Több szomszédos országban gondolkodnak a sorkatonaság újbóli bevezetésén. Szerintetek nálunk is jelentős számban támogatnák itthon a bevezetését?
#18 mert te aztán más voltál fiatalon. Gondolom te az anyádból már harci üvöltéssel repültél ki.
Ez a “mai fiatalok” duma a legrosszabb szöveg, amit valaki tolhat. Elmondom mikor te voltál fiatal, az akkori boomerek szemében te ugyanolyan puhány voltál, mint most mi a te szemedben. Megvénültél és fáj neked, h valaki előtt még ott az élet, te meg lent ragadták a minimálbéres pöcegödörben a bányarém feleségeddel és ezzel töltöd az egyre fogyatkozó idődet, h osztod az amúgy nem túl sok eszedet ukrán meg román képzelgésekről. Ez nem a 80-as évek. Ne rettegj mindentől.
Kérdező! Vagy a matek nem megy vagy nem vagy tisztában melyik korosztályt nevezik "Boomer"-nek. Segítek jó?
A "boomer"-ek azok, akik 1946 és 1964 között születtek a 20. század közepén a "baby boom" idején. Én 1977-ben születtem, (írtam az első kommentemben hogy 46F), tehát X-generációs vagyok (ami mellseleg sokkal cool-abbul hangzik mint a Z-generációs! 😝)
Nos, hogy ezt most helyretettük, térjünk rá a puhányságra.
Már az én generációm is puhánynak számít pl a "boomerek" generációjához képest. Sajnos ez egy tendencia, úgy látszik. Az hogy Z-generációs vagy, esetleg "Millenial" csak még puhányabbá tesz (átlag szerint). Azért nem kell ezt szívedre venni, tudod akinek nem inge nem veszi magára! Biztos most is vannak keményebb srácok, lehet hogy Te is ilyen vagy. Viszont nagyátlagban igaz amit írtam.
Végül: nem tudom ki "építette fel" az országot, de hogy a mi és ti generációnk már csak "lebontja" az is biztos!
Kedves 23-as
Ha korosztályra érted a boomert, akkor igazad lehet, bár nem teljesen, mert szerintem az 1964-es dátum már késői ehhez, nálunk is a Ratkó-gyerekeket meg a tőlük öregebbeket nevezik így. Csakhogy a szót (lehet hogy helytelenül) használják azokra is, akik úgy gondolkodnak, mint a boomerek, ilyen begyepesedett felfogással 2024-ben is, te magad elég jó példa vagy erre, bár a veled idősek rugalmasabbak szoktak lenni, de ha neked így jó, ám legyen. Az ilyenek szerint aki nem volt katona az nem is férfi, és a nőnek meg a konyhában a helye. Ilyenek vagytok, erre aztán büszkék lehettek. Sorkatonaság nálunk? Azt a másfél-két éves felesleges bohóckodást tartod annak, amikor semmi használhatót nem tanultatok bent, csak vakartátok a p.csötöket meg piáltatok? Ez lett volna a nagy kiképzés amire oly büszkék vagytok, mikor fegyvert se láttatok? De azért ti háborúban élesben nagyon helyt tudnátok állni. Oké én sem. De te sem.
Kedves Kérdező!
Ok, rövidre fogom.
Idézlek: "Ha korosztályra érted a boomert, akkor igazad lehet, bár nem teljesen, mert szerintem az 1964-es dátum már késői ehhez, nálunk is a Ratkó-gyerekeket meg a tőlük öregebbeket nevezik így"
Szerinted... Akkor aztán biztos úgy van, nem?
És ki nevezi őket így? A tudatlanok? A kis tudással rendelkezők?
A kis tudás veszélyesebb mint a totális tudatlanság, FYI.
"Az ilyenek szerint aki nem volt katona az nem is férfi..."
Én ilyeneket nem mondtam. Az általánosítás nem tesz jobb vitapartnerré! ;)
"Azt a másfél-két éves felesleges bohóckodást tartod annak, amikor semmi használhatót nem tanultatok bent... Ez lett volna a nagy kiképzés amire oly büszkék vagytok, mikor fegyvert se láttatok?... stb stb
Nos, nem tudom milyen forrásokból informálódtál a magyarországi akkori sorkatonai szolgálat körülményeiről, de:
Az a "másfél-két éves bohóckodás" a bommerek idején volt. Mint mondtam én X-generációs vagyok. Nekem már csak 1 év bohóckodás jutott. Azért pár dolgot megtanultam azalatt ez 1 év alatt is. Például ki lettem képezve AMD65 gépkarabély használatára. Szétszedni, megtisztítani, kibiztosítani, lőni. Éles lőszerrel is. Ezen mindenki átment akkoriban. No, ennyire "nem láttunk" fegyvert.
Abba már nem megyek bele, h én személy szerint később le lette vezényelve egy elsőlépcsős gépesített lövészdandárba Hódmezővásárhelyre, ahol először a nyulaknál voltam (lövészek) aztán a felderítőknél. Itt lőttem AK-val, kispuskával és egyszre még egy speckó, ejtőernyősöknek rendszeresített fegyverrel, amit leginkább az UZI-hoz tudnék hasonlítani. Az AK-ra kiképzést is kaptam, hasonlóan mint az AMD-re. Ezen túl kiképeztek hogyan kell 10 embernek 10 másodperc alatt beszállni a BTR 80 csapatszállítóba és gyakoroltatták is orrvérzésig. Voltunk kinn harcászkodni számtalanszor, persze azt vaklőszerre. De azért azt tudd, ha valakit 5-6 méterről "fejbelősz" egy vaklőszerrel betárazott AK-val, az meghalhat! Ezt csak érdekességként...
Szóval lehet hogy jobban megállnám a helyem egy fegyveres konfliktusban mint te. Pl, mire te rájönél hogy kell kibiztosítani a géppityut, én már szitává is lőttelek. Szimplán csak azért mert én tudom hová kell nyúlni. Tudom hogy rúg vissza, stb. Ezeket nem felejti el az ember, lévén hogy nagyon is egyszerű. De csak annak aki már legalább párszor csinálta...
"Ez a “mai fiatalok” duma a legrosszabb szöveg, amit valaki tolhat."
Pont ugyanezt a szöveget fogod te is tolni cirka 20 év múlva! Ha még élsz. ;)
"Elmondom mikor te voltál fiatal, az akkori boomerek szemében te ugyanolyan puhány voltál, mint most mi a te szemedben."
Igen, és ezt le is írtam a következő kommentemben. És akkor?
"Megvénültél és fáj neked, h valaki előtt még ott az élet, te meg lent ragadták a minimálbéres pöcegödörben ....bla bla bla"
Köszönjük hogy megosztottad velünk siralmas jövőképedet! ;)
Érdekes, te vagy az első, aki így leírja, hogy használtak is fegyvert, akivel beszélgettem az ilyeneket sosem említett. Na jó, akkor ezt visszaszívom, láttatok, használtatok fegyvert. De azért is érdekes, mert ha te '77-es vagy akkor te a '90-es évek végén, vagy a 2000-es évek elején szolgáltál, nem sokkal a megszüntetése előtt. Ilyen komolyan vették nálatok? Vagy eliteknél szolgáltál?
"Az ilyenek szerint aki nem volt katona az nem is férfi..."
"Én ilyeneket nem mondtam. Az általánosítás nem tesz jobb vitapartnerré!"
Ezt így valóban nem mondtad és nem is adom a szádba. De eddigi megnyilvánulásaid alapján, ezzel a kioktató lenéző stílusoddal akár azt is mondhatom hogy ha nem is mondod ki, de akár egyet is értesz vele, ha már ekkora nagy szükségét látod a sorkatonaságnak. Háborúra készülsz? Menj át a szomszédba, ott láthatsz ilyet. Itt nálunk szerencsére nem fogsz.
Kérdező!
'96-ban vonultam májusban, egy évre. '97-ben vagy '98-ban (nem tudom) már csak 6 hónapra vonultak ha jól emlékszem. Nekik már lehet hogy nem adtak fegyvert, ezt nem tudom.
Nem voltam semmiféle elit helyen, az alapkiképzésen mindenki kapott fegyvert és 50 méterre kellett élessel is lőni, persze megfelelő képzés után. Élessel csak egyszer lőttünk, ijesztően hangos, főleg ha fedett helyen vagy, mi félig fedett helyen voltunk és majd beszartunk mikor először sütöttük el.
Később a hódmezővásárhelyi Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárba kerültem, itt már komolyan vették a dolgot, lévén hogy elsőlépcsős alakulat volt. Ez azt jelentette, hogy ha bármi ribillió kitör, vagy akár katasztrófahelyzet alakul ki akkor őket vezénylik oda elsőnek. Mindennapos volt a kiképzőpálya gyakorlat és előfordultak az éjszaka közepén tartott riadók, amiknek lényege volt hogy kb 5 perc alatt menetkészen kellett sorban állni a körlet épülete előtt.
Ez egy ilyen laktanya volt, de persze nem minden laktanya volt ilyen komoly. Ettől még nem volt "elit". :) Viszont itt már többféle fegyver is akadt a kezembe, vaklőszerrel számtalanszor lőttem egész sorozatokat is AK-ból, mivel ez nem az eredeti orosz volt, előfordult, hogy elakadt, szar kínai volt, na :D De kispuskával lőttünk élessel, célra is. Itt láttam más fegyvereket is, pl a magyar feljesztésű Gepárd mesterlövész puskát, többféle űrméretben is volt a századunknak. Ez már komoly, nemzetközileg elismert fegyver. Sajnos nem lőhettem vele, mert én csak odavezényelt voltam, nem kaptam rá kiképzést.
Mondod, hogy kioktató, lenéző stílusom van. Én mindig azt mondom ha valakinek nem inge akkor nem veszi magára. A mai gyerekek túl vannak érzékenyítva, hamar besértődnek. Ez is puhányságra vall szerintem, de hát én egy boomerkedő X-gen vagyok, mit vártok tőlem? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!