Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A Brit birodalom a 19. sz-ben....

ThorgilsX kérdése:

A Brit birodalom a 19. sz-ben. Hogy tudott kiállítani ekkora hadsereget?

Figyelt kérdés
Tény hogy a tengeren egy flotta se versenyezhetett velük,de a birodalmukon belül hogy voltak képesek ekkora emberanyagot és hadianyagot előállítani hogy mindenhol legalább 1 teljes hadsereget állomásoztattak ami britekből állt?
2012. febr. 29. 10:42
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nem állt mindenhol britekből - gondolj csak a szipojokra. De így került sok indiai Afrikába, vagy afrikai Kínába. Amúgy meg az Egyesült Királyságban eléggé megugrott akkor a népesség, 100 év alatt kb. 10-ről 30 millióra növekedett a lakosság.
2012. febr. 29. 10:58
 2/16 4U válasza:
100%

Csatlakoznék az előttem válaszolóhoz. Hangsúlyozva, hogy egyetlen egy óriás-birodalom sem tudta volna fenntarthatóvá tenni terjeszkedését, ha a már korábban leigázott területek lakosságának vagy katonaságának nagy részét nem olvasztotta volna be sajátjába. Lásd, török-hadsereg, római-birodalom, mongol-horda, szovjetunió. (katonai szempontból)

Ezenkívül szociológiai kérdés, hogy a gazdasági felemelkedés, maga után vonzotta a tisztán Brit-lakosság megszaporodását. Vagyis, addig dolgoztak a papák és mamák a kérdésen, hogy lett miből katonai-"emberanyagot" előállítani. :-)

2012. febr. 29. 11:54
 3/16 A kérdező kommentje:
Tudom hogy álltak indiaiakból és a gyarmatok lakosságából álló seregek, de még is annyi hadseregről van szó hogy elnem tudom képzelni hogy volt ennyi emberük hozzá.Ennél a témánál már Rómánál is megakadtam hiszen ott csak az auxiliáris alakulatok voltak a provinciák lakosságából.Amikor 120 légiója volt Rómának...ezek mind római állampolgárok voltak...az 120x 6000ember!!! 720k ember...vagy csak én nem tudom felfogni ezeknek az előállítására szolgáló háttér anyagot?
2012. febr. 29. 12:03
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Igaz.

Ezen túl a nagy gyarmatbirodalom nagy jövedelmet biztosított, amiből nagy hadsereget lehetett fenntartani.

A nagy jövedelemből jutott pénz a szociális ellátásra (akkoriban kezdtek kialakulni a mára már elterjedt állami szociális intézmények), ami emelte az életszínvonalat és a népesedésnek is jót tett.

2012. febr. 29. 12:04
 5/16 A kérdező kommentje:
De angliában nem volt sorkatonaság.Én úgy tudom hogy azt Napóleon vezette be először ebben a korban, és csak ott volt ilyen, meg tán a poroszoknál.A briteknél(olvasásaim alapján[bocsi ez egy eléggé magyartalan szó lett]) a bíróságokra jutott elítéltekből lett a katona,választhattak hogy kötél v haditengerészet v sereg. Továbbá még önkétes alapon volt.
2012. febr. 29. 12:13
 6/16 A kérdező kommentje:
A rómás kommentemhez még hozzá fűzném hogy a provinciai lakos csak a bukást megelőző pár évtizedben lehetett nehézgyalogos(legionarius) és ez az adat(120legio) ha jól tudom a principátus alatt volt ami az első császárság ideje.
2012. febr. 29. 12:15
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Jobb ha tudod, hogy akkor nagyon sokan önként elmentek katonának. Nem úgy volt, mi ma, hogy a fiatalok 99%-a túl lusta volt hozzá, hanem ment, mert katonának lenni egy elismert, kemény, férfias valami volt. Illetve, megfizették, és ha választani lehetett a katonai szolgálat, illetve egy büdös gyárban való robotolás, és putriban lakás között, nagyon-nagyon sokan a katonaságot választották.
2012. febr. 29. 12:28
 8/16 anonim ***** válasza:
Vagy az éhenhalás helyett mentek katonának.
2012. febr. 29. 12:33
 9/16 anonim ***** válasza:
És amúgy vedd hozzá, hogy durván a világ lakosságának, területének a negyede tartozott a Brit Birodalom alá.
2012. febr. 29. 12:38
 10/16 A kérdező kommentje:

Az túlzás hogy megfizették akkor őket.

Köszönöm szépen a válaszokat!

2012. febr. 29. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!