Ha valaki a besorozást megtagadja azzal mi történik?
Ezen mindíg gondolkoztam.:D
Ha mondjuk Magyarország háborúba kerülne valakivel akkor minden 18. életévét betöltött fiúnak is küldenének sorozó levelet?
De a lényeg (nem rám vonatkozva írom, csak érdekel, még mielőtt vki belekötne) ha valaki mondjuk nem akar katonának menni, nem akar harcolni vagyis magyarul megtagadja a besorozást azzal mi történik? (most azon kívül hogy elráncigálják, bár azt nehezen oO)
Mert ugye az általános hadkötelezettséget megszüntették, ergó katonának az megy aki akar, tehát nem muszály mindenkinek 18-tól 20 éves korig katonáskodnia. (szerintem jobb is....)
Na a lényeg :
××××××××××××××××
Mi történik azzal a mondjuk 19 éves illetővel aki megtagadná a besorozást, mert nem akar meghalni, stb pl egyetemen akar tanulni VAGY szerinte alkalmatlan a katonáskodásra, nem tudna emberre lőni stb....
És egyebek.
Szerintetek?
(előre szólok, kötekedőket nem szeretnék, hogy "jaaaj az haza árulóó" stb stb....mert teljesen megérthető indokokat írtam le.....és NEM rám vonatkozik a kérdés, csak érdekelne...)
A hadkötelezettséget nem szüntették meg,és ha jól tudom,60 éves korig tart,csak a kötelező sorkatonaságot.
Háború esetén,aki megtagadja a parancsot,azt előállítják, és Hadbíróság elé állítják.
A legrosszabb esetben főbe is lőhetik.
Renkívüli időszakban, minősített helyzetben "általános országvédelmi kötelezettség" van érvényben. Elrendelik az összeírást, a sorozást, és a kiképzést.
Aki nem teljesíti, azt a hadbíróság előveheti, és viszik erővel, ha máshogyan nem akar menni.
Kimegy érte lakásr, címre a katonai rendész, és elviszik, vagy bárhol elkapják, viszik.
Főbe lőni azért nem tennék, azért az eléggé durva kategória, hogy minden nélkül csak úgy bumm.
És olyannál, ami közvetlen nem érinti Magyarországot?:) Pl ha az USA háborúzna mondjuk Oroszország ellen, és az EU az USA szövetségese lenne (+ a NATO)
"Ha mondjuk Magyarország háborúba kerülne valakivel akkor minden 18. életévét betöltött fiúnak is küldenének sorozó levelet?"
Igen, elsőként a katonaviseltek és a fiatalabb korosztály kapná meg.
"De a lényeg (nem rám vonatkozva írom, csak érdekel, még mielőtt vki belekötne) ha valaki mondjuk nem akar katonának menni, nem akar harcolni vagyis magyarul megtagadja a besorozást azzal mi történik? (most azon kívül hogy elráncigálják, bár azt nehezen oO)"
Valószínűleg tarkónlőnék. Hadiállapotban nem túl nagy divat a bebörtönzés mert kell a hely a hadifoglyoknak. És mivel nem is kis számban lennének ilyenek senki sem akarna még velük is vesződni.
"Mert ugye az általános hadkötelezettséget megszüntették, ergó katonának az megy aki akar, tehát nem muszály mindenkinek 18-tól 20 éves korig katonáskodnia. (szerintem jobb is....)"
Nem törölték el és soha nem is fogják:
70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.
(2) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával határoz, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgár férfiakat - törvényben meghatározottak szerint - hadkötelezettség terheli. Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.
(3) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő.
(4) A természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhetőek.
(5) A honvédelmi kötelezettségről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
"Főbe lőni azért nem tennék, azért az eléggé durva kategória, hogy minden nélkül csak úgy bumm."
Én teljesen egyetértek a főbelövéssel. Ha egy fiatal arra nem képes, hogy háborús helyzetben hadba menjen a hazájáért. Ergo saját magért a családjáért az vesszen. Számomra az lenne ilyen helyzetben a normális, hogy magam jelentkezek a meghívőt sem várnám meg. Egyetem ide vagy oda.
20/F
." Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.
(3) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő."
Tehát kérdező nem muszáj a frontra menned ,polgári szolgálatot is teljesíthetsz.
'Én teljesen egyetértek a főbelövéssel. Ha egy fiatal arra nem képes, hogy háborús helyzetben hadba menjen a hazájáért. "
Ki mondta hogy a hazádért?
Ha megszavazza a kétharmad arabokat [izé.. perzsákat] mehetsz irtani Iránba.....Akkor is olyan nagy lelkesedéssel mennél....
/
Kimutatások szerint életveszélyes helyzetben is csak az emberek negyed hajlandó embert ölni .Ergo a besorozottak kétharmada [mivel feltételezem hogy a nőknél nagyobb arányban fordul ez a "betegség" elő] meg sem merné húzni a ravaszt.Így csak tökéletes áldozatok lennének a fegyverzetük meg hadizsákmány.ha másra nem is beolvasztani jó lesz az ellenségnek.
Tehát szépek a hazafias gondolatok ,de aki hazájáért [vagy bármi egyébért nem hajlandó gyilkolni ] azt lőjük agyon.?
Mellesleg a kisebbségi probléma is érdekes lenne a hadseregnél .Hogy felfegyverezzük-e a cigányokat?
Én véleményem szerint nem adnék fegyvert a kezükbe ,de majd ez is elválna kritikus helyzetben
Magyarország nem rendelkezik túl sok bevethető fegyverrel ,így egy általános besorozásnak semmi értelme nem lenne mivel a lakosság nagy része használhatatlan,de a maradékot se biztos hogy fel tudjuk fegyverezni
.Ha mégis sikerülne akkor is egy elavult fegyverzetű viszonylag kis létszámú sebtében kiképzett seregünk lenne amit egy háborúban lesöpörnek a föld színéről 1-2 hónap alatt .
Számomra az lenne ilyen helyzetben a normális, hogy magam jelentkezek a meghívőt sem várnám meg. Egyetem ide vagy oda."
Számodra, szerencsére a legtöbb ember nem rendelkezik ilyen kamikaze hajlammal,hogy egy reménytelen háborúban kinyírassa magát,hogy a túlvilágon döngethesse a mellét hogy ő fasza csákó volt .....
Magyarország jelenleg semmilyen háborúra nem áll készen senki ellen....[Talán a Zöld foki szigeteket levernénk.....]
„Én teljesen egyetértek a főbelövéssel. Ha egy fiatal arra nem képes, hogy háborús helyzetben hadba menjen a hazájáért. Ergo saját magért a családjáért az vesszen. Számomra az lenne ilyen helyzetben a normális, hogy magam jelentkezek a meghívőt sem várnám meg.”
Mert húszéves vagy és azt látod az egészből, hogy elmész a háborúba és te leszel a nagy hős, aki megmenti az országot. Akinek már kicsit több esze van, az nem fogja sok értelmét látni annak, hogy azért, mert pár politikus összeveszett, elmenjen olyan külföldieket gyilkolni, akik szintén nem akarnak háborúzni, csak kényszerítik őket.
„Kimutatások szerint életveszélyes helyzetben is csak az emberek negyed hajlandó embert ölni .Ergo a besorozottak kétharmada [mivel feltételezem hogy a nőknél nagyobb arányban fordul ez a "betegség" elő] meg sem merné húzni a ravaszt.”
Ebben annyira ne legyél biztos, lelki alkatban annyira nem különbözik egy férfi és egy nő, utóbbiak csak fizikailag gyengébbek. A családom védelmében szerintem simán képes lennék lelőni a támadót, más kérdés, hogy elvont eszmékért meg politikai hülyeségekért harcoljon az, aki kitalálta.
"Ha mondjuk Magyarország háborúba kerülne valakivel akkor minden 18. életévét betöltött fiúnak is küldenének sorozó levelet? "
Biztos hogy nem, még egy totális háborúban sem soroznak be mindenkit. A hadseregnek szüksége van ellátmányra is, amit meg nem lehet csak nőkkel és gyerekkel előállítani. Különben is a teljes hadrafogható népesség itt olyan másfél milla körül mozog, ekkora hadsereget pedig mi sosem tudtunk fenntartani.
Ez a dolog meg, hogy a sorozottak nagy része nem lő emberre dolog meg szerintem csak addig működik amíg nem lőnének rá és nem lenne veszélyben az élete :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!