Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért van annyi pénzük az...

Miért van annyi pénzük az amerikaiaknak?

Figyelt kérdés

A kérdés eredetileg úgy szólna:

Miért az amerikai haderő a világ legjobbja?

Nem az, a Közel-Keleten vereséget szenvedtek.

Miért szenvedtek vereséget?

Mert nem váltanak hadelméletet.

Miért nem váltanak hadelméletet?

Mert csupa oschtoba ül hadvezetésben.

Miért csak idióták vannak a hadvezetésben?

Mert másfajtát Amerikában nem találni.

Akkor miért is tartja a 'világ' az amerikai haderőt a legütőképesebbnek?

Mert sok drága fölszerelésük van.

Hogyan lehet sok drága fölszerelésük?

Mert sok pénzük van...

Teccik ééteni?!?... Tehát erre keressük a választ!

2011. máj. 8. 21:13
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:

"Az izraeli hadsereget éppen a hezbollah gyalázta szét néhány éve érdekes módon."

Nem tudok róla, hogy az izraeli hadsereget bárki is szétgyalázta volna valaha, a Hezbollah meg pláne nem. Ha a 2006-os libanoni konfliktusra gondolsz, ott a Hezbollah arcoskodott, cserébe Izrael rommá lőtte Libanont.

2011. máj. 8. 22:16
 12/41 A kérdező kommentje:

Igenis, példának okáért a kézifegyverek zöme amerikai származású (M16-osokon, ColtM1911-eseken keresztül az M113-as pszhkig), amelyeket sajnálnak kidobni, a saját fejlesztésű Galil nem vált be (nem véletlenül nem cseréltek le mindent rá), a CornerShot egy vicc, a Tavorról még nem igazán olvastam semmit.

A Merkavák egész koncepciózusak, főleg a 4-es széria, noha nagyon sok találatot kaptak, nekik viszonylag csekély volt a veszteségük. A sajnálatos ebben az, hogy az IDF páncélos erejének zömét még mindig az 1-es(!), 2-es, 3-as Merkavák adják. Pszh-kban ugyanez a helyzet, néhány Namerrral már rendelkeznek, a zöme M113-as és egyéb holmi. Rakétatechnikájuk kifejezetten említésre méltó (már ami a pct rak.családjukat illeti).

Nem utolsó sorban megismételném, ez nem vélemény kérdése, csúnyán kikaptak a 2006-os libanoni háborúban.

2011. máj. 8. 22:16
 13/41 A kérdező kommentje:

A rommálövés kimerült a lakótelepek és hidak bombázásában, ezt én nem tartom hadászati sikernek, miután az utolsó harccselekményekkel zsúfolt napon csak 250 rakétát lőtt ki a Hezbollah Izraelre, így eléggé "kérdéses", hogy az ezek elhallgattatására irányuló hadművelet "sikerrel" zárult-e. Mint az eset utáni vizsgálat kiderítette, saját berkekben sem, nem véletlenül volt 1-2 áthelyezés is a témában.

Azonban sokkal inkább az egyik emlékezetes ütközetre gondolok, amikor egy domb tetőn lévő települést 50 hezbollah fanatikus sok óráig tudott tartani egy teljes páncélos dandárral szemben, ez pedig azért nem kevés, annak fényében még kevésbé, hogy mindezt utánpótlás és visszavonulási szándék nélkül tették.

*Való igaz, a közel-keleti háború csúnyán kizsarolta az amerikai kasszát - mint bmelyik ugyanilyen konfliktus. Kellemetlen, főleg ha megszámítjuk, hogy ez is sok ráfizetéssel megy (lásd 28 $-os műa. tányérok).

2011. máj. 8. 22:22
 14/41 A kérdező kommentje:
Érdekes párhuzam húzható a mostani USA és a végnapjait élő SzU között, hasonló pénzügyi gondok és afganisztán, mint utolsó(?) katonai megmozdulás.
2011. máj. 8. 22:25
 15/41 A kérdező kommentje:

A "saját fejlesztésű" fegyverek zöme sajnálatos módon mindenhol tettenérhető módon megtalálható a lényegi közösfejlesztés (lásd Merkava motor, ágyú, elektronika; spike elektronika; tavor, galil csövek, stb.).

Az angolokról nem hiszem, hogy sokkal menőbbek lennének, mint az amcsik, ők se nagyon pattognak a KK-en (ráadásul mindent elmond, hogy még egy tisztességes saját kézifegyvert se tudtak kreálni).

2011. máj. 8. 22:53
 16/41 anonim ***** válasza:

"Nem utolsó sorban megismételném, ez nem vélemény kérdése, csúnyán kikaptak a 2006-os libanoni háborúban."

[link]

Hasonlítsd össze a veszteségi listát. A Hezbollah optimista becslés szerint is négyszer annyi embert veszített, mint Izrael.

"Azonban sokkal inkább az egyik emlékezetes ütközetre gondolok, amikor egy domb tetőn lévő települést 50 hezbollah fanatikus sok óráig tudott tartani egy teljes páncélos dandárral szemben, ez pedig azért nem kevés, annak fényében még kevésbé, hogy mindezt utánpótlás és visszavonulási szándék nélkül tették."

Ez könnyen lehet gerilla-hadviselésnél, főleg, hogy civil lakossággal vették magukat körbe, kérdés, hogy mindeközben mennyi kárt tettek az izraeliekben. Gyanítom nem sokat.

"A rommálövés kimerült a lakótelepek és hidak bombázásában, ezt én nem tartom hadászati sikernek"

Ebbe beletartozik a Beirúti Nemzetközi Reptér is, teljes tengeri blokád és légtérzár, majd szárazföldi előrenyomulás. A Hezbollah igazi előnye, hogy nem sajnálja magát civilekkel körülvenni, mivel Izrael kerüli a civil áldozatokat.

Mint mondottam, nem a csúcstechnológiát birtokolja, viszont harctéri tapasztalatban, kiképzés színvonalában nincs párja a világon.

De egyébként nem értem mos, hogy akkor mit is vársz. Kifogásolod, hogy Amerikát tartják a legütőképeseknek, én rávilágítok, hogy nem őt tartják a legütőképesebbnek. Akkor szerinted melyik?

2011. máj. 8. 22:57
 17/41 anonim ***** válasza:

Az I. vh. alatt míg Anglia és Franciaország gazdaságilag belerokkantak a Németországgal vívott háborúba, Amerika adott nekik hadikölcsönöket, amikből megnyerték a háborút, majd az amerikai hitelinjekciótól fellendülő német gazdaság szépen tejelte a jóvátételt az angoloknak meg a franciáknak, akik fizették a kamatokat az USA-nak. Azóta csak dől nekik a lé, ezzel a szerencsés helyezkedésükkel elhúztak lényegében minden ellenfelüktől gazdasági téren.

Szerencséjük volt.

2011. máj. 9. 00:21
 18/41 A kérdező kommentje:

A veszteséglistánál illene megtekinteni a szembenálló erőket is (háromszoros (tízszeres) túlerő a technikai seregnél).

Gerilla hadviselésre hivatkozni elég rossz ötlet, mert a hadviselés, az hadviselés. Ahogy egy okos ember mondta, a háború a szabályszegés művészete, nem róhatod föl az ellenségnek, ha nem rohan fejjel a falnak. És azért ha egy mérföldekkel olcsóbb és hátrányban lévő sereg ilyen sikereket ér el, azt illik legalább megkalapolni (ha nem is értünk egyet vele).

A nemzetközi reptér is kiemelt katonai célpont, gratulálok. A civil pajzsról annyit, hogy az ostromlott településeken civilek nem maradtak - tehát nem jelenthető ki a CP használata, mint mondjuk egy csecsen konfliktus esetén.

A tengeri blokád nem igazán ártott nekik, úgy vettem észre, így nem is igazán értem, miért került a professzionalitások közé.

A civil áldozatok elkerülése tréfás dolog, mint mondtam, a lakótelepi bombázások komoly civil áldozatokkal jártak; Izrael 43 civil halottat vesztett (Libanonban 1200...), 1400 sebesültet (4400), így nem igazán látszik, hogy bmilyen civil érdek szerepet játszott volna a hadműveletekben.

A kiképzés színvonalának magas voltát éppen a saját hadvezetés cáfolta meg a "Tefen 2012" többéves hdg-fejlesztési programmal, amiben fontos szerepet kapnak a kiképzésben megjelenő átalakítások.

Én szeretem, ha valaki jól alátámasztható módon megindokolja a véleményét, de az izraeli hadsereg világ elsősége nagyon gyenge lábakon áll éppen a most fölsorolt részletek miatt. Ha egy ilyen technológiai hdg., magas kiképzéssel és drága fölszereléssel megtámad egy semmitérő csürhét, illett volna egy hét alatt számottevő veszteség nélkül végiggázolniuk az ellenségen - ennek pedig a szöges ellentétét láttuk.

2011. máj. 9. 06:49
 19/41 anonim ***** válasza:

"Miért az amerikai haderő a világ legjobbja?"

Nem biztos, hogy a legjobbja, de a legerősebb és legnagyobb.

"Nem az, a Közel-Keleten vereséget szenvedtek."

Vereséget? Mikor, hol?

Pénzük meg azért van sok, mert megnyerték mindkét világháborút, jók a földrajzi adottságaik (erőforrásokhoz való hozzáférés), egyébként is nagy lakosságú és területű ország stb. stb.

Szerintem a középiskolai tananyagban ez részletesen benne volt, szóval érdemes régi tankönyveket elővenni, nem itt jön majd részletes válasz rá. Vagy ha még kicsi vagy, tanulni fogod később.

2011. máj. 9. 12:50
 20/41 anonim ***** válasza:
32%
A sok háborúból van pénzük és abból, hogy rengeteg országot (köztük minket is) kiszipolyoznak pénzügyileg és még rengeteg alvilági üzletből.
2011. máj. 9. 13:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!