Hitler jól ismerte a német történelmet?
Úgy hiszem, nem lehetett túl művelt, már csak azért sem, mert festészetet tanult, viszont sokszor hivatkozott történelmi példákra. (Barbarossa hadművelet - a keresztes hadak vezetőjére emlékezve; vagy mikor meghalt Roosevelt, azt is egy történelmi párhuzammal kötötte össze, miszerint Németország egyszer úgy nyert meg egy vesztésre álló háborút, hogy az ellenséges uralkodó meghalt).
Ezeket vajon ő magától tudta, vagy a környezete (pl: Göbbels) mondta neki?
"nem volt művelt? olvastam egy könyvet amiben az állt hogy jeles volt minden tárgyból, tehát történelemből is"
Hitler egyáltalán nem volt művelt, legalábbis a mai megfogalmazás szerint. Nem úgy dolgozott az agya, mint a legtöbb mai embernek és egyáltalán nem volt kitűzött célja a minél nagyobb lexikális tudás elsajátítása.
Minden információt szivacsként magába szívott, ami érdekelte őt, de ami nem keltette fel a figyelmét, arra rá sem hederített, egyszerűen nem volt képes rákényszeríteni magát, hogy leüljön valami számára érdektelen fölé és bemagolja azt.
És az kacsa, hogy mindenből jeles volt. Rajzból, történelemből, földrajzból például mindig nagyon jó jegyei voltak, de csak azért, mert ezekkel foglalkozott. Említi a Mein Kampf-ban is, pedig ott inkább csak arról esik szó, ami fényezi őt. De azt bevallja, hogy nagyon rossz jegyei voltak azokból a tantárgyakból, amik nem érdekelték őt.
"A vezető pozíciót nem iskolázottságával szerezte meg:)"
Na majd nézz szét egy kicsit a magyar vezetők közt, mielőzz Hitlert kritizálod!
"A vezető pozíciót nem iskolázottságával szerezte meg:)"
Na majd nézz szét egy kicsit a magyar vezetők közt, mielőtt Hitlert kritizálod!
Gondolkozóó - bírom az ilyen válaszolólat, akik "kitalálják" hogy a kérdező "mit akar hallani". Nyilván a kérdésre válaszoló véleményeket akarom hallani. Így a te rendkívül magasröptű kommentedre nem igazán vagyok kíváncsi..
Hitler nem történelemtudásával szerzett hatalmat, hanem azzal, hogy mindenkinek azt ígérte, amit hallani akart. Ebben volt nagymester.
"Na majd nézz szét egy kicsit a magyar vezetők közt, mielőzz Hitlert kritizálod" - Tudtommal egyikük se hozott létre halálgyárakat...
Várom a további válaszokat is, az eddigieket meg köszönöm.
"Hitler jól ismerte a német történelmet?"
Valamelyest ismerte, de nem szakértői szinten.
"Úgy hiszem, nem lehetett túl művelt, már csak azért sem, mert festészetet tanult, viszont sokszor hivatkozott történelmi példákra."
Hitler autodidakta volt és félművelt. Kevés dolog érdekelte, azokba nagyon beleásta magát, és a kortárs megfigyelők szerint kifejezetten értett a színházhoz, operához, zenéhez, építészethez stb.
A politikával sohasem foglalkozott mélyebben. Kezdetben áltudományos és szélsőséges brosúrákat (összeesküvéselméleteket, áltudományos elméleteket) olvasgatott, és az olvasottakból összerakott egy ezoterikus, paranoid, áltudományos elméletrendszert. Később ennek a jelentősége csökkent, az elméletek nem voltak annyira fontosak számára, mint az aktuális gyakorlati szempontok.
"Barbarossa hadművelet - a keresztes hadak vezetőjére emlékezve; vagy mikor meghalt Roosevelt, azt is egy történelmi párhuzammal kötötte össze, miszerint Németország egyszer úgy nyert meg egy vesztésre álló háborút, hogy az ellenséges uralkodó meghalt"
Ezeket a példákat bármelyik érettségizett ember ismeri. A bunkerben Göbbels és Hitler Carlyle Frigyesét olvasta, Frigyes volt az az uralkodó, aki ilyen módon menekült meg. Carlyle Frigyese még nekem is megvan, pedig én aztán végképp nem vagyok történész.
"Ezeket vajon ő magától tudta, vagy a környezete (pl: Göbbels) mondta neki?"
Ha jól tudom, a Carlyle-t Goebbelstől kapta Hitler, de szerintem magától is tisztában volt Frigyes esetével.
A németek egyik kedvenc története, hősi mítosza Frigyes története. Ott van Berlinben a lovasszobra, minden iskolás gyerek tudja, hogy ki az a bácsi, akit ábrázol, és hogyan győzőtt sokszoros túlerővel szemben.
Kérdező!
Biztos lehetsz benne, hogy közületek (Hitler és te) te vagy az ostobább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!