Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A Brit birodalom a 19. sz-ben....

ThorgilsX kérdése:

A Brit birodalom a 19. sz-ben. Hogy tudott kiállítani ekkora hadsereget?

Figyelt kérdés
Tény hogy a tengeren egy flotta se versenyezhetett velük,de a birodalmukon belül hogy voltak képesek ekkora emberanyagot és hadianyagot előállítani hogy mindenhol legalább 1 teljes hadsereget állomásoztattak ami britekből állt?
2012. febr. 29. 10:42
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Hát pedig, egy katona jobban élt sokkal, mint a nyomornegyedek gyári munkásai... :)
2012. febr. 29. 13:24
 12/16 A kérdező kommentje:
Mondjuk élelmezési gondjai legalább nem voltak általában:)
2012. febr. 29. 13:51
 13/16 Pro Patria ***** válasza:

Úgy, hogy főként elmaradott helyeket gyarmatosítottak. Dél-Afrika, India, Bengália, Egyiptom, Irak, Jamaika, pár csendes-óceáni, és atlanti-óceáni szigetcsoport, az óriási de kietlen Kanada, stb. Ezek katonailag nagyságrendekkel el voltak maradva az angolok mögött, lándzsás, törzsekbe tömörülő harcosok. Gondolj csak bele: Cortez néhányszáz emberrel és párezer indián segítővel semmisítette meg a hatalmas azték birodalmat, a kontinens urát.

Ahogy a britek komolyabb, szervezettebb ellenállásba ütköztek (amerikai függetlenségi háború), nem is tudták megtartani a távoli kolóniájukat. De a Búr-háború is megizzasztotta őket (és éppen akkor, amikor az őslakosok lőfegyvereket szereztek.)

Az egyetlen, ami hátráltathata (volna) a terjeszkedést, az a francia hadsereg, de az - mint tudjuk - sosem a katonai sikereiről volt híres.

Ha a rómaiakat kérdezed: Róma népessége az időszámításunk szerinti első évtizedekben meghaladta az egymillió főt. Csak Róma városának lakossága nagyobb volt, mint egyes népek összlétszáma. Ráadásul a haditechnikai fölényük, szervezettségük és kiképzettségük miatt megint csak könnyen megbírkóztak háromszoros, akár ötszörös túlerővel is.

2012. márc. 1. 02:12
 14/16 A kérdező kommentje:
A római haditechnikát viszonylag jól ismerem, nem is a hadászatukat nem értem hanem az ember anyag "előállítását" és annak tartós utánpótlását nem vagyok képes egyszerűen felfogni. Tudom hogy toboroztak...tudom hogy képezték ki őket...Tudom hogy a Marius féle hadreform után a sereg a szokszorosára duzzadt... de hogy honnan találtak ennyi önkéntest azt egyszerűen fel nem fogom(rómánál).
2012. márc. 1. 14:24
 15/16 Pro Patria ***** válasza:

Mint mondtam, Róma városának lakossága az ókorban önmagában nagyobb volt, mint egy-egy nép teljes lélekszáma. Ez köszönhető volt a vízhálózatnak, kiépített utaknak, modern kórházaknak, társadalmi rendszabályozásnak, egyszóval a fejlett infrastruktúrának. Továbbá minél többen lakják, annál többen születnek is, egyre gyorsabb tehát a populáció növekedése. És persze sokakat vonzott is odatelepülésre a nyüzsgő nagyváros.

Aki a légióban szolgált, egy bizonyos szolgálati idő letelte után automatikusan római polgárjogot, és szerény méretű de művelhető földet kapott, ez rengeteg önkéntest vonzott. És hiába voltak még így is "kevesen" a rengeteg ellenséggel szemben, haditechnikájuknak köszönhetően könnyen féken tudták tartani a barbárokat.

2012. márc. 1. 15:48
 16/16 anonim ***** válasza:
76%

A megoldás kulcsa a szervezésben van. A rómaiaknál is, a briteknél is. Nem az az érdekes, hogy melyik területen, melyik csapattestben hány százalék a "belső" ember. Hanem az, hogy a döntéshozók, irányítók mennyire képzettek és hová húznak, mennyire "vezetik" a csapataikat.

(most ment a TV-ben a Gladiátor című film. Miféle tekintélye volt egy embernek, és honnan szerezte, ha megalázás, meghurcoltatás után, több év múlva, rabszolgaként, egyszer csak azt mondják neki: a légió, amelyet vezettél, a szavadra vár, akár Róma ellenében - hát ez a tudás irányította a világbirodalmak hadseregeit)

2012. márc. 1. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!