Magyar fiatalok! Ti szivesen mennetek sorkatonasagra?
En nem elek Magyarorszagon ezert nekem mennem kell majd egy ket napos kivizsgalasra (kötelezö) ahol eldöntik,hogy alkalmas vagyok-e vagy nem es ha alkalmas vagyok akkor kötelezö lesz 6 honapra bevonulnom az iskola utan.
Sokak szerint ez nagyon rossz,de en nem tartom olyan rossznak. Ti hogyan allnatok hozza ? Mi a véleményetek erröl ?
17F
Mikor 18-20 éves voltam akkor én is sajnáltam, hogy nem lehetek sorkatona. De ma már azt mondom, hogy az a 6-9 hónap bohóckodással (mert a 90-es években az volt) teli időt jobban is el lehet tölteni.
Egyébként tippelhetek? Ausztriában élsz?
Nem szúrod el vele a legjobb éveidet, ez nem olyan, hogy bevonulsz és évekig nem is látod a családodat :D
Hétvégékre kapsz eltávot meg minden. Ha olyan lenne mint amit faterom mesélt akkor azon kívül, hogy hasznos is, mert a sok nyominak fegyelmet tanít, nem lesznek ilyen kis EMO-s csírák, álmosfejű nyomi hippszterek, és ezen kívül k.rvajó buli is egyben. Teljesen más mint a hivatásosoknak, azoknak kemény, normális kiképzésük van, mivel hivatásnak választják a honvédelmet, viszont aki csak 1-2 évre kerül be annak ez felesleges, meg anyagilag meg se éri. A sorkatonákat katonai szlengben "bokorugrók" nak nevezik, full ócska kiképzést kapnak, csak a leg alapabb dolok alapjait tanítják meg. Voltam egy háromnapos katonai táborban, ahol helységharcot tanítottak,
( http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_ve..
hazamentem kérdeztem fatert, h nekik ilyesmiből mit tanítottak, mondta, h semmit, 1 hónap volt a kiképzés összesen.
Az is kizárt, h sorkatonákat küldjenek külföldre, külföldi misszióba amúgy is csak olyanok mennek akik arra önként jelentkeznek, és hivatásosoknál is külszolgálatra túljelentkezés van,szóval kizárt, h gagyi sorkatonákat küldjenek.
Ezen kívül viszont azért egy minimális honvédelmi képzettséget azért ad, ha 10-20-30 év múlva akármi gebasz is lenne, illetve összehozz az embereket, olyanokat akik amúgy az életben ha nem találkoznának, eloszlatja a sztereotípiákat. Fater mesélte, hogy ők anno a vidékieket ilyen parasztoknak tartották akik hülyék, és a honvédségnél meg csomó vidéki, mindenféle icipici faluból jött embert megismertek, és megváltozott a véleménye.
Ezen kívül meg olyan sztorikat mesélt, annyit ökörködtek meg csináltak hülyeségeket bent, összeségében ha valaki nem életképtelen akkor annak nem lehet a sorkatonaság egyáltalán megterhelő, semmi nagy elvárásuk nincs, ócska kiképzés, de azért mégis csak valami, hétvégén hazamehetsz, talán 1 hónapig a kiképzésen nem, de hát felnőtt ember nehogy már ne bírjon ki 1 hónapot a mamikája nélkül, külföldre biztos, h nem vezényelnek, nyilván csak akkor ha Mo közvetlen veszélybe kerül és még a sorkatonákra is szükség van, de hát ilyen esetben meg úgy is elkezdenék a sorozást és ugyan ott tartunk, csak így legalább azonnal elérhető és valamennyire kiképzett tartalékosok állnak rendelkezésra.
Régen a sorkatonaság kb ugyan úgy beletartozott az emberek életébe mint a középiskola, sztem azokat az éveket se dobná ki senki, kb ugyan így a sorkatonaságot is, mondom, ne úgy képzeljétek el, h ott rambókat képeznek :DD kb olyan mint az angyalbőrben című sorozatban, csak azért tankokat mégse köttök el :D
Semi kedvem nem lene fél éveet szivni egy táborba. Egy kőtelező ki képzés alkalmábol nem tanitanak repűlőt vezetni amugy is kevés gépunk van . A háborukat meg a levegőbe vivják. Egy gyárat akár 2éves kiképzésen részt vet 100 gépuskás katona is védheti atol egy repűlő lazán egy féltonás bombát rádon egy pilótával .
Csag gerila háborukra jok viszont akor már érdemeseb meg adni magunk mint tiz évig bujkálni és szivatni a megszálókat mikőzbe nem lene egy fegyver gyárunk se csak olyan felszereltség mint az alkaidának van.
Egy csómó kedvetlen alig képzet katonát kapnánk a sorkatonaságal. Elenséges vezetők likvidálására alkalmatlanok lenének de egy tankot is kétséges hogy vezethetnének.
Az elenséges gerila csapatok megsemisitésére meg teszik a komandósok is szépen egyesével. Nincs olyan hogy tőb ezres csapatok álnának egymásal szemben mamár max tankokal de semikép nem gyalogosan . Ez erődőket gyárakat irányitó kőzpontokat mind lőhetik a levegőből is azoknélkul meg használhatatlanok a sorkatonák.
30 év mulva meg a legerőseb országoknak 6.ik generációs vadászgépei lesznek már most fejlesztik tervezik őket a repőlőgép gyárak. Meg drónok . Szabotás akciókhoz meg nem kellenek tőb száz ezren.
Nem tudom hogy egy moder háborúba hogy lehet ne használni egy csomó alig képzet embert kisegiteni ládát pakolni főzni meg mindenki alakalmas ere van is hadlktelezetség ha baj tőrténe. DE harcóló egységként használhatatlan lene.
Hétszer voltam sorozáson. Akárhányszor összeverődtünk 30-40-en, mindenki azon küzdött hogyan ne legyen sorkatona. A tuti igazolások, papírok kézben, az egyhelyben futók a vérnyomásmérés előtt, az őrültet eljátszók, a heil hitlerrel köszönők, sok mindent láttam, hogyan akarják kikerülni, hogy 9 hónapot ellopjanak az életükből. Nagyon kevesen voltak, akik örültek, hogy mehetnek, kicsit többen, akik beletörődtek, de a háromnegyede azon volt mindig hogy megússza.
A rendszerváltás után eléggé felpörgött az élet. Régen nem volt gond kiszakadni egy két évre az életből, aztán mehettél 40 évre a gyárba, de 90 után már nem egészen ez volt. Vagy vállalkozása volt az embernek, vagy családfentartó volt, vagy olyan tagja egy mikroközösségnek, ahonnan nem lehet kiszakadni. Ez mára még inkább így van. Azt gondolom, hogy feszesebb, kiélezettebb lett a világ, nem fér bele, hogy az ember élete hajnalán eltinglitanglizzon egy évet (ahogy előttem írták) wc pucolással, sorbanállással, szaladgálással.
Nem, ahogy itthon müködött! Még a svájci mintájú el is menne, de az biztos, hogy itthon ahogy müködött annak nem sok értelme volt. Részben az alapok tanulása nem lenne hátrány, de bohóckodás, idõpazarlás, szeszkazán tisztek nélkül.
Meg aki netalán dolgozik annak meg abszolút nem hiányzik, a selejt az meg ott sem lesz jobb, ez régen is így volt!
Nem igazán szeretem amikor megkeseredett, fontoskodó, primitív emberek parancsolgatnak nekem.
Szóval nem szívesen mennék.
"Az en ismeröseim örülnek,hogy mehetnek a katonasagra es megtanulhatjak,hogy hogyan kell fegyvereket összerakni."
Tök jó, de ez is inkább álmodozás, nem sok fegyver lesz nálad, ellenben sokat fogsz futni... Nagyon sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!