A Rendőrségben miért csak őrmester a legalacsonyabb rendfokozat, nem pedig közrendőr, ahogy a Seregben a közkatona ?
A Magyar Királyi Honvédségnél és a Néphadseregben volt rendfokozatként Honvéd, de 1990 óta, a Honvédségben Közkatona, Private, OR-1 van.
Átvitt / népnyelvi értelemben használja mindenki, hogy "Honvéd", a Közkatonára.
#5 / solarGyula
Köszönöm szépen a gyors választ, a kérdést le is zárhatom.
Ha nem untatlak, nekünk alapkiken vegyesen voltak az Rf-jeink, volt 4 - 5 hadnagy a kiképzendők között, én őrmesterként kezdtem, és természetesen legénységiek is voltak.
Azért van az hogy a rendörségen a minimum rendfokozat az örmester, mert 1991 ben bevezették hogy rendör csak éretségivel lehet valaki, és ezáltal rendörtiszthelyettesi szakközépiskolát kell végezni ha valaki nappalin végzi, vagy pedig ha valaki már felnőtt korban akar rendör lenni akkor ugyan csak 8 hónapos az iskola, de az éretségi akkor is kell
Anno azért voltak tisztes rendfokozatok is a rendörségen mert nem volt kötelező az éretségi, a Kádár rendszerben bárki lehetett rendör aki írni/olvasni tudott, és nem volt semmi oylan a multjában ami politikailag megbizhatatlanná tette volna a rendszer szemében...
Érthető voltam?.)
Csak megsúgom ,hogy Jan Csermanek idejében a legtöbb rendőr írni ,olvasni ,meg beszélni is alig tudott.
Helyessiirrááásss ???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!