A Néphadseregben általában mennyi idős lehetett egy kiképző őrmester?
Figyelt kérdés
Szerintem 25-30 között. Utána előléptették, nem hiszem hogy lett volna 50 éves közöttük. Valamiért mégis amikor filmekben vagy rajzokon ábrázolják őket, leginkább idősebb bajuszos figuráknak szokták őket mutatni, pedig szerintem ők fiatalok voltakjan. 4. 10:43
11/12 anonim válasza:
Ahogy fent is írják, a tiszti rendfokozathoz főiskolai végzettség kellett volna. Volt akit beírattak és meg is tudta ugrani a lépcsőt s ment tovább zászlósnak, hadnagynak, de a többség nem. Nem is volt rá szüksége, kapott egy biztos állást, szolgálati lakást, mindenféle előnyöket, biztos nyugdíjkilátást stb. így is.
12/12 Alex Fly válasza:
@4: az nem igaz, hogy a tiszthelyettesi ranghoz el kellett végezni a tiszthelyettesképzőt. Ismertem olyan sorkatonát, aki leszerelés helyett továbbszolgált őrmesteri rangban (az viszont tény, hogy a TSZ-es őrmesternek a vállapját nem keretezte ezüstzsinór, mint a hivatásosakét). Mint ahogyan a tiszti ranghoz sem volt feltétlenül szükséges az akadémia elvégzése: valamilyen kitüntetésképpen előléptetve is megszerezhette azt: gyakorlatilag az alhadnagyok mind így szerezték a rendfokozatukat (vagy lefokozással)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!