Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaság kötelező volt?

A sorkatonaság kötelező volt?

Figyelt kérdés

Most épp elgondolkodtam azon, hogy milyen sz@r lehetett már 10 évvel ezelőtt. Én tanulni akarok egyetemet elvégezni és nem fegyverekkel játszadozni meg olyan emberek ellen harcolni akikkel nekem semmi bajom csak az idióta vezetőknek akiket mellesleg mind rühellek. :) Tehát milyen volt ez? 18 éves elmúlt valaki bedobták a behívót és menni kellett? Mi voltha valaki nem ment el katonának? Én tuti nem mentem volna. Nem akarok izomagyú lenni inkább tanulok.

15/F

2011. nov. 25. 20:16
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
36%

Kötelező volt?

Igen.

Még kötelező?

Nem.

Akkor meg, mi itt a kérdés?

Lényegében arról van itt szó, hogy a megszűnése, egy folyamat befejezése. Fokozatosan (vagy még jobban) levitték a színvonalát. Azért, sokkal jobban ki lehetett bújni alóla.

Tiszteletre kell nevelni a fiatalságot?

Igen.

A sorkatonaság alkalmas erre?

Nem.

Amúgy meg te, sosem játszottál fegyverrel? Még virtuálissal sem?

A fölösleges harc: igen, kérem szépen, ez van, de egyet ne felejts el - Magyarországnak, idáig senki sem üzent hadat, az elmúlt 20 év alatt. (Simon Perez kijelentéséről tudok ugyan, de ha Magyarországon múlik, hogy mit válaszol erre, mert ez, nem olyan, hogy rátok, rakétákat, bombákat, stb-t küldünk, mert ezt, belpolitikailag is meg lehet oldani, nem kell a hadsereget is bevonni).

Azt meg kell vallani, hogy lehetett volna jobban is megszervezni a sorkatonaságot, de nem volt erre akarat, csak a lezüllesztésére.

Én, szívem szerint, választhatóvá tenném a sorkatonaságot, mert lehet más is, ha egy másik embernek, másak a céljaik. Azt is, jó lenne megoldani, hogy a sorkatonaság után, az embereknek életük is lesz, vagyis nem lesz bizonytalanság (főleg nem lesz hajléktalan az illető).

Amúgy meg, egy idő után, nem nézték azt sem, hogy a behívó ellenére, nem mentél el sorkatonának. Volt más is: nagyon könnyen, alkalmatlannak tudtak minősíteni, csak írd meg úgy a tesztet és kész.

2011. nov. 25. 23:01
 22/39 Mr.Super TNT ***** válasza:
48%

Én katona akarok lenni és én azt mondom ,hogy a sorkatonaság a mai világban egy fölösleges pénzkidobás. Olyan mintha egy lyukas zsebbe tömnénk a pénzt. Az meg ,hogy ráférne a fiatalokra az egy marhaság semmilyen nevelő hatása nem volt az emberek kb. ha 10% megváltozott ,de az se biztos. Annyi ,hogy aki sz*rházi semmirekellő volt az a kiképzés és a szolgálat idejéig jó volt aztán ugyanúgy sz*rházi lett megint. A sorkatonaság az utolsó éveiben már-már kabaré szinten működött én beszéltem rengeteg emberrel mivel én nem voltam sorkatona és az ellátmányi és elhelyezési számlákat ,költségeket is láttam és azt mondom ,hogy pénzkidobás. Egy professzionális reguláris katona felér 5 sorkatonával vagy akár 10-zel is annak ellenére ,hogy a költségvetésük nagyon le van faragva. A mai törékeny béke időbe mindenki csökkenti a létszámot leszerel ,csak a státuszkó megőrzése céljából van az USA-nak ,Oroszországnak és Kínának ,meg még 3-4 országnak.

Manapság csak kis helyi konfliktusok vannak és Európában nincs kilátás háborúra itt inkább belügyi(bevándorlási hullám ,menekültek ,szélsőséges szervezetek) ,piaci(telített a piac ,túltermelés és a gyárak kivándorlása Kínába) és pénzügyi problémák (pénzromlás ,gazdasági válság ,különböző országok rossz gazdasági politikája(pl.Görögország ,Olaszország ,Magyarország(aktuális))

Nincs értelme fölösleges szerintem ,ha jó és hatékony hadsereget akarunk Európába akkor egy egyesített uniós haderő kéne ,a kiképzés és a képzés maradna az anyaországokban ,hogy az egyediségből előnyt lehessen kovácsolni ,de egy forgó rendszeres képzéssel Francia idegenlégió mintájára és annak az alapelveire építve közös haderő lenne ez az én nagy célom és álmom is egyben.

Nagyon sok ismerősöm aki volt sorkatona ilyen nagyon torz alkoholistákról is beszámolt akik még az arcszeszt is itták vagy olyan "vicckatonák" voltak. És mielőtt még valaki azt mondaná ,hogy dehát a katonáknak 200-300 ezres fizetésük van arra én azt mondom ,hogy hülye. A magyar honvédségben szar fizetések vannak egy legénysigi állományos szerződéses kb 75- 80 ezret keres ami minimálbér egy hivatásos őrmester aki tiszthelyettes 110-120 ezret ami a BAZ megyei átlagbér . Engem igaz nem motivál a pénz és egész másért megyek oda ,de ez csak azért van mert nincsen családom nincsenek gyerekeim és ez az álmom ,minden célom ,jövőbeli tervem ehez a hivatáshoz köt és nem kényszerből megyek hanem azért ,mert akarom és szeretném csinálni és bebizonyítom azt is ,hogy katonaként is is ki lehet alakítani boldog kiegyensúlyozott családi életet és felül akarom múlni az előző generációt is. Nem hiányozna a nyakamra 10 olyan ember aki kényszerből be lett sorozva ,mert ha arra kerül a sor rájuk vagyok utalva és nagy felelősség vigyázni mind a fejebvalódra ,mind a beosztottaidra és ,ha valaki valamit csak kényszerből csinál az kockázatot jelent.

2011. nov. 26. 01:45
 23/39 anonim ***** válasza:
6%

"bebizonyítom azt is ,hogy katonaként is is ki lehet alakítani boldog kiegyensúlyozott családi életet"

Na majd itt fog a való világ orrba verni ,mikor az egy csillaggal több "feljebb való el vezényel,hogy megdugja a feleséged.A rendőrségnél már fordult elő ilyesmi,ez alól a katonaság sem hiszem hogy kivétel.

2011. nov. 26. 08:14
 24/39 anonim ***** válasza:

# 22/22 Időpont ma 01:45

Nem csodálom, hogy milyen is a véleményed róla.

Nekem is, ugyanez, de mégis, valamire szükség van.

Azért, valljuk be, őszintén, hogy vannak egyes fiatalok, akik a sorkatonaságot végigcsinálnák, ha lenne. Éreznek elhivatottságot, akkor legyen, csinálják is végig az egészet. Normálisan kell kezelni és csak, azokat kell besorozni, akik tényleg ezt választanák. Igenis, legyen meg a színvonala, ami egy sorkatonaságnál lehetséges.

2011. nov. 26. 08:24
 25/39 anonim ***** válasza:
53%

Igen, kötelező volt. De téged úgysem nem vittek volna el. Pszichológiailag alkalmatlam vagy katonai feladatok elvégzésére. Az ilyen mentalitású emberekre nem nagyon lehetett rábízni semmit, teljesen hasznavehetetlen lettél volna a parancsnokod(ez által a Honvédség/az ország)számára.(katonai szempontból)

Az meg hogy az öregebb sorkatonák, vagy egyes tiszthelyettesek miként szívatták az újoncokat, b@szottul nem tartozik a honvédelemhez. Én példaul az efféle viselkedést nem is tűrtem el, csak ha értelme volt.(értsd: nevelő célzattal alkalmazták)

2011. nov. 26. 08:34
 26/39 anonim ***** válasza:
38%
Nehogy azt hidd, hogy nem lehetett kibújni alóla, én megvagdostam egy kicsit a csuklómat, és rögtön pszichológiailag alkalmatlan lettem :) Ennyi.
2011. nov. 26. 09:06
 27/39 anonim ***** válasza:
92%
Sok cigányra ráférne a fegyelem.
2011. nov. 26. 09:47
 28/39 anonim ***** válasza:
100%

"Most épp elgondolkodtam azon, hogy milyen sz@r lehetett már 10 évvel ezelőtt. Én tanulni akarok egyetemet elvégezni és nem fegyverekkel játszadozni meg olyan emberek ellen harcolni akikkel nekem semmi bajom csak az idióta vezetőknek akiket mellesleg mind rühellek. :)"

Figyelj. Először is attól még mehettél egyetemre, mert sorkatonaság van. Ha jól tudom akik sikeresen felvételiztek egyetemre nem lettek addig besorozva amíg el nem végezték, utána meg már mivel diplomások voltak rövidebb ideig, magasabb (tisztes) beosztásban szolgáltak.

"Tehát milyen volt ez? 18 éves elmúlt valaki bedobták a behívót és menni kellett?"

Nem feltétlenül küldték ki azonnal 18 után.

"Mi voltha valaki nem ment el katonának? Én tuti nem mentem volna."

Létezett polgári szolgálat is, fegyver nélkül. Egyébként meg ez nem akarom-nem akarom dolga. Ha elutasítod akkor bíróság és tuti megszívod.

"Nem akarok izomagyú lenni inkább tanulok.

15/F"

Ott nem lett senki izomagyú, nyugodj meg :D

[link] olvasgass, tök jókat lehet röhögni rajtuk. Ilyen jó sztorikért azért még én is bevállalnék pár hónapot (többet semmi esetre sem :D).

2011. nov. 27. 00:22
 29/39 mustafa33 ***** válasza:
100%
Nagyon nem tudod miről beszélsz. Nem mennél? Voltak ilyenek, főleg a jehovisták között. Elítélték, ült egy kicsit, megint behívták, mgint nem ment, megint elítélték, megint ült.... Csak később jött az alternatív - civil szolgálat lehetősége. Háborús időben meg ha nem mész - hadbíróság, statáriumban pedig a lógóst azonnal felkoncolták. Na akkor ne menj! A valamikori megítélés olyan volt, hogy akit nem vittek, aki untauglich volt az a lányoknak sem kellett, mert vagy pipogya, vagy dilis vagy beteg. Szóval nem volt legény. A szociban már az volt a menő aki ki tudta játszani, aki "ügyes" volt, vagy gazdag és le tudott fizetni valakit. Ami a szívatást illeti, ha tanulni akarsz menj egy college-ba, egy elit angol, vagy amerikai egyetemre, ott majd megismered mi az ha "okos, inteligens" emberek szivatnak. Az lesz ám az igazi szívatás és megalázás. Mert igen, szivatnak a bunkó őrmesterek is, de inkább a bunkó öregek. A szociban a rang tervezett volt, akár hülye voltál akár nem, ha tervezet rangod volt, azt megkaptad. Ez szovjet mintára volt. Hogy volt e értelme hadászatilag? Egy mai amerikai típusú háborúban (precíz bombázás, stb. ) nem nagyon kell klasszikus katona, inkább olyn kommandós típusú gyilokrobot. De hogy is megy akár olyan Afganisztánban? Mezítlábas ellenállók drótcsövű puskákkal feltartóztatnak egy intervenciót? Ha támadó vagy más mint ha védekező lennél. De mi van egy olyan háborúban mint ami Izrael és valamelyik szimszédjával lenne? Izuraelben a lányok is sorkötelesek. Mi van olyan háborúban mint a jugoszláv háborúk voltak? És az csak most volt? Vágóhídi birkaként vágnák el a nyakatokat, mert fegyvert fogni nem tudnál. A horvát falvakat vadászpuskákal védték a falu férfiai. De ők tudták mit kel csinálni. Te mihez kezdenél egy AK-val? estleg bukónak használnád a kondiban kigyúrt izmaiddal. A sorkatonaságnál sok feleslegességet csináltak, de annak is volt valami haszna. Ha más nem megtanultál krumplit pucolni. De ami fontosabb, tisztelet ide vagy oda, az csak kikényszerített tisztelet volt. De megtanultuk az önuralmat, a parancs teljesítést akár tetszik akár nem, a közösségi életet, a magadra utaltságott egyszerre a csapatszellemmel, a másik iránti fellelőséget és a túlélést (nem Rambó módra) legalsóbb pozícióban. Én munkaszolgálatos voltam valójában, hivatalosan nem annak hívták, de legalább megtanultam a kétkezi meló is. Voltam ott kőmüves, ács, buldozérista. Később búvár, bár úszni ma sem tudok. De ez a szoci hadsereg anomáliája volt. Állandóan őrségbe jártam egy lőszerraktárhoz. Ma is szeretek éjszaka egyedül kószálni az erdőben. Te lehet hogy betojnál egy bagolytól. Ilyen.
2011. nov. 27. 00:59
 30/39 anonim válasza:
72%

"A szocializmusban szabadság volt. Tehát aki egyetemre járt, annak nem volt kötelező a sorkatonaság"

nem tudom hol élsz. Édesapámnak 2 diplomája van, és kétszer volt behívva katonának. tehát nem volt szabadság.

2011. nov. 27. 12:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!