Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mások is úgy gondolják, hogy...

Mások is úgy gondolják, hogy a Tigris volt a 2. világháború legjobb tankja?

Figyelt kérdés
Én nem vagyok benne biztos.
2009. ápr. 24. 20:22
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
Dehogyis, mindenki tudja, hogy a Königtiger volt a non-plus-ultra, bár kétségkívül féltek tőlük mint a tűztől... A párduc egyébként jobb volt a ruszki fronton, a nyugatin a Tigris volt az úr. Sajnos a Königtiger elkésett... pedig ha 43-ban van belőle úgy háromszáz...
2010. máj. 10. 17:16
 12/26 einsklein ***** válasza:
60%
A tigris egyáltalán nem volt a 2. világháború legjobb tankja. Mint előbb már írták bonyolult, precíz, túlságosan szervízigényes konstrukció. Lövege komoly tűzerőt képviselt, de a tigris I páncélzata már '44ben sem számított olyan leküzdhtetlennek. A tigris II ugyanaz mint elődje, annyi eltéréssel hogy a pozitív és negatív tulajdonságai közti szakadék még tovább nőtt. A tigris Inek azért lehett több ásza mivel jóval korábban kezdte pályafutását mint utóda. A t-34 nagyon megbízható kiváló konstrukció. ha "meghintették" volna némi német precizitással (pl jó céltávcső) akkor sokkal jobban szerepelt volna a tigrisekkel szemben is. A t-34esek hatalmas vesztesége az oroszok hát elég sajátos (durr a közepébe) harmódjának is tulajdonítható. A tigris azért sem lehetne a legjobb, mivel ha a JS-2 nem is, de a JS-3 már felülmúlta a királytigrist is. A legjobb német páncélos a párduc volt, ami joggal pályázhatna a 2. világháború legjobb harckocsijának díjára. erős páncélzat, megfelelő mozgékonyság, kiváló tűzerő. A korai típusoknál gyakoriak voltak a műszaki gondok amit a háború vége felé már nagyrészt kijavítottak. De hogy a legjobb volt e az összes közül? Jó kérdés. Ha egymással szembe találná magát egy párduc és egy t-34 én a párducra szavaznék.
2010. júl. 18. 19:58
 13/26 anonim ***** válasza:
Sztem pedig igenis a Tigris I volt a legjobb. Ugyan sok gyermekbetegséggel küzködött, de más tankokkal beleértve a Párducot még csak meg sem közelítette azt az eredményt amiket a Tigrisekkel harcoló alakulatok tudtak felmutatni. Papíron lehet sok tank jobb volt nála, de ezek a harcmezőn egyáltalán nem bizonyosodta be. Az Is-3-al ugyan tényleg a páncéltest kialakításában rengeteg újítást mutatott fel, de közel sem volt jobb mint a Királytigris sőt igazából gyengébb is volt mert még mindíg azt az elavult 122mm-es löveget alkalmazták benne mint az Is-2-ben. Az elavultat nem úgy értem, hogy nem volt nagy a páncélátütő képessége hanem úgy, hogy nagy távolságra pontatlan volt (nemcsak a rosz optika miatt), de még tűzgyorsasági is iszonyat lassú volt és még a lőszerek is túl nagyok voltak, hogy megfelelő mennyiséget pakoljanak be az amúgyis szűk páncéltestbe ráadásul osztottak is voltak és még a németek által nagy sikerrel alkalmazott volfrámmagvas lőszert se terveztek hozzá. Sokkal ésszerűbb lett volna az Su-100-ban is alkalmazott 100mm-es löveget alkalmazni ami nagyobb páncéltörő képességel rendelkezett és még gyosrabban is lehetett vele tüzelni. Sokan nem veszik figyelembe a harckocsik összehasonlításánál az időt. Pedig ez talán az egyik lefontosabb szempont. A Tigris I ennek köszönheti, hogy a legjobb lett mert 1942-ben jelent meg és ez volt az első igazi modern nehézharckocsi. Ugyan a KV tankok már akkor rendszerben voltak, de nem túl erős lövegük miatt nem lehet őket "moderneknek" nevezni.Ezért a Tigris I minden harckocsi közül a legjobb volt mivel már a Párduc előtt 1 évvel rendszerbe állították és az oroszok is csak 2 év elteltével tudtak hasonló erejű nehézharckocsit kiállítani a szövetségesekről nem is beszélve. Az Is-3 pedig a II. világháború szempontjából ezért nevezhető "csúfos kudarcnak" mivel hiába volt rendkívül erős ha egyszer későn érkezett meg. Később viszont vitathatatlanul az egyik olyan harckocsi lett ami a legnagyobb hatást gyakorolta a harckocsifejlesztésekre. Viszont a németeknek tervben volt a Panzer IX és Panzer X harckocsik amik már teljesen lekerekített formával kerültek volna gyártásra és ez a kialakítás még az IS-3 kialakítását is messze megelőzte. Viszatérve a témára sztem a Tigris I volt a legjobb, de ha valaki ezzel nem ért egyet szíve-joga.
2010. júl. 19. 19:10
 14/26 einsklein ***** válasza:

Az nem lehet érv a tigris mellett, hogy a hasonló kategóriájú ellenfelei később jelentek meg a harcmezőn.

Valóban gyatra volt az IS-2 tűzgyorsasága, kevés volt a lőszer (28db)valamint a löveg is hamar felforrósodott. Régi lőszereket lőtt. Lövege 1000m-ről 160 mm páncélt ütött át. Ekvivalens páncélvastagsága a tornyon 160mm, a homlokpáncélon pedig 240mm. Kissé alulmotorizált volt.

Az IS-3 esetében a löveget feljavították és új lőszert is terveztek hozzá amivel már 180mm páncélzatot is átütött.

A tigris I-esek az új szovjet nehézharckocsi típusok nagyszámú megjelenésével 5 hónap alatt 60%os veszteségeket szenvedtek. Egyáltalán nem volt tehát sebezhetetlen, de még a korábbi 76m-es páncéltörő ágyúkkal szemben sem. A tigris I '44re végleg elvesztette technikai fölényét, legalábbis a keleti fronton. A tigrisek nagyjából a párduccal azonos sikereket arattak. Az ok, hogy a párducokról mégis kevesebbet hallunk az az, hogy őket a tigrisekkel ellentétben nem reklámozta a propaganda agyonra mint "csodafegyvert". Kezelőiket sem istenítették annyira. Alkalmazásukban is eltértek. A tigriseket nem hadosztályokba, hanem nehézpáncélos osztályokba szervezték, mivel alkalmatlan volt a hadosztályszervezetben való harcra, a hatótávolsága, és mozgékonyságának elégtelensége miatt. A királytigris is hasonló gondokkal küzdött mint elődje: alulmotorizált, hatalmas súly és az ezekből adódó korlátozott alkalmazási lehetőségek. Tűzereje és védelme ezel szemben kiváló volt de ezeknek meglett az ára is. A tigriseken szolgáló katonák is vegyes érzésekkel gondolnak vissza a típusra.

Egy harckocsi a tűzerő, a védettség és a mozgékonyság kompromisszuma, aminek a Páduc leginkább megfelet, ezért szerintem, ha nem is a háború, de mindenképpen a legjobb német harckocsi volt a háború alatt.

Jah és a későbbi harckocsitervezeteket (P IX, P X) nem érdemes felhozni, mivel meg sem épültek és emiatt gőzünk sincs, hogy hogyan szerepeltek volna.

ÉS igen mindenkinek szíve joga eldönteni hogy melyik volt a legjobb. De lényeg hogy a tényeket nézzük!

2010. júl. 20. 20:17
 15/26 anonim ***** válasza:
Sztem pedig igenis fontos érv az idő mert fontos az a szempont, hogy mikor kerül ki a harckocsi a frontra. És a Tigris 1944-ben ugyan tényleg elvesztette a technikai fölényét, de ez nem azt jelenti ,hogy túl is szárnyalták az ellenfelei. A nagyarányú veszteségek meg nagyrészt nem az ellenséges harckocsik számlájára írható hanem a légierő és és a meghibásodások miatt következtek be. Ekvivalens páncélvastatgság pedig nem mindíg mutatkozott meg mert ha minden esetben működött volna akkor az IS-2-őt szemből közvetlen közelről még a Királytigris se tudta volna kilőni. Én sem úgy írtam le, hogy a Tigris kilőhetetlen és tényleg sokat ki is lőttek, de mint már fentebb írtam a Tigris fő ellenfele saját maga volt és az ellenséges légierő. A Párducról ugyan tényleg kevesebbet hallunk, de a hírnév mllé általában eredmények is párosulni szoktak. Igen a Tigriseket nehézpáncélos osztályokba szervezték és ezek az osztályok voltak azok amik messze a legtöbb ellenséges páncélost semmisítették meg. A Párduccal is remek eredményeket értek el, de ebben a Tigris túlszárnyalta és a kézelfogható eredmények azok szerintem amik leginkább számítanak. A Párduc kétségtelenül jobb konstrukció volt mint a Tigris, de azt is figyelembe kell venni, hogy a Tigrist még a háború előtt kezdték el tervezni és csak akkor futtaták fel amikor a németek a T-34-es és KV tankokkal kerülek szembe. Emiatt a siettség miatt lett később a sok gyermekbetegsége. A Párduc már háborús fejlesztés a T-34 mintájára készült, de a Tigris mindenképp egy szükséges harckocsi volt mert a német haderőnek nem csak papíron kellet olyan harckocsi ami legyőzi az orosz tankokat hanem a valóságban is ezért a Tigris gyártása megkerülhetetlen volt. Azt viszont elismerem, hogy lassan, de tényleg át kellet volna térni a Párduc gyártására. Mindenesetre ha tényleg nem a Tigris lenne a legjobb akkor a Panzer IV-re szavaznék mert ez volt az a harckocsi ami a németek fő harckocsija fő igáslója volt ugyanúgy ahogy az oroszoknál a T-34. Megbízható, gyors egyszerű volt a gyártása és a kései típusok már elegendően nagy tűzerővel rendelkeztek, hogy akár az orosz nehézharckocsikat is kilőjék úgyanúgy ahogy az oroszoknál a T-34/85 is képes volt arra, hogy a Tigriseket kilőjék. Egyszóval a Tigris nem volt hibátlan (ahogy más harckocsik sem), de ennek ellenére sztem meltó a háború legjobb harckocsija címre.
2010. júl. 21. 08:12
 16/26 einsklein ***** válasza:

Szerintem teljesen más oldalról közelítjük meg a kérdést.

Én a következőket veszem figyelembe, ha a 2. vh legjobb harckocsiját akarom kiválasztani:

1. a harckocsi technikai paraméterei

2. a típus szereplése a háborúban

Az alapján, hogy a háború melyik szakaszában lépett színre az adott típus, nem lehet eldönteni a kérdést. Már említettem, hogy a háború teljes időtartamára figyelni kell. Attól, hogy a Tigris más nehézharckocsi típusoknál korábban jelent meg, még utána megjelentek a Tigrisnél jobb, használhatóbb típusok is. Attól nem lesz feltétlenül jobb, főként nem a legjobb valami, mert előbb jelent meg. Sőt a tendenciák általában azt mutatják, hogy ha vmi minél idősebb, annál elavultabb. A megjelenés dátuma abból a szempontból lehet fontos (de abból nagyon), hogy a háború milyen stádiumban van és az adott helyzetre milyen hatást tud gyakorolni az új fegyver, valamint, hogy abban a szakaszban milyen típusokkal kerülhet szembe. Tehát sokkal könnyebb eldönteni, hogy a háború egy adott szakaszában melyik típus volt a legjobb.

A harctéri szereplést te is kifejtetted. Igen, a Tigrissel komoly fegyvertényeket arattak. Ezek általában közismertek, amit a "Tigris kultusz" felerősít, sőt gyakran torzít, ami miatt csak a sikereket vesszük figyelembe ,de a kudarcokat nem. Valljuk be, nem sok történetet hallunk a Tigris legyőzéséről. A harctéri szereplésben van azonban egy változó tényező is a legénység, ami miatt a technikai paraméterek vizsgálata az elsődleges. Teljesen mindegy, hogy milyen típust tesznek vkik feneke alá, ha azt nem tudja megfelelően használni. Egy német és egy orosz legénység képzettsége között általában fényévek voltak főleg a háború első felében.

A Panzer IV késői verziói sem voltak igazán sikeresek a szovjet nehéz harckocsikkal szemben. Nem véletlen, hogy a magyar hadvezetés nem vásárolta meg a licencét 1944ben.

Az én véleményem az, hogy a 2. vh legjobb típusa inkább lehetne a Párduc késői verziója, mint a Tigris.

2010. aug. 27. 16:09
 17/26 anonim ***** válasza:
Nagyon jó érvek amiket írsz. Nos igen a Tigris-kultusz sok esetben torzít, de a legnagyobb része nem holmi hungbugokon alapul hanem valós tényeken. A harckocsi megjelenéséről remek példát írtál és egyetértek, de én még kiegészíteném azzal, hogy azért annyiban függ a harckocsi megjelenésének ideje, hogy jobb ha előbb kerül ki a frontra mert akkor a harcokra hosszab távon tud hatást gyakorolni. Ezért is sztem a Tigrisnél egyedül a T-34 gyakorolt nagyobb hatást a harcokra.De a nehéz harckocsik közt ebből a szempontból a Tigris volt a legjobb mert ha a háború vége felé el is vesztette előnyét, de továbbra is a "top" harckocsik között szerepelt. A legénység sztem a legfontosabb tényező és a német harckocsizók voltak a háborúban a legjobban képzettek, de a háború vége felé már a németek fogytában voltak a megfelelően képzett emberekből és már néha kamaszokat is harckocsikba ültettek, hogy harcoljanak és a kiképzésükre sem jutott annyi idő. De a német harckocsik más nemzetek tankjainál jóval jobb körülményeket biztosítottak a személyzetnek a megfelelő munkára mint mondjuk a jól védett, de szűk szovjet harckocsikban és a rádiós felszerelésük is messze a legjobb volt így hatékonyan tudtak kommunikálni ami egy rendkívül fontos tényező mivel a háborúban is a "csapatmunka" a legfontosabb. A Panzer IV pedig ha nem is kirívó, de szép eredményeket értek el a szovjet nehézharckocsikkal szemben a magyarok meg azért nem vásárolták meg mert nekünk a Turán hasonló típus volt és azért a PZ.IV-nél erősebb harckocsira volt szükségünk. (Ezért kezdték a Párduc mintájára építeni a Tas harckocsit) Sztem a legjobb harckocsi abból áll, hogy technikai paraméterek, harctéri teljesítmény, személyzet. Ha az elsőben még meg is bukott a Tigris sztem az uccsó 2-ben magasan a legjobb volt így nekem továbbra is ez a véleményem. Viszont a jó ellenérveknek mindíg tudok örülni :)
2010. szept. 7. 21:18
 18/26 nemethgy válasza:
76%
Szerintem a párduc volt a háború legjobb tankja.Pontos lövege volt.Ezt az ardeneki csata is bizonyíthatja.Amit ugyan az amcsik nyertek meg.
2010. nov. 12. 19:58
 19/26 nemethgy válasza:
100%
Az ISz-2 is kiváló tank volt csak nem tudta összemérni az erejét a német ,,nagymacskákkal".
2010. nov. 12. 20:00
 20/26 anonim válasza:
100%
szerintem a Királytigeris volt a leghatékonyabb páncélos
2011. márc. 10. 21:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!