Egy római gyalogos vagy egy keresztes lovag győzne egy 1v1 küzdelemben?
Ez egy teljesen elméleti kérdés, a véleményekre lennék kíváncsi.
Római: [link]
a képen látható fegyvereket, és felszerelést használná
Keresztes Lovag:
A bal oldalon lévő lovagra gondolok.
Najólvan nekem ez már sok...
Nem olvastam még el minden kommentet csak az első párat.
1.a római katona magáért harcol utolsó sorban...a bajtársáért, a sasért harcol.Nem sűrűn vonult vissza egy veterán légió a harctérről...inkább odavesztek...
2.a pilum...
édesbogárkám (már bocsánat) meztelen emberek ellen készült?Láttam bemutatót...nem vagyok egy gyakorlott dárda hajító de még én is átdobtam vele páncél vastagságú acéllapot...
3.mivan akkor ha rövidkardja van az illetőnek?Római jelmondat volt: pár hüvelyknyi hegy többet ér bármekkora pengénél.
Én is hagyományörző vagyok csak én 10. sz-es viking és honfoglaló magyar. A viking 1 kezes kardok kb csypő és comb középig érnek...úgy elvert engem egy barátom egy rövid karddal hogy köpni nyelni nem tudtam.
3.a templomos lovagok jó harcosok...de nem képzett harcosok.
4. A római legionarius nehézgyalogos volt. Azért mert a combját nem védte semmi...pff ha kimozdítasz egy legionariust a pajzsa mögül gratulálok neked...még a csepp és a kör pajzs mögé is nehéz betámadni ha tapasztalt ember használja.
Ez már egy klasszikus legionarius.
5. A kérdésre válaszolva:
1v1be(tételezzük fel hogy mind2-en tapasztalt veteránok)nem tudnám megmondani hogy ki nyerne...a párharcok vajmi kevésbé függnek a felszereéltős arányaiban az emberhez képest.
Viszont...ha már egy centuriányi csapna össze a 2 haderőből...mégha a lovagok lovon is ülnek...esélyük nem sok lett volna szerintem.Pláne ha cohors illetve legio szintén hasonlítjuk őket össze.
A láncos buzogány:
Aki a filmeken nőtt fel az azthiheti ez egy jó fegyver...Ezt a fegyvert CSAK párharcban használták...a 7 levelűt használták helyette.
Fattyúkardot nem lehet hárítani gladiussal:
Dehogynem, még le is lehet fegyverezni.
Kiemelném hogy nem római hagyományőrző vagyok, szóval nem vagyok részre hajló.
A pilum még a pajzsot is átüti ha jól dobják.
A templomosok sem csak és kizárólag fazék sisakot használtak...közkedveltebb sisak a normann sisak a korukban.
Ha gyalog harcol pajzsal akkor meg nem fog másfél-kezeset használni. Az a lovasoknak jó...talpasként fárasztó nagyon.
A lovag páncélzata és fegyverzete (itt feltételezem, hogy bármelyikük bármely, általuk szokványos fegyvert használhatja, tehát a légiósnál gladius, a lovagnál pedig kard, buzogány vagy csatabárd van) és 1v1 -beli kiképzése is fölülmúlja a légiósét, ezért szerintem egyértelműen ő győzne.
"3.a templomos lovagok jó harcosok...de nem képzett harcosok."
Ez nem igaz. A legtöbb lovagot gyerekkora óta harcra nevelték. Nem tudtak úgy ostromgépeket, táborokat építeni vagy olyan fegyelmezetten alakzatban harcolni, mint a Rómaiak, de 1v1 -ben félelmetes harcosok voltak.
ThorgilsX
Remélem azt tudod, hogyan harcolt alapesteben egy római legio?
Az erejük az egységben rejlett. Akárcsak a spártaiaknál, mindenki védte fedezte a maga mellett lévőt, ha felborult a rend végük volt. Egész legiók "tűntek" el így germánok, vagy mondjuk a parthusok elleni harcban.
A gladius pedig nem vívó eszköz. Akármit csinálnak vele a hagyományőrzők. Azzal nem kardoztak. Hanem szúrtak. Következésképpen egy hosszabb kardot használó (és gyakorlott ) harcossal szemben, egy az egyben nincs esélye. Egy centuriának, vagy egy cohorsnak már több esélye lenne. De egyedül mondjuk egy 13. századi fegyverzetű katonával szemben, nem sok esélyük lenne.
Mondjuk 10-ből 8-szor veszítene.
1v1-ben az egyéni képességektől függ legnagyobb részben a párviadal kimenetele, ez egyértelmű.
Ha viszont az a kérdés - és ahogy látom erről megy a vita -, hogy melyiknek jobb a felszerelése illetve a harcmodora, akkor azért lássuk már azt, hogy több mint fél évezred van a kettő között. A "haditechnológia" pedig már akkor is fejlődött folyamatosan. Ha a római légiók hatékonyabbak lettek volna a későbbi fegyvernemeknél, akkor a középkori háborúkat is légiókkal vívták volna.
Az ókori technológiák vajmi kevés szinten maradtak fent.a 10.sz környékén vették elő a templomokból a kéziratokat mint pl a szügyhám stb...
Tény hogy a gladius szúrásra termett...de ettől függetlenül hárítani is lehet vele.
Tény hogy gyerek koruk óta képzik őket...de ezt értsétek úgúy hogy apród...
Az azt takarja hogy sz@rt lapátol és karbantartja a fegyvereket. Továbbá ha a lovagja ráér talán foglalkozik vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!