# 2
Gondolom, szerinted 1849-ben és 1956-ban Magyarországon is az oroszoknak volt igazuk.
4. Tehát ha a történelemben egy ország valamelyik háborújában a "rossz" oldalon állt, onnantól minden amit tesz, az rossz...
elég 1 bites gondolkodás
# Kürasszír
1848-49-ben a Habsburgok, és ámblokk az osztrákok (németek) ellen tört ki a forradalom, és vívtuk meg a szabadságharcot. Lásd Petőfi versét / röpiratát.
A megtorlást Haynau és Felix zu Schwarzenberg vezették, erősen kétlem, hogy ők oroszok voltak.
1956-ban Szovjetunió volt, a Szovjetunióban 190 nép, nemzetiség, és etnikum volt, és a megszállt országokban Sztálin személyi kultuszát rendelték el.
A 2022-es háborút hogyan lehet 56-hoz hasonlítani ?
Amerikai politikusok a Téli háborúval, illetve a saját maguk 2003-as Iraki háborújával hozták párhuzamba.
# 6
Hát nem egészen.
A forradalom 1848. március 15-én nem egészen a Habsburgok ellen tört ki, hanem nemzeti célokért, például a polgári átalakulásért. A forradalom vezetőiből megalakult első felelős magyar kormányt V. Ferdinánd, a Habsburg uralkodó nevezte ki és a kormány tagjai pedig hűségesküt tettek V. Ferdinándnak.
1849-ben egy 203 000 fős orosz intervenciós hadsereg érkezett a amgyar szabadságharc eltiprására, az osztrákoknak segítendő.
A Szovjetunió valójában egy orosz birodalom volt, maga Sztálin és Brezsnyev is nevezte orosz államnak a Szovjetuniót.
# Kürasszír
A Honvédség napja sokáig szeptember 29. volt, akkor épp Kikkel harcoltunk ?
Az orosz beavatkozással az a helyzet, a forradalom, és szabadságharc 1848. március 15-én robbant ki, és az oroszok csak 1849. május 9-én avatkoztak be. Az egy év, és két hónapot jelentett. Addig az oroszok vajon mit csináltak ? Miért nem rohantak azonnal felkelést leverni, már 1848-ban ?
Az osztrákok azt gondolták, egyedül is megharcolnak velünk, ez nem ment nekik, és ekkor Windisch-Grätz osztrák császári tábornagy 1849. március 24-én javasolta az oroszok behívását. I. Ferenc József habozott, "csak" május 1-én írt levelet.
Megtörtént a szabadságharc leverése, és a megtorlások, és a korabeli közhangulat, és a saját az osztrákokat látta még mindig ellenségnek, lásd A walesi bárdokat, vagy Haynauról is mindenféle horrortörténet kering. Külföldön is Haynau hírhedt volt. Nem pedig valamelyik orosz tábornokot átkozzák, még a síron túl is.
Tehát az osztrákokkal évszázados kapcsolatban voltunk, ami úgy írható le, hogy házasságba kényszerítettek minket velük, az osztrák volt az alkoholista férj, a magyar meg a bántalmazott feleség.
Ami Sztálint illeti, amit életművében előadott, az alapján őt nem érdekelték az oroszok, ő aktuális hatalmi érdekből cselekedett.
Ha olyanja volt, a meggyőződéses szélsőbaloldalit adta elő, ha olyanja, akkor nagyorosz nacionalista volt, de valójában Sztálint csak a hatalom és megalománia, és teljesen kontrollálhatlan szadizmusa, és paranoiája fűtötte.
A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház, és sok más hasonló műemlék felrobbantása is az orosz nacionalizmus jegyében történt ?
A bolsevik rezsim ateizmusa végtelenül cinikus volt: semmi szükség más, ósdi vallásra, a nép ópiumára, amikor maga a bolsevizmus az egyetlen igaz, egyben legkorszerűbb hit is.
- írja a Magyar Helsinki Bizottság
Sztálin diktatúráját szerintem elég sok szovjet politikus megkérdőjelezte, csak hát nem mert lépni egyik sem, meg nem lehetett egyetlen tollvonással lebontani ... ha belegondolunk, a saját diktatúrája végzett vele ...
Brezsnyevet az amerikaiak középszerű, sőt egyszerű politikusnak minősítették. Mások meg azt mondták róla, hogy tipikus oblaszty-szintű apparátcsiknak való Brezsnyev, nem pedig pártfőtitkárnak.
Sztálin halálát illetően két verzió létezik:
1. Idős korára leírhatatlanul paranoiás lett. Olyan biztonsági rendszert alakított ki, hogy mesébe illően nehéz, sőt nem ajánlott volt hozzá bejutni, ami a rosszullétekor végzetesnek bizonyult.
2. Megmérgezték, mert érezték a kiskirályai, és a kiszolgálói, hogy újabb Nagy Terror készülődik, és vagy ők mennek a süllyesztőbe, vagy Sztálint kell leállítani.
# 8
IDÉZLEK: "Az orosz beavatkozással az a helyzet, a forradalom, és szabadságharc 1848. március 15-én robbant ki, és az oroszok csak 1849. május 9-én avatkoztak be. Az egy év, és két hónapot jelentett. Addig az oroszok vajon mit csináltak ? Miért nem rohantak azonnal felkelést leverni, már 1848-ban ?"
Az oroszok nem avatkozhattak be egy az Osztrák Császárságban zajló felkelés leverésébe az osztrák császár kérése és engedélye nélkül.
IDÉZLEK: "Tehát az osztrákokkal évszázados kapcsolatban voltunk, ami úgy írható le, hogy házasságba kényszerítettek minket velük, az osztrák volt az alkoholista férj, a magyar meg a bántalmazott feleség."
Ez így nettó hülyeség. A legnevesebb magyar történészek (Kritó Gyula, Engel Pál, Kosáry Domokos, Szűcs Jenő, Pálffy Géza, stb.) értékelése szerint a Habsburgokkal jártunk messze a legjobban az akkori történelmi lehetőségek közül.
Nyilvánvaló, hogy nem olvastál semmilyen komoly történelmi szakirodalmat a témában. Sosem késő hozzálátni:
Pálffy Géza:
Kosáry Domokos:
IDÉZLEK: "A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház, és sok más hasonló műemlék felrobbantása is az orosz nacionalizmus jegyében történt ?"
Egyház- és keresztényellenes, templomromboló, harcias ateista nacionalizmusokra is van bőven példa a 20. században.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!