Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A 17-18 században nem többet...

A 17-18 században nem többet értek volna íjászokkal?

Figyelt kérdés
Tehát amikor a mezőn odavezényelnek egy csomó muskétást, lövik egymást, az újratöltés nagyon sok időt vesz igénybe. Arra gondoltam, hogy mivel az íjat sokkal hamarabb újra lehet tölteni, míg az ellenség tölt, én az íjászokkal már végeztem is velük.
2011. szept. 4. 11:32
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Mindegy,miért,de a fejlődésútjába állni nem lehet.Ebből fejlődtek a modernebb fegyverek,napjainkig is.Senkikem tudja pontosan,miértis váltottak,ezt olvasom ki a válaszokból.
2011. szept. 5. 06:59
 12/16 anonim ***** válasza:
Egyszerű fegyverevolúció! Lehet a késői nyilak jobbbak voltak mint a kezdetleges muskéták, de az utóbbiakban bőven volt fejlesztési lehetőség míg az íjakban alig.
2011. szept. 9. 22:45
 13/16 anonim válasza:

100 képzett íjásszal csatát lehet nyerni a 100 szedett-vedett muskétással szemben.

A probléma az, ahogy egy előttem szóló is mondta : az íjász az képzett harcos volt. A muskétát odaadták Gügye Palika kezébe, megtanították a megtöltését, elsütését. Ez kvázi egy nap alatt sikerült is, mehet a csatába ezrével. íjászt képezni kellett.

2011. szept. 10. 10:11
 14/16 ThorgilsX ***** válasza:
78%

Azért nem egy nap alatt képezték ki őket, amikor megjelent a klasszikus muskétás harcmodor(a 18.sz 2. felében)

A muskétásokat igenis kiképezték,és onnantól kezdve végig kiképezték a katonákat.

Már Zrinyi Miklós idejében sőt már előtte is rendesen kiképezték a katonákat. Nem olyan modern "találmány" az alapkiképzés mint hinnénk.

Nem tudom hogy a muskétásokat mennyi ideig képezték/gyakorlatoztatták, azt tudom hogy a Franciák alkamaztak először sorkatonaságot és nekik alig 1-2 max 3om hónap volt a kiképzési idejük és ez Napóleon idejében hátrányt is jelentett a kor más hadseregeivel szemben mert őket tovább képezték.

2011. szept. 10. 12:46
 15/16 hollófernyiges ***** válasza:
84%

[link]

Egyáltalán nem olyan egyszerű muskétást képezni. A töltés és elsütés tíz lépésből áll amit nagyon gyorsan, nagyon gyakorlottan, álmából felverve is kellett tudnia csinálni, mert ettől függött a tűzgyorsasága és az élete. És maga a muskéta is bonyolultabb szerkezet kissé mint az íj. Egyébként meg a tűzfegyverek épp akkor terjedtek el (16.sz) amikor a jól képzett zsoldos seregek döntötték el a csatákat, a tömeghadseregek kora jóval később jött.

2011. szept. 12. 21:15
 16/16 A Szakadék válasza:
A vértesek kiszorították az íjászokat, a számszeríj elég erős volt, de nagyon lassú, nehezítette a manőverezést, nehezítette a közelharcot -> a muskéta és szurony lettek a harcmezők új urai
2015. ápr. 6. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!