Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mi az oka annak hogy a második...

Mi az oka annak hogy a második világháborúban nem vetettek be vegyi fegyvereket?

Figyelt kérdés
Bármelyik félből kinézném hogy bevetne, az usa használt is Vietnamban, az első világháborúról nem is beszélve.Ott a lövészárkokban állandóan gáztámadást indítottak egymás ellen.

#II. világháború #vegyi fegyver.gáztámadás
2012. ápr. 25. 20:29
1 2
 1/11 yossarian44 ***** válasza:
51%

Mert akkor még volt egy egyezmény, hogy ilyet nem használnak.

Persze, mindenkinek volt tartalékban, arra az esetre, ha a másik használná, akkor elkezdik ők is. Leginkább ez tartotta vissz a harcoló feleket, nem egy papír.

2012. ápr. 25. 20:31
 2/11 anonim ***** válasza:

Németországnak több tonna mérges gáza (ideg méreg) volt amiért nem vetette be:

Amiért ma az atombombát (se fissziós se fuziós-at) sem használják, mindenkinek van. Tehát ha bevetik a másik fél is beveti, tehát előrébb senki nem jutott csak annyi, hogy onnantól gázálarcba, vegyvédelmi cuccba kell harcolni ami feltételezem nem túl kényelmes :)

2012. ápr. 25. 20:36
 3/11 anonim ***** válasza:

Hát lehet volt egyezmény is...

de ugye az nem sok vizet zavar, csak egy papír, ugye foglyot sem volt szabad lelőni kínozni...

tehát az egyezményekkel k annyit letehet csinálni hogy puhára gyűrték őket.

2012. ápr. 25. 20:38
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Adolf Hitler az I. világháborúban (Wikipédia):

"A 16. bajor „List” tartalékos gyalogezred őrvezetőjeként (Gefreiter)[1] szinte a háború teljes időszaka alatt futárszolgálatot látott el a nyugati fronton. Feladata az ezredparancsnokság és a fronton harcolók lövészárkai közötti üzenetek eljuttatása volt, gyakran súlyos tüzérségi- és géppuskatűz alatt. 1914 decemberében a Vaskereszt második fokozatával tüntették ki. 1916 októberében az észak-franciaországi harcokban sebesülés érte a lábán; felépülése után, 1917 márciusában tért vissza a frontra. 1918. augusztus 4-én megkapta a Vaskereszt első fokozatát.

Felettesei elismeréssel nyilatkoztak róla, ám bajtársai között nem volt népszerű a tisztekkel szembeni kritikátlan hozzáállása miatt, melyet így jellemzett később, a sörpuccsot követő 1924-es per során: „A feletteseket tisztelni, senkinek nem ellentmondani, vakon engedelmeskedni” (németül „Den Vorgesetzten achten, niemandem widersprechen, blindlings sich fügen”).

Nem sokkal a háború vége előtt, 1918. október 14-re virradó éjjel, egy brit mustárgáz-támadás áldozata lett Werviktől délre, az ypres-i front közelében, melynek következtében átmenetileg elveszítette látását. Rövid belgiumi kezelése után a pomerániai Pasewalkba szállították. Az ottani kórházban érte a háború végének híre."

Egyesek szerint e gáztámadásnak az emléke is közrejátszhatott abban, hogy még a legelkeseredettebb időkben sem engedélyezte a vegyi fegyverek alkalmazását.

Természetesen a tömegpusztító fegyvereknek mindig van visszatartó erejük, ahogy azt az előttem válaszolók írták, de egy személyes tapasztalat azért elég sokat nyomhat a latban.

2012. ápr. 25. 22:17
 5/11 A kérdező kommentje:
És gondoljátok hogy Hitlert vagy Sztálint érdekelte bármilyen egyezmény? Gondolom a civil lakosság szőnyegbombázása is tilos volt, mégse érdekelte egyik felet sem.Vagy akár mondhatnánk az Amerikaikat, gond nélkül bevetették őket később Vietnamban, mai napig torzszülöttek születnek.Az első világháborúban mindennapos volt a használata, a másodikra a technika fejlődése miatt még jobban adott lett volna a bevetése.Sőt gondolom arra sokkal pusztítóbb szereket is kitaláltak.Értem hogy Hitlert megviselte az első világháború de szerintem gyűlölte eléggé a lengyeleket,franciákat,oroszokat pláne ahhoz hogy ne érdekelje a katonáik szenvedése vagy halála.Vegyük például Sztalingradban ha bevetett volna az elején mérges gázt, a technika gondolom elég fejlett volt hozzá(repülők,rakéták esetleg) utána könnyedén bevehették volna a várost.Szerintem ez nagyon furcsa és egyben érdekes dolog.
2012. ápr. 26. 10:34
 6/11 anonim ***** válasza:
76%

A II. világháborúban vetettek be vegyifegyvereket.

Ugyan nem csak olyan formán, mint az elsőben, de még olyanra is volt példa.

A Japán hadsereg Mandzsúriában rendszeresen használt lépfene, pestis, himlő vírusokat a Kína elleni harcokban.

De pl a Ciclone-B is vegyifegyvernek minősül.

2012. ápr. 26. 13:33
 7/11 A kérdező kommentje:
Hát jó de Európában mégsem használták őket, ez szerintem fura.
2012. ápr. 26. 16:29
 8/11 anonim ***** válasza:
Az olaszok Abesszíniában használtak mérges gázokat 1936-36 során.
2012. ápr. 26. 16:40
 9/11 anonim ***** válasza:
Helyesbítem előző hozzáoszlásomat 1935-36 során.
2012. ápr. 26. 16:40
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

ez itt egész jól leírja mi volt:

[link]

2012. ápr. 26. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!