A 17-18 században nem többet értek volna íjászokkal?
100 képzett íjásszal csatát lehet nyerni a 100 szedett-vedett muskétással szemben.
A probléma az, ahogy egy előttem szóló is mondta : az íjász az képzett harcos volt. A muskétát odaadták Gügye Palika kezébe, megtanították a megtöltését, elsütését. Ez kvázi egy nap alatt sikerült is, mehet a csatába ezrével. íjászt képezni kellett.
Azért nem egy nap alatt képezték ki őket, amikor megjelent a klasszikus muskétás harcmodor(a 18.sz 2. felében)
A muskétásokat igenis kiképezték,és onnantól kezdve végig kiképezték a katonákat.
Már Zrinyi Miklós idejében sőt már előtte is rendesen kiképezték a katonákat. Nem olyan modern "találmány" az alapkiképzés mint hinnénk.
Nem tudom hogy a muskétásokat mennyi ideig képezték/gyakorlatoztatták, azt tudom hogy a Franciák alkamaztak először sorkatonaságot és nekik alig 1-2 max 3om hónap volt a kiképzési idejük és ez Napóleon idejében hátrányt is jelentett a kor más hadseregeivel szemben mert őket tovább képezték.
Egyáltalán nem olyan egyszerű muskétást képezni. A töltés és elsütés tíz lépésből áll amit nagyon gyorsan, nagyon gyakorlottan, álmából felverve is kellett tudnia csinálni, mert ettől függött a tűzgyorsasága és az élete. És maga a muskéta is bonyolultabb szerkezet kissé mint az íj. Egyébként meg a tűzfegyverek épp akkor terjedtek el (16.sz) amikor a jól képzett zsoldos seregek döntötték el a csatákat, a tömeghadseregek kora jóval később jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!