Mi történne a külföldön élő magyarokkal, ha katonai behívót kapnának?
Tegyük fel, hogy kitör egy háború Magyarország és egy szomszédos ország között, és behívják katonának a férfiakat, azokat is, akik egy harmadik európai országban dolgoznak (és persze nem égettek fel maguk mögött mindent, például a lakcímük megmaradt Magyarországon, családjuk van otthon stb).
A legtöbbjük valószínűleg fog a következő nap felmondani, hogy hazamehessen meghalni, szóval a kérdés a következő: mi történne velük?
"Nagy valószínűséggel kivégeznék őket parancsmegtagadásért."
Ennyi történne. Sem több sem kevesebb.
Nem végeznének ki senkit! Általános mobilizáció csak egy totális háború esetén lenne! Egy ilyen esetben a szomszédos országok mindegyikében, sőt, talán az egész világon tombolna a háború, tehát a külföldön élő magyar - ha már választania kellene - inkább a magyar hazáját védené szerintem, minthogy mondjuk besoroltatná magát a Bundeswehr-be!
Ha pl. az orosz-ukrán válság kiterjedne ránk is, akkor szerintem nem lenne halálos bűn, ha nem vonulnál be, ugyanis egy ilyen konfliktust a NATO, második körben pedig a magyar hivatásos Honvédség kezelne.
3#
Megmutatnád az ezt alátámasztó bekezdést a büntető törvénykönyvben?
Én ha kint élnék, és behívót kapnék, egyszerűen nevetnék egy jóízűt és beadnám a menedékjogi kérelmem. Ha Magyarország háborúban áll, arra már adnak menekültstátuszt.
"Nagy valószínűséggel kivégeznék őket parancsmegtagadásért."
Ja. Valószínű, hogy egy háború kellős közepén azzal fognak foglalkozni, hogy kivégzőosztagokat küldözzenek szét a világba. Nem maradna, aki megvívná a háborút.
"a külföldön élő magyar - ha már választania kellene - inkább a magyar hazáját védené szerintem, minthogy mondjuk besoroltatná magát a Bundeswehr-be!"
Nem is tudom, ha már mindenképp menni kell, nagyobb biztonságban érezném magam egy korszerű, jól felszerelt hadsereg részeként, mint a MH-ban.
Semmi nem történne!
Ha történhetne, akkor már nagyon nagybaj lenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!