Miért pont Gripeneket kellett vennie a Magyar Honvédségnek? Egy darab légi győzelme sincs a típusnak, ellenben az F-16-osoknak rengeteg, veszteségük pedig egy se.
Amikor a vadészgép tender zajlott voltak lehetősÉgek.
1. mig 29 mard + ornizácó,
2.,Új gép a., f16
f18
grippen
szakértői csoport (politikus, pénzügyes, pilóta) választása: F16.....ezt közölték ... -al, aki közölte: "figyelembe véve a szakemberek véleményét grippen....
"Augusztusban a kecskeméti repülőnapon még láttam Mi24est repülni."
Ja, csak az nem magyar gép volt. Jelenleg egy darab harcképes Mi-24-esünk sincs. A kérdésre visszatérve nem az a fontos tényező hogy kinek hány légi győzelme van, de szerintem az összes szakértő vagy pilóta hozzászólásából lejön hogy inkább F-16-os kellett volna.
Nincs sok értelme a fegyverkezésnek, az országot nem fenyegeti külső veszély. A vadászgépbeszerzések is amerikai nyomásra történtek. Szerintem elég lett volna kevesebb is a feladatok ellátására.
Szlovéniának, Szlovákiának, Észtországnak, Lettországnak, Litvániának nincsenek is vadászgépei, de ők is jól megvannak nélküle, pedig például a balti államok ott fekszenek a NATO-orosz határon.
Szlovákiának MiG-29-esei vannak (12).
a szlovák haderő a leggyengébb a térségben jelenleg 4 db azaz négy harcképes ( legalábbis röpképes ) 29-esük van és létszámban is jóval kisebbek mint a honvédség ui. még a NATO és felszólította hogy kezdjen valamit a haderejével, a 3 alakulata közül csak 1 tudja végrehajtani a nato komplex vizsgákat a honvédségnél legalább mind2 lövészalakulat végrehajtja.....
nekem speciel a grippenel nincs semmi bajom, a helikopterekre viszont kíváncsi leszek, bár amilyen szakértőink vannak tuti AW139-es lesz.......
Észtországnak , Lettországnak , Litvániának azért nincsenek vadászgépei , mert ezek az államok a Szovjetúnió felbomlása után lettek függetlenek , nem volt sem idő , sem pénz légierő felállítására.
Szlovénia egyébként Pilatus kiképzőgépeket vásárolt.
Egyébként minden normális hadseregnek van valamilyen légiereje.
Akkor nézzük sorra az opciókat:
1 A meglévő Mig29-esek modernizációja: Felesleges pénzkidobás, (mondom ezt úgy,hogy nagy fan voltam) mivel hiába a jó repülési tulajdonság, ha az elektronika elég csekély harcértékű. Magyarul a Gripen már akkor lelövi a Mig29-est,mikor az még nem is érzékeli a radaron. No meg a support sem mindegy,mert az oroszok kiszolgálásáról elég érdekes dolgokat hallani. A másik, aki a dogfigth-al jönnek, annak mondom,hogy nagyon ritkán van rá példa.
Ez mellett hatalmas költségeket emészt fel az üzemeltetése és a dzsungelben való tárolás sem növelte az élettartamát.
Mirage F1/2000: Nem ismerem a típust,de nem kevés gépet adtak el belőle, szóval olyan rossz mégsem lehet, bár nekem nem szimpatikus,mert francia.. :) Meg azért öreg is.
F-16: Igen, valóban sikeres és jó gép, csak azt kevesen tudják,hogy a felajánlott típusok, a rendszerből kivont, a sivatagban tárolt,korai verziók voltak, rendkívül magas költség lett volna a support és a korszerűsítés,no meg a fegyverzet.Továbbá körülbelül 20 évig számolhattunk volna velük,aztán roncsok maradnak rajtunk, akkor a Mig29-es is jobb választás lett volna.
F-18: Ez is egy nagyon jó konstrukció, csak magasabb üzemeltetési költségekkel, illetve picit lassú a gép. Mondanám,hogy ő lett volna a legjobb választás, csak azért a lassúsága kicsit,kifogásolható, de biztos,hogy elég jó a cucc.
Gripen: Sokan nem tudják,hogy a Gripen a Svéd légierőnek lett kifejlesztve, mivel nekik sem az F-16-os, sem pedig az F-18-as gép (a fent említett indokok miatt) nem felelt meg.Ekkor kezdtek a fejlesztésébe,mi a haverokkal "Mig baszó"-nak nevezzük, az igazság az ,hogy a Svédek sem hülyék, nincsenek túl jóban sem az oroszokkal, sem a finnekkel, provokációk történtek,főleg az orosz részről.
(Ne harci cselekményre gondolj, csak simán berepülünk egy picit, vagy csak megközelítjük a légterüket..) Szóval a gép maga jó, nem a legjobb, de nagyon jó, főleg ide. 3 több feladatú vadász, annyi hibája van,hogy viszonylag kis terhet képes vinni,illetve kevés a felfüggesztési pont rajta. De amúgy, mivel kis gép,olyan hatalmas nagy terheteket nem cipelhet,mint 1 Su-27-es, ennyi a hátránya a mérete miatt, viszont az előnye,hogy a légiharcban szabad szemmel nehezen észrevehető, illetve a kis mérete miatt a radarok is kevésbé képesek befogni. Tehát nem rossz, a hátránya annyit,hogy nem vettünk meg hozzá minden képességet, pedig iszonyat ütős kis gép. Ez mellett a SAAB a gépeket bérbe adja,majd a bérlési-idő lejárta után megvásárolhatjuk,addig pedig úgy vigyázunk rá,ahogy azt megérdemli. (Érdemes utána nézni,hogy vigyáztak az addig értékes gépekre..) No meg az,hogy a SAAB a vételár egy részét befekteti a magyar gazdaságba,mert ez sem mindegy.
Végülis nem vettünk olyan rossz cuccot.
"Nincs sok értelme a fegyverkezésnek, az országot nem fenyegeti külső veszély. A vadászgépbeszerzések is amerikai nyomásra történtek. Szerintem elég lett volna kevesebb is a feladatok ellátására.
Szlovéniának, Szlovákiának, Észtországnak, Lettországnak, Litvániának nincsenek is vadászgépei, de ők is jól megvannak nélküle, pedig például a balti államok ott fekszenek a NATO-orosz határon."
Innen látszik mennyit értesz hozzá... Nem fenyegeti veszély? Tudod van egy nagyon igaz mondás, ami a történelemben megismétli önmagát. "Akinek nincs hadserege, az majd kap egyet." Amerikai nyomásra SVÉD győzelem? Hmm érdekes.. Kevesebb? A legoptimálisabb 2 század Gripen lenne. Azaz kb 30db,mivel nincsenek csatarepülőink, ami elég nagy hiba. Bár semmink sincsen kb a Gripeneken kívül.
Mellesleg ajánlom a Gripen FAQ-t,nem egy hülye ember készítette,mint a hozzáértő újságírók.(Origo,index..stb)
A srác tudja miről beszél.
Kedves # 19!
Azzal az álláspontoddal egyetértek, hogy a Gripen jó vadászgép.
Válaszod azonban hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Persze lehet én tudom rosszul a dolgokat, bár idestova 25 éve foglalkozom haditechnikával.
Na lássuk:
1. Izrael mikor és melyik háborúkban (balesetekben?)vesztett 80 F-16-ost?
2. Egyiptom ki ellen és mikor vett részt "határcsatározásokban" F-16-tal? (Amit csak az Izraellel kötött különbéke után kapott meg...)
3. "Görög Delta Dartok"... A Delta Dart - teljes nevén Convair F-106 Delta Dart - egy 1959-ben hadrendbe állított amerikai elfogó vadászgép volt (gy.k. bombázók elfogása, nagy sebesség, a légiharc nem erőssége), az USA-n kívül nem alkalmazták. Tehát a görögök sem.
4. A venezuelai F-16 veszteségekről is linkelhetnél forrást. (Balesetek? Az minden típussal előfordul.)
5. 1982 környékén az izraeliek zömében szíriai MiG-21 és MiG-23-asokat lőttek le. MiG-17?
6."Ha én döntöttem volna és F-18-ast vettem volna." - mivel épp az üzemeltetést taglalod, furcsa, mert az F/A-18 -é drágább az F-16-énál.
7. Abban egyetértünk (végre), hogy a Gripennek még nem volt lehetősége bizonyítani harcban. Így ebből a szempontból nem fair összehasonlítani az F-16-tal.
8."Egy Gripen úgy elintézi az F-16-ost, mint a taknyot." - ez puszta vélemény. Te sem, én sem tudhatjuk. Nem volt rá példa.
9. A Mig-21 Lancer (Románia) szerintem is csak egy "tuninglada". Mai versenyzőkkel nem léphet ringbe.
10. A szomszéd országok légierőit hasonlóképpen látjuk.
11."Milyen jó, hogy legalább ennyi van." - mármint 14 Gripenünk. Kevesebb rosszabb lenne. Matematikailag egyetértek. Légierőnek viszont keveslem. Ez inkább csak amolyan légi-rendészethez elég.
12. A Magyar Gripenek fegyverzete:
Sajna itt is kénytelen vagyok kötözködni.
Azt írod: "AIM 120D BVR légiharc rakéta van rendszeresítve, ami igen modern, egyel fejlttebb AMRAAM is van csak az kétszer annyiba kerül"
(Amúgy a BVR - beyond-visual-range "látóhatáron túli"-t jelent.)
Az a baj ezzel, hogy az AIM-120-at hívták eredetileg AMRAAM-nak (Advanced Medium Range Air to Air Missile, azaz „fejlett közép-hatótávolságú levegő-levegő rakéta” a fejlesztése során).
A hadrendbe állításkor kapta az AIM-120 típusjelet.
Tehát a kettő ugyanaz.
Ebből a Gripenekhez nem a "D", hanem az AIM–120C–5
változatot (40 darabot) rendszeresítettük.
Az AGM-65 két változatából (G,H) 20-20 darabot vettünk.
Egyik sem egy háborús mennyiség.
13. A Gripen radarja (PS-05/A) nem AESA rendszerű,azt (SELEX Galileo Raven ES-05) majd csak a következő generáció (NG) kapja meg azt .Jelenleg a Gripen DEMO-ban tesztelik.
Még szerencse, hogy nem vagy "fotel katonai szakértő".
Kérlek ne vedd sértésnek!
Nem akartalak kioktatni,de nem bírtam ki, hogy ki ne javítsalak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!