Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért pont Gripeneket kellett...

Miért pont Gripeneket kellett vennie a Magyar Honvédségnek? Egy darab légi győzelme sincs a típusnak, ellenben az F-16-osoknak rengeteg, veszteségük pedig egy se.

Figyelt kérdés

2013. szept. 21. 13:08
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
89%

Amikor a vadészgép tender zajlott voltak lehetősÉgek.

1. mig 29 mard + ornizácó,

2.,Új gép a., f16

f18

grippen

szakértői csoport (politikus, pénzügyes, pilóta) választása: F16.....ezt közölték ... -al, aki közölte: "figyelembe véve a szakemberek véleményét grippen....

2013. szept. 21. 17:41
 12/24 anonim ***** válasza:

"Augusztusban a kecskeméti repülőnapon még láttam Mi24est repülni."

Ja, csak az nem magyar gép volt. Jelenleg egy darab harcképes Mi-24-esünk sincs. A kérdésre visszatérve nem az a fontos tényező hogy kinek hány légi győzelme van, de szerintem az összes szakértő vagy pilóta hozzászólásából lejön hogy inkább F-16-os kellett volna.

2013. szept. 21. 18:08
 13/24 anonim ***** válasza:
Szerintem meg inkább az izraeli céggel kellett volna modernizálni a Mig 29-et. A románok is velük csináltatták a 21-est. Láthattátok Kecskeméten legutóbb,ment mint a zsírozott villám. A másik hogy ha már mindenképpen a zsidókra akarjuk költeni a pénzt akkor ezt kellett volna nem 5 milkát a holomúzeumra ismét.
2013. szept. 21. 18:19
 14/24 anonim ***** válasza:
46%

Nincs sok értelme a fegyverkezésnek, az országot nem fenyegeti külső veszély. A vadászgépbeszerzések is amerikai nyomásra történtek. Szerintem elég lett volna kevesebb is a feladatok ellátására.

Szlovéniának, Szlovákiának, Észtországnak, Lettországnak, Litvániának nincsenek is vadászgépei, de ők is jól megvannak nélküle, pedig például a balti államok ott fekszenek a NATO-orosz határon.

2013. szept. 21. 18:30
 15/24 anonim ***** válasza:

Szlovákiának MiG-29-esei vannak (12).

[link]

2013. szept. 21. 21:47
 16/24 anonim ***** válasza:

a szlovák haderő a leggyengébb a térségben jelenleg 4 db azaz négy harcképes ( legalábbis röpképes ) 29-esük van és létszámban is jóval kisebbek mint a honvédség ui. még a NATO és felszólította hogy kezdjen valamit a haderejével, a 3 alakulata közül csak 1 tudja végrehajtani a nato komplex vizsgákat a honvédségnél legalább mind2 lövészalakulat végrehajtja.....

nekem speciel a grippenel nincs semmi bajom, a helikopterekre viszont kíváncsi leszek, bár amilyen szakértőink vannak tuti AW139-es lesz.......

2013. szept. 22. 21:14
 17/24 anonim ***** válasza:

Észtországnak , Lettországnak , Litvániának azért nincsenek vadászgépei , mert ezek az államok a Szovjetúnió felbomlása után lettek függetlenek , nem volt sem idő , sem pénz légierő felállítására.

Szlovénia egyébként Pilatus kiképzőgépeket vásárolt.

Egyébként minden normális hadseregnek van valamilyen légiereje.

2013. szept. 23. 12:31
 18/24 anonim ***** válasza:

Akkor nézzük sorra az opciókat:

1 A meglévő Mig29-esek modernizációja: Felesleges pénzkidobás, (mondom ezt úgy,hogy nagy fan voltam) mivel hiába a jó repülési tulajdonság, ha az elektronika elég csekély harcértékű. Magyarul a Gripen már akkor lelövi a Mig29-est,mikor az még nem is érzékeli a radaron. No meg a support sem mindegy,mert az oroszok kiszolgálásáról elég érdekes dolgokat hallani. A másik, aki a dogfigth-al jönnek, annak mondom,hogy nagyon ritkán van rá példa.

Ez mellett hatalmas költségeket emészt fel az üzemeltetése és a dzsungelben való tárolás sem növelte az élettartamát.

Mirage F1/2000: Nem ismerem a típust,de nem kevés gépet adtak el belőle, szóval olyan rossz mégsem lehet, bár nekem nem szimpatikus,mert francia.. :) Meg azért öreg is.

F-16: Igen, valóban sikeres és jó gép, csak azt kevesen tudják,hogy a felajánlott típusok, a rendszerből kivont, a sivatagban tárolt,korai verziók voltak, rendkívül magas költség lett volna a support és a korszerűsítés,no meg a fegyverzet.Továbbá körülbelül 20 évig számolhattunk volna velük,aztán roncsok maradnak rajtunk, akkor a Mig29-es is jobb választás lett volna.

F-18: Ez is egy nagyon jó konstrukció, csak magasabb üzemeltetési költségekkel, illetve picit lassú a gép. Mondanám,hogy ő lett volna a legjobb választás, csak azért a lassúsága kicsit,kifogásolható, de biztos,hogy elég jó a cucc.

Gripen: Sokan nem tudják,hogy a Gripen a Svéd légierőnek lett kifejlesztve, mivel nekik sem az F-16-os, sem pedig az F-18-as gép (a fent említett indokok miatt) nem felelt meg.Ekkor kezdtek a fejlesztésébe,mi a haverokkal "Mig baszó"-nak nevezzük, az igazság az ,hogy a Svédek sem hülyék, nincsenek túl jóban sem az oroszokkal, sem a finnekkel, provokációk történtek,főleg az orosz részről.

(Ne harci cselekményre gondolj, csak simán berepülünk egy picit, vagy csak megközelítjük a légterüket..) Szóval a gép maga jó, nem a legjobb, de nagyon jó, főleg ide. 3 több feladatú vadász, annyi hibája van,hogy viszonylag kis terhet képes vinni,illetve kevés a felfüggesztési pont rajta. De amúgy, mivel kis gép,olyan hatalmas nagy terheteket nem cipelhet,mint 1 Su-27-es, ennyi a hátránya a mérete miatt, viszont az előnye,hogy a légiharcban szabad szemmel nehezen észrevehető, illetve a kis mérete miatt a radarok is kevésbé képesek befogni. Tehát nem rossz, a hátránya annyit,hogy nem vettünk meg hozzá minden képességet, pedig iszonyat ütős kis gép. Ez mellett a SAAB a gépeket bérbe adja,majd a bérlési-idő lejárta után megvásárolhatjuk,addig pedig úgy vigyázunk rá,ahogy azt megérdemli. (Érdemes utána nézni,hogy vigyáztak az addig értékes gépekre..) No meg az,hogy a SAAB a vételár egy részét befekteti a magyar gazdaságba,mert ez sem mindegy.

Végülis nem vettünk olyan rossz cuccot.

"Nincs sok értelme a fegyverkezésnek, az országot nem fenyegeti külső veszély. A vadászgépbeszerzések is amerikai nyomásra történtek. Szerintem elég lett volna kevesebb is a feladatok ellátására.

Szlovéniának, Szlovákiának, Észtországnak, Lettországnak, Litvániának nincsenek is vadászgépei, de ők is jól megvannak nélküle, pedig például a balti államok ott fekszenek a NATO-orosz határon."

Innen látszik mennyit értesz hozzá... Nem fenyegeti veszély? Tudod van egy nagyon igaz mondás, ami a történelemben megismétli önmagát. "Akinek nincs hadserege, az majd kap egyet." Amerikai nyomásra SVÉD győzelem? Hmm érdekes.. Kevesebb? A legoptimálisabb 2 század Gripen lenne. Azaz kb 30db,mivel nincsenek csatarepülőink, ami elég nagy hiba. Bár semmink sincsen kb a Gripeneken kívül.

Mellesleg ajánlom a Gripen FAQ-t,nem egy hülye ember készítette,mint a hozzáértő újságírók.(Origo,index..stb)

[link]

A srác tudja miről beszél.

2013. szept. 24. 20:35
 19/24 anonim ***** válasza:
Én sok lelőtt F-16-osról tudok, az izraeliek vagy nyolcvanat elvesztettek, mióta repülik. Az egyiptomiak is elvesztettek párat ilyen határcsatározásokban. Görög Delta Dartok még régebben lőttek le török F-16-osokat. A szerbek 4-et is kilőttek még a NATO bombázásoknál, igaz azt légvédelemmel. Venezuela is vesztett már F-16-osokat harci cselekmény közben, szóval ez így konkrétan nem igaz. Kettő, az hogy egy típusnak van légicsata győzelme, az nem jelenti azt, hogy az a típus a legjobb. Az F-16-os egy olyan kor terméke és olyanok arattak vele légigyőzelmeket, akik náluknál sokkal gyengébb ellenfelek ellen harcoltak. Mert a szíriai mig-17-eseket kilőni F-16-ossal nem volt nagy kunszt már akkor sem. A JAS-39-es fényévekkel jobb, mint akár a Block 52-es F-16-os. Egy Gripen úgy elintézi az F-16-ost, mint a taknyot. Az F-16-ost azért rendszeresítették nagy számban sok országnál, mert relative olcsó és az üzemeltetése sem drága (volt akkor az akkori hidegháborús katonai költségvetéseknek). Ha én döntöttem volna és F-18-ast vettem volna. A másik dolog pedig. Miért nincs a Gripennek egy légigyőzelme sem? Na vajon miért? Az F-16-os a hetvenes években kezdték el sorozatgyártani, egy olyan korban, ahol a népek jobban szerettek hadat viselni, mint most. A Gripent az 1990-es évek közepén kezdték el gyártani, rgo nem vehetett rész olyan konfliktusokban, melyekben más légierők ellen kellett volna harcolnia. A sok magyar honvédséget gyalázó nagyokos pedig gondoljon bele abba, hogy az a 14 Gripen sokkal jobb a semminél. Az a 14 Gripen, az itt sokak által etalonként felhozott román hadsereg légierejének 30 darab Mig-21-es Lancer típusú repülőgépét igen hamar leradírozná az égről. Mert igen, a románok mai napig mig-21-esekkel repülnek. Igaz sokkal fejlettebb, mint a standard változat, de egy Gripennel nem versenyezhet. Az F-16-os rosszabb vadászgép, mint a Gripen. Ezzel bárki vitatkozhat, de ettől még így van. Ami még fontos. A Gripen egy dimenziókkal jobb gép az F-16-osnál, másrészt egy repült órája a gripennek 5000 euro, egy F-16-os egy repült órája pedig 12-13 000 euro. Kérdezd csak meg a hollandokat. A Gripen egy nagyon jó döntés volt. A magyar honvédségről pedig annyit, hogy simán vissza tudna verni egy román támadást, és tudjátok miért? Mert a románok hadserege még a magyarnál is rosszabb állapotban van. Szlovákiának 8-10 darab kivénhedt Mig-29-ese van, szerbiának még annyi se, csak ezek a semmire sem használható Galeb, meg Jarstreb vagy mi típusok. Horvátország manapság selejtezi ki a megmaradt mig-21-eseit, szóval konkrétan nincs légierejük. Ausztriának van 15 darab EF-2000-ese, de még annyit sem repültetik őket, mint a magyar Gripeneket, ez számomra is furcsa volt, de így van. A régióban papíron Ukrajnának van a legnagyobb légiereje, de mivel nincs pénzük fejleszteni őket, és sok már a naptári üzemideje végéhez közeledik, például a Szu-24-eseik és a Mig-29-eseik nagy része. Jelenleg, miután írtam, hogy az Ukrán csak papíron olyan félelmetes, a régió legerősebb légiereje a lengyeleknek van. Na nekik van F-16-osuk Bck 52-es, de NATO kompatibilis teljesen 21. századira felújított Mig-29-eseik és Szu-22-eseik is vannak. És végül, a fotelhuszárok akik ott fikáznak mindent, ahol csak tudnak, azok gondoljanak bele egy dologba. Milyen jó, hogy legalább ennyi van. Mert ha még ennyi se lenne, mint amennyi most van, akkor igen rossz lenne. Szóval, a Gripen egy kiváló 4++ generációs multifunkciós vadászbombázó repülőgép, kiváló repülési jellemzőkkel, nagyon jó manőverezési képességgel, az új, jövőbeni Gripen NG pedig aztán kész meseország. Ja és még valami. A sokak által ócsárolt lízing, amikor lejár akkor a gépek átkerülnek a Magyar állam tulajdonába. Csak nem egyben, hanem részletekben van kifizetve. Egy JAS-39 C/D 65 millió euro, üresen, akkor még nincs benne modern radarrendszer, konténerek, nincs felfegyverezve, nincs benne hidraulikaolaj meg még számos elengedhetetlen dolog. A Magyar gripenek fegyverzete jelenleg kb 250-300 darab, a pontos szám az államtitok, csak ilyen hivatalos úton kiadott közleményben ezt mondták AIM 120D BVR légiharc rakéta van rendszeresítve, ami igen modern, egyel fejlttebb AMRAAM is van csak az kétszer annyiba kerül, és szintén pár száz AIM-9 Sidewinder rakéta van állományban. Földi célokat, sokak állításával ellentétben tud a magyar Gripen támadni AGM-65-ös Maverick rakétákkal és darabonként 2 millió amerikai dollárba kerülő izraeli RAFAEL LITENING III-as konténerrel. És gondoljon abba bele mindenki. Vannak olyan országok ma Európában, akiknek még ennyire sincsen pénzük. És ez egy rendkívül potens erő ám, amit a 14 Magyar Gripen képvisel. Ja, majd elfelejtettem, a Magyar Gripenekben jelenleg a legmodernebb többfunkciós AESA radar van és éjjelátó rendszer, ami például a Cseh és a Dél-Afrikai Gripenekből hiányzik. Ugyanis a cseheknek sokba került volna, így ők a régi radarral kapták. Jó az a Gripen kedves kérdező és fotel katonai szakértők. 14 is nagy erőt képvisel. Bár persze jobb lenne, ha sokkal több lenne, de jelenleg ennyi van. Örüljünk ennek.
2013. okt. 9. 21:31
 20/24 anonim ***** válasza:
65%

Kedves # 19!

Azzal az álláspontoddal egyetértek, hogy a Gripen jó vadászgép.

Válaszod azonban hemzseg a tárgyi tévedésektől.

Persze lehet én tudom rosszul a dolgokat, bár idestova 25 éve foglalkozom haditechnikával.

Na lássuk:

1. Izrael mikor és melyik háborúkban (balesetekben?)vesztett 80 F-16-ost?

2. Egyiptom ki ellen és mikor vett részt "határcsatározásokban" F-16-tal? (Amit csak az Izraellel kötött különbéke után kapott meg...)

3. "Görög Delta Dartok"... A Delta Dart - teljes nevén Convair F-106 Delta Dart - egy 1959-ben hadrendbe állított amerikai elfogó vadászgép volt (gy.k. bombázók elfogása, nagy sebesség, a légiharc nem erőssége), az USA-n kívül nem alkalmazták. Tehát a görögök sem.

4. A venezuelai F-16 veszteségekről is linkelhetnél forrást. (Balesetek? Az minden típussal előfordul.)

5. 1982 környékén az izraeliek zömében szíriai MiG-21 és MiG-23-asokat lőttek le. MiG-17?

6."Ha én döntöttem volna és F-18-ast vettem volna." - mivel épp az üzemeltetést taglalod, furcsa, mert az F/A-18 -é drágább az F-16-énál.

7. Abban egyetértünk (végre), hogy a Gripennek még nem volt lehetősége bizonyítani harcban. Így ebből a szempontból nem fair összehasonlítani az F-16-tal.

8."Egy Gripen úgy elintézi az F-16-ost, mint a taknyot." - ez puszta vélemény. Te sem, én sem tudhatjuk. Nem volt rá példa.

9. A Mig-21 Lancer (Románia) szerintem is csak egy "tuninglada". Mai versenyzőkkel nem léphet ringbe.

10. A szomszéd országok légierőit hasonlóképpen látjuk.

11."Milyen jó, hogy legalább ennyi van." - mármint 14 Gripenünk. Kevesebb rosszabb lenne. Matematikailag egyetértek. Légierőnek viszont keveslem. Ez inkább csak amolyan légi-rendészethez elég.

12. A Magyar Gripenek fegyverzete:

Sajna itt is kénytelen vagyok kötözködni.

Azt írod: "AIM 120D BVR légiharc rakéta van rendszeresítve, ami igen modern, egyel fejlttebb AMRAAM is van csak az kétszer annyiba kerül"

(Amúgy a BVR - beyond-visual-range "látóhatáron túli"-t jelent.)

Az a baj ezzel, hogy az AIM-120-at hívták eredetileg AMRAAM-nak (Advanced Medium Range Air to Air Missile, azaz „fejlett közép-hatótávolságú levegő-levegő rakéta” a fejlesztése során).

A hadrendbe állításkor kapta az AIM-120 típusjelet.

Tehát a kettő ugyanaz.

Ebből a Gripenekhez nem a "D", hanem az AIM–120C–5

változatot (40 darabot) rendszeresítettük.

Az AGM-65 két változatából (G,H) 20-20 darabot vettünk.

Egyik sem egy háborús mennyiség.

13. A Gripen radarja (PS-05/A) nem AESA rendszerű,azt (SELEX Galileo Raven ES-05) majd csak a következő generáció (NG) kapja meg azt .Jelenleg a Gripen DEMO-ban tesztelik.

Még szerencse, hogy nem vagy "fotel katonai szakértő".

Kérlek ne vedd sértésnek!

Nem akartalak kioktatni,de nem bírtam ki, hogy ki ne javítsalak.

2013. okt. 9. 22:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!