Alkalmas-e katonai, illetve fegyveres szolgálatra (és, ha igen, milyenre) a balkezes ember?
Én balkezes vagyok és szeretek részt venni történelmi vagy egyéb fegyveres bemutatókon, ahol a bemutató végén megtekinthetőek (esetleg kipróbálhatóak) a kézi lőfegyverek (puskák, pisztolyok).
A kérdésem az lenne, hogy a balkezeseket a hadseregben hol alkalmazták? A fronton, mint gyalogos szerintem eléggé alkalmatlanok lehettek, mivel a II. VH-s puskákat például én sem hatékonyan tárazni / tölteni sem felhúzni nem tudom, mivel a jobb kezem kézügyessége ezt nem teszi lehetővé. Több bemutatón, mikor a fegyverek tűzerejéről és gyorsaságáról van szó, a körülöttem lévő jobbkezes emberek már háromszor lőttek, mire én a második lövésre húzom fel a puskát.
Ez lehetett / lehet ma kizáró ok, vagy a balkezesek háború esetén hol alkalmazhatóak?
Valóban, forgó-toló záras fegyvereknél igen nagy hátrányt jelenthet.
Sőt... katonai és rendőrségi mesterlövészeknél a balkezesség kizáró ok is lehet, pontosan a zárkezelés miatt. (ez nem vicc, tényleg így van)
Az AK-63, AMD-65 megint más tészta. Azt bármelyik kézzel kényelmesen fel lehet húzni vagy úgy hogy leveszed az előágyról a kezed vagy a másik kézzel átnyúlsz a fegyver tokszerkezete alatt.
Kérdése válaszolva: Ez lehet hogy keményen fog hangzani de háborúban teljesen mindegy volt. Akit értek mindenkit besoroztak, kezébe nyomták a fegyvert és kész. Háborúban a sorkatonák mindig csak "tölteléknek" vagy ha úgy jobban tetszik "golyófogónak" jók. Nem hogy még azzal is törődjenek hogy ki milyen kezes. Aki meg nem besorozott katona volt az megtanult vagy jobb kézzel lőni vagy megtanult marha gyorsan zárat kezelni. (bár ez sem volt az igazi) Ez a helyzet ma már annyiban változott hogy ha besoroznak akkor nem egy Mosin Nagantot vagy Mauser 98-at fognak a kezedbe nyomni, hanem AK-t vagy AMD-t. Tehát a balkezesek is kellő hatékonysággal tudják kezelni.
A mai öntöltő fegyvereket pedig ne vegyük ide mert azoknak nagy többségét valóban úgy alakítják ki hogy mind két kézzel kezelhető legyen, vagy átszerelhető legyen másik oldalra. De pl. egy Remingon 700-ast vagy egy CZ 550-est (ez a két fegyver van legjobban elterjedve katonai és rendvédelmi mesterlövész körökben) még mindig csak egy jobbkezes tud kezelni kellő hatékonysággal.
A 4-es és a 6-os jól leírta.
5: Vannak már modern fegyverek, ahol a hüvelykivető nyílás is átszerelhető egyik oldalról a másikra. Tehát pl. a fegyver a szerelés után bal oldalt veti ki már a hüvelyt.
(Természetesen most nem forgó-tolózáras mesterlövészfegyverekről beszélek, hanem félautomata vagy sorozatlövő karabélyokról, géppisztolyokról.)
Sajnos a balkezesek rosszul készültek. Pont.
Viccet félretéve,érdekes lenne ha a balkezesek alapítanának.egy Országot. Ott minden fordítva lenne. És lehetne oda utazni turistának.
Húű,ezt szabadalmaztatni fogom. Kétségtelenül feltaláltam egy új üzletet !
Mert manapság mi van ? A balosok itt-ott vannak elkeveredve,rejtve.
A tanulság ? Kreativitás . Mindenből lehet tőkét kovácsolni.
Üzlettársat keresek balkezes Ország alapítására ! Az alapító tagok lehetnek a Miniszterek,államtitkárok,Elnökök kiemelt fizetésssel,és családközeli cégeiknek EU-ós állami Mrd-os megrendelésekkel. Várjuk.a balos jelentkezőket ! Jobbosok kíméljenek ! Ez a mi Országunk lesz ! !
Ja ! Elfeljtettem: Mint feltaláló,a Miniszter elnök én leszek,ebbe nincs választás. Vagyis Pont . További 15 helyet is leapacsolok rokonaimnak. A többin osztozhattok,természetesen csak velem egyeztetve baloskáim.
king of Rb Nektek megengedem, egyszerűen csak: Robert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!