én maradnék a Gripennél, ha már van, tehát a kiképzési kapacitás már létezik, a szervizelés is. Én a meglévő, hát jelenleg csak 12 mellé, kipótolva az a kettőt is, összesen 56 ilyen gépet, tehát még 44 ilyen gépet vennék. Ezt az 56 gépet 3 reptérre telepíteném. Egy 18 és két 19 gépes századba. Kecskemét maradna, de bevenném még Taszárt is, illetve nyitnék egy új repteret valamerre nyugatra, mondjuk Zalaegerszegtől pár kilométerre valamely irányba. 7 éves futamidőre évente 6 gép átadásával, plusz erre az időre szóló szoftverfrissítésekkel, modernizációs csomagokkal hogy ne legyenek az új és a régi gépek között eltérések. El is ment újabb 210. A maradék 40 milliárdból vásásrolnám meg a légiharcfegyverzetet, a különböző konténereket, precíziós és buta bomba illetve földi célok elleni rakétafegyverzetet. És a pénz elfogyott.

És még nem vettünk se helikoptert, a dunai flottilla nincs sehol, Szállító-repülőgép sincs, ami aztán még a Gripennél is sokkal drágább, nem ártana egy komolyabb légvédelmi ernyő sem. szerencsére a radarállomások már megvannak a Sziklában meg a Zengőn vagy hol a fenébe. :)

Az első, 40 milliárdos légierő fegyverzetcsomag, szerencsére csak egyszeri tétel pár évig, hacsak nincs háború ahol durrogtatni kell, de az már gazdaságilag más tészta.

A felszabaduló 40 milliárdból próbálnék valami helikopterekre szert tenni. Tekintve hogy egy AH-64-es újonnan 10 milliárdért dukál az csak 4 darab lenne/év úgyhogy megpróbálnék diszkont áron second hand használtakat venni, ha esetleg a britek hollandok vagy egyéb ilyet használók úgy gondolnák, hogy a használt gépeiktől jutányos áron megválnának. De ehhez meg már 2% fölé kellene emelni a honvédelmi költségvetést, mondjuk 40 jutna támadó helikopterre, 40 meg másmilyenre. 40 AH-64-es elég lenne, meg 50 másmilyen, én maradnék a jól bevált mi-17-es újabb verziójánál.

Én úgy csinálnám, hacsak nincs minket fenygető nagyobb háborúskodás, mert akkor még a gatyánkat is fegyverekre fogjuk költeni, hogy szakaszonként. első 7 évben meglenne az amit fentebb leírtam. A következő 3 év alatt lenne meg az amire most nem jutott pénz, a szállítórepülők és egyebek. Így kb 10 év alatt egy európai viszonylatban ütőképes Honvédséget hozhatnánk létre, amely nagyrészt a saját lábán áll, hála a hazai háttériparának.

De ezek drága dolgok, a legdrágábbak. Aki meg azzal jön hogy nem kell mert drága, azok szükség esetén ugyanúgy fegyveres katonák mögé bújnak majd, és akkor milyen jó lesz ha lesznek.

Persze én nem értek hozzá. Csak illusztráltam a véleményemet.

2015. júl. 23. 00:39
 13/24 A kérdező kommentje:
Nagyon jó hozzászólás, nagyon jó vélemény,nagyon jól levezetted. Nagyon tetszett, hogy mindenre kitértél amire kértelek. Az is tetszett hogy a hazai dolgokat hoztad előtérbe nem a külföldit.Azt csodálom hogy állításod szerint nem értesz hozzá. Hát nem ez látszik.[A romános résznél felnevettem.] Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, ment a zöld pacsi tesó!
2015. júl. 23. 01:03
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Én azt a 400 Abramsot kicsit sokallom. Szerintem elég lenne abból 280 körül és még erre a tartalék. Többibe ha akarnék se tudnék belekötni :)
2015. júl. 27. 00:30
 15/24 anonim ***** válasza:
37%

A szovjet acélsisakjainkat, az SSh-68-ast beolvasztatnám, helyükre PASGT, MICH és MACH sisakokat rendszeresítenék. A Boci helyére meg a BDU családot és a Multicam-et. Golyóálló mellénynek Interceptor kellene.

" Nem vennék külföldi kézifegyvert, amikor a magyar iparral gyártathatok is. Lásd AMD-65, P9RC, ezek jó fegyverek és hazaiak. Valóban nem olyan csilivilik mint a Hollywoodi filmekbe lévőek, de Hollywood nem itt van. "

Mintha más országok más fegyvergyárai nem háborúzni gyártanák a Fal-jaikat, G36-osaikat vagy M16-osaikat. Vagy ha annyira Kalasnyikovot akarsz, akkor is legalább a 74-est válaszd, a 80-as években a románok, bolgárok és lengyelek AK-74-esekkel váltották a különböző AK-47 és AKM gépkarabélyaikat.

Az ötlet jó, hogy magyar ipar is gyárthatna fegyvereket, de akkor már licenceltetve kellenének G36-osok és M416-osok.

Az Abrams-eket én is támogatom, csak a BTR-eknek nem látom értelmüket, helyükre M2/3 Bradley-k kellenének.

Ami a repülőket illeti, az F-35-öst én sem támogatom, évek óta egy működésképtelen repülőről beszélünk, minél teljesítmény ha napos időben felszáll, gondolom bizonyos emberek igan nagy összegeket tudnak így elsikkasztani. Jobb okát nem tudok, mert az a gép akkor kalap szar, amit ritkán látni, mindenben rossz, de baromi drága. De F-15-ös nyugodtan lehetne. Nem csak Izrael és Szingapúr tart ilyen gépeket, hanem Ukrajna is. Az egy dolog, hogy ők Szu-27-eseket tartanak, de az ugyanaz a kategória, mint az F-15-ös.

A Gripen-t azért mellőzném, mert sem vadásznak, sem légi támogató repülőnek nem jó, mind a manőverező képességei, mind a cipelhető fegyverzete nagyon elmarad az F-16/F-18 típusokétól. Alig tud több fegyvert cipelni a Gripen mint az L-159 ALCA, mégis drágább. Ezzel szemben az F-16/F-18 7-8 tonna fegyverzetet tudnak cipelni.

2015. júl. 27. 15:24
 16/24 anonim ***** válasza:
68%

Látszik nem olvastad el amit írtam. Vagy ha el is olvastad nem értelmezted. Én sem értek hozzá ezt írtam de te aztán végképp nem, ugyanis nemigen tudod hogy mi van ebben az országban.

A Bradley drága, és Magyarország tekintetében semmivel nem nyújt jobb alternatívát mint a már MEGLÉVŐ BTR-ek. Amik hangsúlyozom már megvannak, csak modernizálni kell őket. Másrészt a Bradley gépágyúja gyengébb, hatótávolsága 2/3-a a BTR-ének, mocsaras, lápos, vizes területen nem tud haladni, maximális sebessége 55 Km/h a BTR-é 90. És az új orosz BTR-eken is van szuper számítógép, éjjellátó, hőkamera meg huzalvezetéses irányított rakéta. Abból a pénzől ami Bradleyre menne el simán lehetne modernizálni a komplett BTR flottát tokkal vonóval. Magyarországnak egyszerűen nincs szüksége rá.

F-15 vs Gripen. Itt is el vagy tájolva. A Gripen jobban manőverezik mint a nagyobb és nehezebb F-18-as, de a még nem sokkal nagyobb F16-osnál is. És az evidens már ne haragudj hogy mivel kisebb a gép ezért kevesebb tömegű fegyverzet fér rá. De a világ egyik legjobb többcélú vadászbombázó repülőgépe. Másrészt egy Gripen egy repült órája 5000 dollár. Egy F-15-ös egy repült órája 65 000 dollár. Innentől nincs is miről beszélni. És itt is hangsúlyozom, hogy Gripen az VAN. Nem a nulláról kéne minden elkezdeni.

Végül, minek vegyek külföldi fegyverekre drága pénzen licencet, amikor a magyar mérnök ugyanabból a pénzből tervez nekem egy magyar fegyvert. És minek rendszeresítsek külföldi rohamsisakot meg golyóálló mellényt, amikor terveztethetek és gyártathatok magyart is. És hogy kalasnyikovot akarok ezt meg végképp nem tudom miből gondoltad. Csak azért mert egy példával illusztráltam hogy a magyar ipar igenis ki tud termelni jó fegyvereket, erre betámadsz a kalasnyikovval.

Tehát az oké, hogy bevásárolnál mindent ami az amcsi filmekben van, de ez Magyarország, ahol nincs annyi pénz, ahova nem kell a drága Bradley, meg a drága F15-ös sem az M4-es. De most komolyan, mi a bokámnak adjak licencben gyártott vagy importált M4-est a magyar katona kezébe, amikor egy magyar fegyvert is adhatok a kezébe. Arról nem is beszélve, hogy a pótalkatrész gyártástól kezdve a gyártási technológián át mindent külön külön meg kellene venni.

És ha már itt tartunk elég lenne az M1-es tankok szerviz technológiáját megvenni drága pénzen, hát még a Bradleyét. A BTR-t meg már régóta használjuk kéznél van a szervizelési technika és a hozzá való szakemberek. Egy új típusra mindezt kiépíteni, ráadásul teljesen feleslegesen is csak a pénzt venné el a fontos dolgoktól.

2015. júl. 27. 16:53
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Jó, 1-2 helyen hülyeséget írtam, de nem teljesen. Bradley-k kellenek, de azok nem a BTR-k leváltására, hanem a BMP-1/2-esek pótlására, utódtípusának. Bradley-t a BMP-kkel lehet hasonlítgatni, míg a BTR-t a LAV-25 és Stryker lövészpáncélosokkal. Ugyan a LAV-25 és Stryker közül az első 25mm-es gépágyúval rendelkezik, a második meg 12.7mm-es géppuskával, de ezek csak az alapváltozatok, a különböző variánsok komolyabb fegyverekkel rendelkeznek, bármit lehet telepíteni rájuk.

Miből gondolod, hogy a Gripen jobban manőverezik, mint a Hornet ? Az tény, hogy a Hornet nagyobb és nehezebb, mint a Gripen, de ez nem jelenti automatikusan, hogy a Gripen jobban manőverezne. Pl. a Szu-27-es nehezebb és nagyobb, mint az F-15-ös, mégis a 27-es manőverez jobban. Vagy a Tomcat is nehezebb és nagyobb volt, mint az Eagle, mégis WVR-ben a Tomcat-nek több esélye volt / van, mint az Eagle-nek. Többször engedtek össze amerikaiak saját Tomcat-jeiket saját Eagle-jeikkel, gépágyús légiharcot gyakorolni, és a Tomcat-eknek sikerült az esetek többségében az Eagle-k mögé kerülnie.

Maradjunk a Gripen-nél. A Gripen-t a Hornet-tel és Falcon-nal lehet hasonlítgatni. A Hornet-tel szemben kérdéses, de a Falcon-nal szemben nem, annak ellenére, hogy a Falcon valamivel nagyobb és nehezebb, mint a Gripen, a Falcon repül jobban. A HTKA-n írtak erről, idéznék onnan:

"Volt alkalmam beszélni Gripen pilótával, aki a következőt nyilatkozta, idézem:

Kínszenvedés a manőverező légiharc még egy F-16C Block 30/32 ellen is, a Sólyom egyszerűen erőteljesebb, mint a Gripen. A JAS-39C/D gépek számtalan előnnyel rendelkeznek a korábbi gépeinkkel összevetve – MiG-29 9.12 – a gép harcászati elektronikája és avionikája egészen más dimenziót képviselnek, de repülési teljesítménye egyáltalán nem az a terület, amivel a gépet reklámozni kellene. A MiG-29-hez képest egyértelmű visszalépés.”

[link]

A cikkíró írja ugyan, hogy a 29-es elektronikája, avionikája elmaradott, ami részben igaz, ha valami korai vagy korszerűsítés nélküli 29-est hasonlítunk valami "elektromos" madárhoz, akkor igaza van, de ha újonnan gyártott vagy modernizáláson átesett 29-est hasonlítunk a Gripen-hez, akkor a 29-es teljesen veri, nem csak manőverezésre lesz jó, hanem rendes harcra is. A Gripen a jelenlegi 4. generációs gépek közül a leggyengébb és legrosszabb választás, az F-16, F-18 és MiG-29 közül lehet válogatni, én Hornet-párti vagyok, a Hornet-nek van a legerősebb radarja.

Amikor írtál az üzemeltetési költségekről, nem írtál el az F-16-osnál egy nullát ?

"Végül, minek vegyek külföldi fegyverekre drága pénzen licencet, amikor a magyar mérnök ugyanabból a pénzből tervez nekem egy magyar fegyvert."

Mesterlövészeknél lehet alkotni újat és alkottak is jót (GM6 Hiúz), de gépkarabélyoknál már nemigen. A németek eljutottak a minimális visszarúgásig és nagy tűzgyorsaságig (G11), csak túl drágának találták és ezért leállították.

"minek rendszeresítsek külföldi rohamsisakot meg golyóálló mellényt, amikor terveztethetek és gyártathatok magyart is"

Hogyan terveztetnél új sisakot és golyóállót, amikor a formavilágot teljesen kimerítették ? Tervezésnél már csak az anyaggal lehet kísérletezni, formával nem. Mindenki PASGT/MICH formájú sisakot hord, még az oroszok és kínaiak is, az már más tészta, hogy az ő PASGT/MICH sisakjaikat licenc nélkül, saját tervezés eredményeként beállítva gyártják. Mellényekről is ez mondható el nagyjából, már csak azt illetően lehet (és kell kísérletezgetni), hogy minél jobb anyagból készüljön.

Terepmintáról is az mondható el, hogy kimerítették az összes sémát, az egyszínűtől kezdve a növénymintákon és minden más mintán át az ATACS és HEX-ig kipróbáltak, újat nemigen lehet feltalálni.

" És hogy kalasnyikovot akarok ezt meg végképp nem tudom miből gondoltad. Csak azért mert egy példával illusztráltam hogy a magyar ipar igenis ki tud termelni jó fegyvereket, erre betámadsz a kalasnyikovval. "

Hogy az AMD-65-öst és az AK-63-ast valami szuper fegyverekként, a hazai tervezés és gyártás jó példájaként akartad eladni, közben azok mindenek, csak jóknak nem jók. Az AMD-65-ösnek nagyon kényelmetlen előagymarkolatja van, már születésekor is borzalmas lehetett, a 63-as meg túlsúlyossá és könnyen szétesővé vált a ráaggatott irányzékoktól és társaitól. Nem a levegőből beszélek, volt alkalmam lőni AMD-65-össel, AK-63-assal és AK-74-essel is egy ausztriai volt katona ismerős jóvoltából. A szétesőséget ugyan nem tapasztaltam, de ergonómiát azt igen, mármint az AMD-nél és a 63-asnál volt szenvedés, a 74-es egy jó, kényelmes gépkarabély volt. Az AMD-65-ös és AK-63-as a legutolsó fegyverek, amiket választanék, de azokat is fogcsikorogva. Nem azzal van a baj, hogy Kalasnyikovok, hanem hogy ezek olyan modellek, amik felett eljárt az idő. Az AK-74-es és utána következő darabok tetszetősek, a 100-as szériát és 12-est is nyugodt szívvel próbálnám ki, de valahogy mégis a modernebb HK G36-os, M416-os és a klasszikus Colt M16/M4 érdekel legjobban.

Nem a Hollywood-i vakítások alapján ítélkezem, hanem a rendes dokumentumfilmek és szakoldalak alapján. A G36 / G11 / M416 pedig németek, a Hollywood-on szocializálódottak számára ismeretlenek. Amikor írtam, hogy mit állítanék, akkor direkt G36-ost és M416-ost írtam a Colt M16/M4 helyett.

2015. júl. 27. 20:31
 18/24 anonim ***** válasza:
27%
Na, valahogy kitöröltem a frankó válaszomat, úgyhogy majd holnap reflektálok ha nem haragszol. :)
2015. júl. 27. 21:17
 19/24 anonim ***** válasza:
27%
Írjad WordPad-be, mentsed el és utána másold be ide, én is WordPad-ben írtam ezt a válaszomat (is) és onnan másoltam be.
2015. júl. 27. 21:34
 20/24 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Ha van kedvetek még írhattok! Szívesen olvasok. ;)
2015. júl. 27. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!