A Néphadseregben általában mennyi idős lehetett egy
kiképző őrmester?
Figyelt kérdés
Szerintem 25-30 között. Utána előléptették, nem hiszem hogy lett volna 50 éves közöttük. Valamiért mégis amikor filmekben vagy rajzokon ábrázolják őket, leginkább idősebb bajuszos figuráknak szokták őket mutatni, pedig szerintem ők fiatalok voltak
50 hogy lehetett? Nem léptették elő? 50 évesen mondjuk alezredes lehetett
tegnapelőtt 11:02
3/12 anonim válasza:
"Nem léptették elő?"
A tiszti ranghoz főiskolai végzettségre volt szükség, amivel a tiszthelyettesek nem rendelkeztek.
tegnapelőtt 11:08
4/12 Mad Max2 válasza:
A rang feltétele a megfelelő iskolai végzetség
tiszt csak ugy lehetet(és most is) valaki ha elvégezte a tisztifőiskolát
tiszthelyettes meg ugy ha elvégezte a tiszthelyetesi szakközépiskolát.
Igy háát, tisztesből, tiszthelyettes csak ugy lehet valaki ha leéretségizik, tiszthelyettesből meg csak ugy lehet valakiből tiszt ha diplomát szerez.
tehát aki elvégezte a tiszthelyetesi szakközép iskolát és nem szerelt le fiatal korában az mire nyugdijba ment is max főtörszörmesterig vihette.
tegnapelőtt 11:09
5/12 anonim válasza:
"max főtörszörmesterig vihette."
Zászlós? Oda sem tudodd feljebb lépni?
tegnapelőtt 11:14
6/12 Mad Max2 válasza:
nem
tegnapelőtt 11:15
7/12 anonim válasza:
Ahhoz mi kellett?
tegnapelőtt 11:16
8/12 Mad Max2 válasza:
A zászlós az se nem tiszhelyettes, se nem tiszt.
A tiszti főiskolán volt külön szak a zászlósoknak.
tegnapelőtt 11:33
9/12 Mad Max2 válasza:
Ma már a zászlós is tiszti rendfokozatnak számít, ha jól emlékszem 1993 óta
tegnapelőtt 11:34
10/12 T. Feri válasza:
Amikor katona voltam másfél évig, nem voltak 'kiképző' őrmesterek, csak őrmesterek, akik mellesleg kiképeztek is, általában szakasz parancsnokként. Voltak középkorúak is, de a többségük nyugdíj előtt állt, és ők vezették az érdemi tűzszerészeti munkákat, ha bejelentés érkezett talált lőszerekről. De a kiképzésben ott voltak az 'öreg' katonák is (2.-3. félévesek), akik szakaszparancsnok helyettesek voltak, és némelyikük szívatta rendesen az újoncokat, sose értettem, miért. Mi főiskola után szintén valami hasonló funkcióban (hallgató szakaszvezető rangban) segítettük a kiképzést az első félév után. A századparancsnokság, és az ezredparancsnokság tisztekből állt, az ezredparancsnok főtiszt volt, és állandóan kiabált.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!